Kansainvälisyys
Aisapari tukee kansainvälistymistä
Autamme hankkeiden suunnittelussa, kumppaneiden ja sopivan rahoitusohjelman etsinnässä.
Kansainvälisyys on olennainen osa Leader-ohjelmaa, sen kautta lisätään eurooppalaisten maaseutualueiden yhteistyötä ja vahvistetaan maaseudun elinvoimaa ja osaamista.
Kansainvälisen Leader-hankkeen suunnittelussa kannattaa heti alkuvaiheessa olla yhteydessä Aisapariin, sillä hankkeiden valmisteluun tarvitaan mukaan oma paikallinen Leader-ryhmä.
Autamme myös muiden EU-rahoitusohjelmien etsinnässä.
Kansainvälisen hankkeen suunnittelu alkaa, kuten tavallisenkin hankkeen, tavoitteiden ja perusteiden määrittelemisellä.
Kansainvälistä hanketta haetaan samalla tavalla kuten tavallista Leader-hanketta. Linkki Hyrrä-järjestelmään https://hyrra.ruokavirasto.fi/login.html
Alla olevilla kansainvälisen hankkeen ohjeilla pääset alkuun ja pidät muistissa kansainvälisen hankkeen suunnittelun vaiheet.
Hankkeen hakeminen
- Hankkeen idean hahmotuttua, ota yhteyttä Aisaparin toimistoon.
- Etsi paikalliset ja kansainväliset kumppanit hankkeellesi. Aisapari auttaa kumppanien etsinnässä.
- Aiesopimuksen laatiminen kansainvälisten kumppaneiden kanssa.
- Hankesuunnitelman laatiminen yhdessä kumppaneiden kanssa.
- Yhteistyösopimuksen laatiminen kansainvälisten kumppaneiden kanssa.
- Hankehakemuksen jättäminen oman alueen Leader-toimintaryhmälle. Hakemuksen tulee sisältää hakemuslomakkeet, hankesuunnitelman ja yhteistyösopimuksen
- Leader-toimintaryhmän hankekäsittely
- Hankkeen päähakijan (Lead Partner) Leader-ryhmä lähettää hakemuksen käsittelyyn päättävälle viranomaiselle (Suomessa ELY-keskus).
- Viranomaiskäsittelyn jälkeen hakijat saavat tiedon hankkeen hyväksynnästä. Tieto hyväksynnästä toimitetaan myös Euroopan komissiolle.
- Hankkeen toteutus voi alkaa
- Hankkeen seurannassa ja loputtua tulee toimittaa Leader-ryhmälle ja päähakijalle tarvittavat aineistot hankkeen toteuttamisesta.
Euroopan Unionin ja muiden kansainvälisten organisaatioiden tarjoamat rahoitusmahdollisuudet kansainväliseen yhteistyöhön kannattaa hyödyntää. Ohjelmista löytyy omat tukimuodot nuorten kansainvälistymisen tukemiseen, kansalaisjärjestöjen yhteistyöhön ja aikuisten elinikäisen oppimisen tukemiseen. Omat tukimuodot löytyvät myös elinkeinojen kehittämiseen.
Rahoitusohjelmia
- Erasmus+ rahoitus nuorisoalalle
- Erasmus +rahoitus aikuiskoulutukselle (sopii myös järjestöille osaamisen kehittämiseen)
- Erasmus + rahoitus liikunnalle ja urheilulle
Interreg-ohjelmat
Erityisesti yrityksille suunnattu rahoitus
- Erasmus nuorille yrittäjille ulkomaan vaihtojaksoloille
- EU-rahoitusta PK-yrityksille kasvuun ja kehittymiseen
- Horizon, tutkimus- ja innovaatiorahoitusohjelma
Tietoa, tukea ja kumppaneita
- Länsi-Suomen Eurooppa-toimiston EU-tiedotuspalvelu auttaa oikean rahoitusohjelman valinnassa ja kumppaneiden etsinnässä. Tilaa uutiskirje .
- Etelä-Pohjannmaan liiton tuki kansainvälistymiseen ja apu rahoituksen hakemiseen:
- Kumppaneita kansainvälisiin nuorisohankkeisiin
- Kumppaneita kansainvälisiin Leader-hankkeisiin
Kansainvälisyys Aisaparin strategiassa
Kansainvälisyys ja kansainvälistymisen tukeminen ovat osa Aisaparin Virtaa uusissa uomissa – kehittämisstrategiaa 2023-2027. Kansainvälisen yhteistyön suunnittelussa kiinnitetään erityisesti huomiota toimijoiden tarpeisiin ja resurssien mukaiseen yhteistyöhön.
Tavoitteena on, että Aisaparin alueen toimijat osaavat hyödyntää kansainvälistymisen mahdollisuudet, saavat uusia yhteistyökumppaneita, tietoja ja taitoja, jotka hyödyttävät heidän toimintaansa. Kansainvälisyys on myös oman toiminnan esille tuomista ja osaamisen jakamista.
Kansainvälisessä toiminnassa hyödynnetään yritysten, yhdistysten ja kuntien valmiit kansainväliset yhteydet. Ohjelman erityisenä tavoitteena on kannustaa nuoria kansainvälisyyteen. Kansainvälisyys voi olla osa niin isoa kuin pientä kehittämisideaa.
Ota yhteyttä!
Ellinoora Takala
kansainvälisyyskoordinaattori
puh. 0400 152 171
sähköposti: tnc(a)aisapari.net
Mennen kauden kansainvälisiä hankkeita
Kansainvälisillä hankkeilla uutta virtaa toimintaan
Kansainvälistyminen on osa Aisaparin Virtaa Uusissa Uomissa -strategiaa, ja sen kautta tuetaan alueen elinvoimaisuutta, viihtyisyyttä ja osaamista. Sen vuoksi Aisapari haluaakin kannustaa paikallisia yhteisöjä ja yhdistyksiä hakemaan rahoitusta kansainvälisiin hankkeisiin. Miten teidän yhdistyksenne toimintaa voisi kehittää ja rikastaa kansainvälisten yhteyksien avulla? Kansainvälisten hankkeiden avulla pääsee luomaan verkostoja ja tekemään yhteistyötä muiden
Pienhankerahoitusta opintomatkoihin kotimaahan ja ulkomaille
Aisaparin seuraava yleishyödyllisten kehittämis- ja investointihankkeiden sekä pienhankkeiden haku päättyy 2.12. Rahoitusta voi hakea mm. yhdistysten ja yhteisöjen opintomatkoihin kotimaahan tai ulkomaille. Hankkeen kustannusarvion tulee olla 2000-8000 €, ja siihen voi saada Aisaparilta 90% tuen. Opintomatkan tarkoituksena tulee olla alueen kehittäminen ja uusien ideoiden hakeminen omaan toimintaan. Rahoitusta ei siis
Kenttäratsastuspuitteet kuntoon Aisaparin rahoituksen avulla
Harrastuspaikkojen kunnostukseen ja rakentamiseen on mahdollista hakea investointiavustusta. Lue, mitä kaikkea Kauhavan ratsastusseura on saanut aikaan Aisaparin rahoituksen avulla.
Twinning Villages -hankkeessa vierailtiin Ranskassa ja Aisaparin alueella
Touko- ja kesäkuussa Twinning Villages -ystävyyskylähankkeessa mukana olevat kylät ja yhdistykset vierailivat Ranskassa ja Aisaparin alueella. Hankkeessa on mukana kolme kyläyhdistystä Aisaparin alueelta: Itäkylä, Luoma-aho ja Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti, ja kansainvälisinä kumppaneina toimii neljä kylää Grand Pic Saint-Loup – Leader-ryhmän alueelta Ranskasta ja noin viisi kylää GDR Valle del Guadalhorce – Leader-ryhmän
Kansainvälistyminen kuntoon
Yritysryhmähanke Kansainvälisyys kuntoon on kuuden maaseutumatkailuyrityksen, kansainvälistymisestä ja yhteistyöstä uutta kasvua hakevan, mikroyrityksen tarpeista lähtevä hanke. Hanke keskittyy yritysten kehittämiseen, uusien verkostotuotteiden tuotteistamiseen, yritysten kansainvälistymistä edistäviin toimenpiteisin sekä yritysten omien että yhteisten verkostotuotteiden markkinoinnin ja myynnin edistämiseen. Hankkeen päätavoitteena on parantaa yritysten valmiuksia toimia kansainvälisillä markkinoilla, tuotteistaa verkostolle yhteinen tuoteperhe
Geocooperation Germany–Finland
Hanke on kansainvälinen kehittämishanke kahden perusteilla olevan geoparkin välillä, suomalaisen Lappajärven Kraatterijärven geoparkin (Impact Crater Lake Geopark) ja saksalaisen Sachsen Mitte geoparkin välillä. Hankkeen tavoitteena on tukea näiden kahden kohteen kehittämistä kansainvälisiksi Unescon sertifioimiksi geopark kohteiksi. Toimenpiteinä on vaihtaa hyviä käytänteitä geopark toiminnan organisoimisesta ja Unescon geopark-kriteerien täyttämisestä. Lisäksi vaihdetaan