Valokuitu – Maaseudun yhteys huomiseen
Valokuitu on kuin valtatie tietoliikenteelle. Se avaa ovet maailmaan ja tarjoaa meille mahdollisuuden nauttia kaikista digitaalisen aikakauden eduista. Mutta miksi se on niin tärkeää juuri maaseudulla?
Ensinnäkin, valokuidun avulla voimme nauttia nopeasta ja luotettavasta internetistä, joka ei ole sidoksissa sääolosuhteisiin tai etäisyyksiin keskuksiin. Se tarkoittaa, että voimme työskennellä etänä tehokkaasti, opiskella verkossa, viestiä perheen ja ystävien kanssa ympäri maailmaa ilman katkoksia tai hidasteluja.
Toiseksi, valokuitu parantaa kotiemme arvoa ja houkuttelee uusia asukkaita alueellemme. Nykyaikaiset kodit tarvitsevat nopeaa internetyhteyttä ja valokuitu on kirkkain merkki siitä, että olemme valmiita tulevaisuuteen.
Kolmanneksi, valokuitu tuo mukanaan mahdollisuuden kehittää yhteisöämme entistäkin vahvemmaksi ja dynaamisemmaksi. Se mahdollistaa älykkäiden ratkaisujen käyttöönoton maataloudessa, terveydenhuollossa, ja muissa elintärkeissä palveluissa. Voimme esimerkiksi seurata sademääriä reaaliajassa, valvoa kotiemme turvallisuutta etänä ja hyödyntää etäkonsultaatioita terveydenhuollossa.
Valokuitu teidän kylälle?
Investointi valokuituun voi tuntua isolta, mutta tukea investointiin maaseudulla on saatavilla. ELY-KESKUS avasi syyskuussa tukihaun maaseudun laajakaistainvestointeihin.
Valtakunnallisesti on laajakaistainvestointeihin varattu noin 53 miljoonaa euroa. Rahoitusta voivat saada yksityis- ja julkisoikeudelliset yhteisöt, esimerkiksi kyläyhdistykset tai muut yhdistykset, kunnat, osuuskunnat ja paikallisoperaattorit. Tukea voi saada korkeintaan 65 prosenttia hyväksyttävistä kustannuksista, ja se maksetaan jälkikäteen. Osa hankkeen rahoituksesta voi olla talkootyötä.
Tuen ehtona on, että rakennettavan verkon tulee taata 1 Gbit/s nopeudella toimiva yhteys. Kyläverkko jää tuensaajan omistukseen ja tuensaaja sitoutuu pitämään verkon käytössä tuen ehtojen mukaisesti.
Lue lisää
Kun kuitu tulee kylään
Pankkiasiat, terveydenhoito ja monet muut arkipäivän asioinnit ovat jo siirtynyt verkkoon. Verkossa harrastetaan, tehdään kauppaa, varataan palveluja, täytetään hakemuksia ja tiedotetaan – ja ennen kaikkea saadaan tietoa. Verkkoasiointi on perustyökalu kaikille kansalaisille. Siihen tarvitaan vakaita ja nopeita nettiyhteyksiä, mokkula ei riitä.
Vauhtia valokuituun Aisaparin alueella
Vauhtia valokuituun on eteläpohjalaisten Leader-ryhmien yhteinen hanke, joka käynnistettiin pari vuotta sitten aktivoimaan valokuidun saatavuutta maakunnassa. Kuituverkon piirissä oli reilusti alle puolet kotitalouksista eli huomattavasti alle maan keskiarvon. Hankkeessa on pidetty kymmeniä valokuituiltoja yhteistyössä operaattoreiden kanssa, kannustettu kyliä ja kyläläisiä, tehty kartoituksia ja avustettu hankehakemuksissa. Tänään on tilanne jo paljon valoisampi. Traficomin tietojen mukaan syyskuun
Valokuitu vauhdittaa palveluja
Aisaparin alueen valokuidun saatavuus on tämän kesän aikana parantunut harppauksin. Verkostoa ovat alueella laajentaneet muun muassa Japo, Nunet ja Valokuitunen. Muita seudun valokuidun tarjoajia ovat Elisa ja Pietarsaaren seudun puhelin. Rakentamiseen on osin saatu hankerahoitusta ja lisäksi on rakennettu kaupallisesti. Japo teki keväällä päätöksen valokuituverkon rakentamisesta Kauhavalle ja Lapualle Hirvijoen, Huhmarkosken, Lummukan, Kantolan, Pelkkikankaan, Oravan,