Vimpelin kylät

Vimpeli – pieni kunta, monta sankaria

”Vimpeli tarjoaa asukkailleen turvallisen ja yrittäjähenkisen ympäristön asumiseen ja työntekoon sekä hyvät liikunta- ja harrastusmahdollisuudet. Vimpelissä on paljon voimaa ja vetoa. Urheiluseura Vimpelin Veto niittää mainetta pesäpallossa ja Lakeaharjulla sijaitseva laskettelurinne Lakis on tunnettu virkistyspaikka. Vimpelissä asutaan väljästi ja lähellä luontoa. Elinkeinoelämälle antaa leimaa vahva metalliteollisuus ja yritteliäisyys.” Lainaus kotisivulta vimpeli.fi Tutustu Vimpelin kyliin:

Hallapuro

Vimpelin Hallapuron alueeseen kuuluvat Nuolikoski / Alakylä, Mustapuro ja Vesterbacka. Kyläyhdistyksenä toimii Hallapuron kyläseura ry. Kylän yhteinen kokoontumistila on Hallapuron kylätalo. 

Kuvassa on Hallapuron kylätalo

Hallapuron kylä sijaitsee kolmen maakunnan; Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Keski-Suomen raja-alueella. Alueen maaperässä on runsaasti kalkkikiveä ja alueella sijaitsee kalkkikivilouhos.  Alueella on poltettu myös tervaa ja kylässä on useita tervahaudan pohjia. Samoin hiilimiiluja löytyy alueelta useita.

Kalkkiuuni sytytettiin jälleen kesällä 2019.  Lehtijuttu ja video (Järviseutu),  lehtijuttu (Torstai)  ja Ylen uutinen

Googlekartta

Kyläkortti (pdf)

Kirkonkylä

Vimpelin kirkonkylän kyläyhdistys on perustettu vuonna 2013. Kyläyhdistyksen toiminta-alue kattaa noin viiden kilometrin säteellä olevan alueen Vimpelin keskustasta. Kylä sijaitsee aivan Vimpelin ydinkeskustassa, kantatie 68 varrella.

Kylän alueella sijaitsee Vimpelin pyöreä kirkko, Saarikenttä, Lukkarinpuisto, pesäpallopatsas, Hippo-Puisto, suksitehdas- ja pesäpallomuseot, Anteron aittamuseo ja Koskenvarren riippusilta. Kylää halkoo Savonjoki. Parhaiten kylä on tunnettu Saarikentästä, joka on Vimpelin Vedon kotikenttä.

Google-kartta

Kyläkortti (pdf)

Kotisivut

Facebook-sivut

Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti

Lakaniemi, Pokela, Pyhälahti sekä Viitaniemi muodostavat kyläyhdistyksen, jonka nimenä on Lakaniemi – Pokela – Pyhälahti kyläseura ry.

 

Kylä sijaitsee nauhamaisesti Lappajärven itärannalla, Savonjoen ja pitäjänrajan välisellä alueella eli jokisuulta Pyhävuorelle saakka. Vimpelin komeimmat kylät, Suomen kauneimman järven rannalla, toteavat kyläläiset.

”Oo het ku kotonas”, on kyläyhdistyksen käyttämä tunnuslause.

Kylien alueen harjumaisemassa Lakeaharju on alueen keskeinen maamerkki. Lakeaharjun huippu on 105 metriä järven pintaa ylempänä.  Alueella toimii laskettelukeskus, hiihtomaastot ovat erinomaiset. Katajalahdessa on kalassatama.  Pokelan urheilukentän laidalla on sotakoulun muistomerkki. Alueelta lähti useita nuorukaisia jääkärikoulutukseen ja Suomen ensimmäinen reserviupseerikoulu toimi alueella.  Talvi- ja jatkosotaan lähdön muistomerkki on Linnan talon pihamaalla.

Googlekartta

Kyläkortti (pdf)

Kotisivut

Facebook-sivut

Rantakylä

Vimpelin Rantakylän alueeseen kuuluvat Hietoja, Sainpakka, Lypsinmaa ja Sahi. Kylän kyläyhdistyksenä toimii Rantakylän kyläseura ry.  Rantakylä on villi ja vapaa, on kylän tunnuslause.

Kuvassa on Rantakylän koulu

Kylä sijaitsee lähellä Vimpelin keskustaa, Lappajärven kupeessa, maisemallisesti kauniilla paikalla. Kyläyhdistys on kunnostanut koulun vieressä olevan pelikentän sekä uudistanut lasten leikkikentän. Kenttä on ahkerassa käytössä, muun muassa Vimpelin Vedon pesäpalloilijoiden harjoituskenttänä sekä juniorijoukkueiden pelikenttänä. Pelien aikana kyläyhdistys pitää kioskia ja työllistää kioskityöntekijän kesän aikana.

Kyläyhdistys on toteuttanut viemäröintihankkeen kylän alueelle.

Vanha kylänraitti on erityisen kaunis maisemareitti. Järven rannassa on yleinen uimaranta. Koulun alue lasten leikkikenttineen ja huvimajoineen on kyläläisten yhteisessä käytössä.

Googlekartta

Kyläkortti (pdf)

Sääksjärvi

Sääksjärven kylän alueeseen kuuluvat Sääksjärven lisäksi Vinni, Tuomaala, Ylipää, Aho ja Puunappa. Sääksjärven kyläseura kokoaa kylät yhteen.                                 

Kuvassa on Sääksjärven kylätalo

Kylä sijaitsee Vimpelin kunnan itäosassa. Kylästä länteen on lakeutta, pohjoisessa Perhonjokilaakso ja idässä Keski-Pohjanmaa vaihtuu Keski-Suomen alueeseen.

Kylässä on neljä järveä, Sääksjärvi, Pieni Kontojärvi, Vähäjärvi ja Kakkurinjärvi. Osa Patanan tekojärvestä on Sääksjärven kylän puolella. Kylää halkoo Sääksjärveen laskeva Porasenjoki.

Google-kartta

Kyläkortti (pdf)

Facebook-sivut

Facebook-ryhmä

Scroll to Top