Lappajärven kylät

Lappajärvellä on hyvä asua ja elää!

”Lappajärvi, n. 77 miljoonaa vuotta sitten meteoriitintörmäyksestä syntynyt ja Etelä-Pohjanmaan ainutlaatuinen maakuntajärvi, tarjoaa lähiseudun asukkaille, mökkiläisille, kesälomalaisille ja muille matkailijoille puitteet, joita ei aivan läheltä löydy. Koulutus-, perusturva- ja muut palvelut ovat kunnossa ja työttömyys on maakunnan alhaisimpia. Harrastusmahdollisuuksia löytyy golfista kesäteatteriin”
Lainaus kotisivulta lappajarvi.fi
Tutustu Lappajärven kyliin:

Itäkylä

Itäkylän alueeseen kuuluvat Övermark, Purola, Lamminkoski, Karhusaari, Luomala, Kuoppala, Takala, Vinkka, Kujala, Peltola, Ammesmäki ja Rantakangas. Kyläyhdistyksenä toimii Itäkylän maa- ja kotitalousseura ry. Itäkylä sijaitsee Lappajärven itärannalla, kantatie 68:n varrella.

Kylätalon lisäksi kylässä on nuorisoseura ja metsästysmaja. Kylässä on ratsastusmaneesi, kuntosali, kesäteatteri. Koulun kentällä on hiekkatekonurmi. Kylän omina hankkeina kylään on toteutettu viemäröinti ja valokuitukaapeli. Kirjailija Arto Melleri on syntynyt Itäkylässä. Itäkylä palkittiin Vuoden eteläpohjalaisena kylänä vuonna 2014.

Googlekartta

Kyläkortti (pdf)

Facebook-sivut

Kotisivut

Karvala

Länsirannan kyläyhdistys ry toimii Lappajärvellä Karvalan alueen kyläyhdistyksenä. Alueeseen kuuluvat Karvalan lisäksi myös Ahola, Lehtiniemi, Ylitalo, Olli, Kokko ja Hevosahon. Kylä sijaitsee Lappajärven länsirannalla, Kauhavantien risteyksessä.

Kyläyhdistyksen kokoontumistila, Karvalan Nuorisoseura, sijaitsee kauniilla paikalla, Lappajärven rannalla.  Karvalan Nuorisoseura on perustettu 1909. Nuorisoseurantalo rakennettiin 1948 ja otettiin käyttöön vuotta myöhemmin. Nuorisoseuran rannasta veneet lasketaan vesille. Nuorisoseuran rannassa on myös hyvä uimaranta sekä grillikota.

Google-kartta

Kyläkortti (pdf)

Kotisivut

Kyläyhdistyksen Facebook-sivut

Nuorisoseuran Facebook-sivut

Kärnä

Kärnän Maa- ja Kotitalousseura ry on Kärnänsaaren kylätoimikunta.  Maa- ja Kotitalousseuran alaisuudessa toimii myös kuivausjaosto. Yhdistyksellä on oma kuivaaja. Yhdistyksellä ei ole kylätaloa, mutta astiasto on, ja sitä vuokrataan.

Kärnä on Lappajärven suurin saari. Saaren erottaa mantereesta kapea Kärnänsalmi, jonka ylitse kulkee silta.

Korkeasaareen menevän tien varrella on kylän yhteinen laavu sekä uimaranta. Saaressa on vakituisen asutuksen lisäksi runsaasti kesäasutusta, väkiluku jopa kolminkertaistuu kesän aikana.

Lappajärvi on Suomen suurin meteoriittikraatteri. Kärnänsaaresta, järven rantamilta on löydetty ainutlaatuista tuliperäistä kivilajia, joka on saanut nimekseen kärnäiitti. Saaressa on runsas kärnäiittiesiintymä. Saaressa on toiminut myös louhos.

Googlekartta

Kyläkortti (pdf)

Lammi

Lappajärven Lammin kylätoimikunnan  kokoontumistilan toimii Taavintupa. Kylätalona toimi aikaisemmin Lamminkylän koulu, mutta kun Lappajärven kunta myi koulun yksityisomistuksen, on kyläyhdistysten voinut kokoontua kylän alueella sijaitsevalla Taavintuvalla.

Lamminkylän sijaitsee nauhamaisesti kiertäen Lappajärven pohjoisrantaa ja Välijoen rantaa.

Kylän alueella on 5,5 kilometrin pituinen valaistu pururata. Alueella sijaitsevat Halkosaari, jossa on perinteikäs Halkosaaren tanssilava sekä kesäteatterialue. Nykälänniemessä on hotelli Kivitippu sekä Lappajärven Golf-kentät, jotka jatkuvat maantie 711:n molemmin puolin. Vesialueen Nykälänniemen puolelta mantereelle pääsee ylittämään lautalla.

Googlekartta

Kyläkortti (pdf)

Tarvola

Tarvolan kylään kuuluvat Söyrinki, Mynkelinmäki, Ala-Seppä, Lantela, Luukeri ja Hevosaho. Kyläyhdistyksenä toimii Tarvolan kyläyhdistys ry.

Tarvola sijaitsee Lappajärven länsipuolella, Kitin rannalla, lähellä Lappajärven keskustaa.

Järvi hallitsee Tarvolan kylämaisemaa. Järven rantoja reunustavat peltoaukeat ja niiden takana alkavat asumattomat metsä- ja suoalueet.  Tarvolanniemi on luokiteltu valtakunnallisesti arvokkaaksi kulttuurimaisema-alueeksi.

Kylästä Hanhivuorelle kulkee patikkareitti ja Hanhivuorella on myös laavu. Kaikkiaan kylän alueella on kolme laavua. Kylän alueella sijaitsee Aidaspuron kosteikko. Söyringin lahti on merkittävä lintujen pesimisalue.

Google-kartta

Kyläkortti (pdf)

Facebook-sivut

Ylipää

Ylipää sijaitsee Lappajärven rannalla, järven eteläpäässä ja länsirannan korkeimmalla kohdalla kulkevan maantien varressa.

Kylän uimaranta on erittäin suosittu uinti- ja auringonottopaikka. 

Kylän yhteinen laavu on metsän siimeksessä noin kolmen kilometrin päässä kylän keskustasta. Kyläläiset ovat kunnostaneet Rantapavilonki-tanssilavan, jossa järjestetään yhteisiä tapahtumia kesäisin.

Tapolanvuori on kylän nähtävyys, johon kannattaa poiketa tutustumassa. Ite-taiteilija Tapio Autio on luonut Tapolanvuorelle ainutlaatuisen kivimaalauksista, betonipatsaista ja kivirakennuksista muodostuvan satojen neliöiden kokonaisuuden, joka huokuu mystiikkaa ja henkisyyttä. Tapolanvuoren läheisyydessä sijaitsevasta näkötornista avautuvat henkeäsalpaavan kauniit näkymät Lappajärven selälle.  Ylipää onkin tunnettu erityisesti kauniista maisemistaan.

Googlekartta

Kyläkortti (pdf)

Scroll to Top