Kun kuitu tulee kylään

Ylikylässä yhteydet toimivat

Pankkiasiat, terveydenhoito ja monet muut arkipäivän asioinnit ovat jo siirtynyt verkkoon. Verkossa harrastetaan, tehdään kauppaa, varataan palveluja, täytetään hakemuksia ja tiedotetaan – ja ennen kaikkea saadaan tietoa. Verkkoasiointi on perustyökalu kaikille kansalaisille. Siihen tarvitaan vakaita ja nopeita nettiyhteyksiä, mokkula ei riitä.

Kortesjärven Ylikylä sai viime vuonna valokuidun, joka on helpottanut kylän arkea monin tavoin.
– Hyvinvointialue hakee säästöjä ja hommia tehdään etänä. Ihmisillä on tarve ja ymmärrystä vakaiden nettiyhteyksien hankintaan, sanoo Ylikylän nuorisoseuran puheenjohtaja Joonas Autio.
120 vuotta täyttävä nuorisoseura on koko historiansa ajan palvellut kylän yhteisöllisyyttä ja koonnut väen siipiensä suojiin. Nyt valjastetaan käyttöön myös uudet työkalut: nettinäkyvyys ja digihelppi ovat vahvasti mukana toiminnassa. Seura on liittynyt valtakunnalliseen digitukiverkostoon ja tulee järjestämään opastusta netin ja verkkopalvelujen käyttöön niin kyläläisille kuin muillekin.

Seuran omaa näkyvyyttä on lisätty sekä uudistetuilla kotisivuilla että sosiaalisessa mediassa.
– Nuorisoseuran on vastattava huutoon niin, että seura on löydettävissä muuallakin kuin Rintalan mäellä, Joonas sanoo. Omaa tekemistä ei tässä ajassa saa pitää vakan alla.

Kun väki ikääntyy ja vähenee, tarvitsevat kylät entistä enemmän digitaalista osallisuutta ja yhteistyötä. Nuoret lähtevät opiskelemaan, mutta side on mahdollisuus säilyttää, kun yhteyksistä pidetään huolta. Vapaaehtoistyötäkin voi tehdä etänä – esimerkiksi videoita työstetään muualla kuin seurantalon katon alla. Yhdistyksissä on paljon tekemistä, mikä ei katso aikaa eikä paikkaa.

Yhdistysten kannattaa hyödyntää myös ilmaiset työkalut. Esimerkiksi Google tarjoaa yhdistyksille 100 gigaa ilmaista säilytystilaa, ja Canvan voi rekisteröidä maksutta kymmenelle käyttäjälle.

Digitaalista osallisuutta kuvaa hyvin se, kuinka väki käy kilvan lähettämään ja tunnistamaan vanhoja valokuvia somessa.
– Yhteisöllisyyden kautta saadaan talteen muistoja ja valokuvia digitaalisessa muodossa historian tueksi.

Etätyö, virtuaalisuus, striimaukset ja hybridikokoukset opettavat meitä uusiin ajattelu- ja toimintatapoihin niin paikallistasolla kuin alueellisesti ja laajemminkin. Yhteistyöstä hyötyvät kaikki.

kolme kasvoa facebook-livessä

Perinteistä toimintaa uusin maustein: Ylikylän nuorisoseuralla on jälleen valmisteilla uusi näytelmä. Facebook-livessä innostettiin mukaan uusia harrastajia.

Nainen
Annica Hölsömäen mielestä tarjolla oleva teknologia kannattaa ottaa hyötykäyttöön. Hän on tyytyväinen valokuidun nopeuteen ja vakauteen.

Foto-Neiti vaihtoi langallisen verkon ja mobiililiittymän valokuituun ja on tyytyväinen sekä laatuun että hintaan. Kuvatiedostot siirtyvät ilman viiveitä eikä toimintaan tule enää katkoksia.

– Varmistuksen vuoksi piti aikaisemmin olla hybridimalli, mutta nyt pärjää yhdellä vakaasti toimivalla kuituliittymällä, Annica Hölsömäki

Tietoliikenne toimii koko asunnossa, ja nuoremman väen on-line-pelaaminenkin sujuu ilman katkoja.

Annica on ollut yrittäjänä nyt 16 vuotta ja osan siitä myös yrittäjäyhdistyksen puheenjohtajana. Hänen mielestään on tärkeää, että yritykset ovat mukana kehityksessä ja ottavat uuden teknologian hyötykäyttöön.

– Mahtavaa, että kylässä oli mahdollisuus liittyä yhteisesti valokuidun piiriin.

Keskustaajamien ulkopuolella on paljon yritystoimintaa ja palveluntuottajia, joiden toimintamahdollisuudet ja tarpeet tulee ottaa huomioon niin yrittäjäyhdistysten kuin muidenkin tahojen suunnitelmissa.

Mies hallin edustalla
Maataloudessa valokuitu helpottaa monia toimintoja, sanoo Jari Sarkaranta.

Antti Sarkaranta aloitti kalkkunatuotannon vuosituhannen alussa. Nyt ovat remmissä pojat Jari ja Juha-Matti, ja toinen 12 000 yksilön tuotantohalli valmistui vuosi sitten. Viime vuoden lopulla saatiin valokuitu käyttöön.

– Nyt on voitu sulkea kaksi mobiilikaistaa ja kaikki hoituu vakaasti ilman katkoja yhdellä valokuituliittymällä, sanoo Jari Sarkaranta. Mobiilikaistat eivät pelaa kunnolla betonihalleissa.

Tuotannon valvontaa ja hallien olosuhteita pystyy säätämään etäohjauksella. Valokuidun myötä on myös verkon kautta hoituva kameravalvonta toiminut hyvin.

Eläintuotannossa riittää ”paperityötä”, joka tietenkin nykyisin hoidetaan verkossa. Yritystoiminnan pyörittäminen edellyttää myös siltä osin katkotonta kaistaa.

Kylillä valokuitu on Jarin mukaan ainoa varma valinta, joka takaa tasaisen tietoliikenteen.

– Mastot eivät yllä etäälle eivätkä vanhat liittymät palvele enää nykytarpeita.

Scroll to Top