Ohjeita hankerahoituksen hakijalle
Hakujaksot
Tiedotamme vuoden 2023 hakujaksoista heti kun saamme linjaukset tietoomme kevään 2023 aikana. Hakujen avautumisen saakka on nyt aikaa suunnitella toimenpiteitä ja laatia kustannusarvioita.
Pääsääntönä on joka tapauksessa, että hakemukset otetaan vastaan sähköisesti Hyrrä-järjestelmän kautta. Siksi on nyt ensiarvoisen tärkeää hoitaa yhdistyksen/yhteisön rekisterit ajan tasalle nimenkirjoittajien osalta sekä hakea suomi.fi-tunnukset ja myöntää vastuuhenkilöille tarvittavat valtuudet hankkeiden hakuun. Lisätietoa sivulla https://www.suomi.fi/valtuudet
Onko sinulla idea ja mietit voisiko sille saada rahoitusta Aisaparilta? Tutustu tämän sivun ohjeisiin ja ota yhteyttä Aisaparin henkilöstöön. Autamme rahoitushakemuksen kokoamisen kanssa. Vaatiiko ideasi tiedotusta, yritysten yhteistyötä tai rakentamista? Katso aluksi alta erilaiset hanketyypit, joita Leader-ohjelmasta voidaan rahoittaa.
Tässä alla on esiteltynä kauden 2014-2022 hanketyypit, joista osa säilyy ennallaan kaudella 2023-2027, mutta joitain uusia linjauksia on odotettavissa. Tulossa on myös uusia tukimuotoja esimerkiksi pienhankkeisiin. Entistä enemmän rahoitetaan ilmasto- ja ympäristöasioihin liittyviä hankkeita ja lisäksi painotetaan osaamista ja digitalisaatiota edistäviä hankkeita.
Rahoitettavat hanketyypit
Yleishyödyllinen kehittämishanke
Elinkeinollinen kehittämishanke eli yhteistyöhanke
Yleishyödyllinen investointihanke
Koulutus- ja tiedonvälityshanke
Ennen hakemuksen jättämistä
Hanketta EI saa aloittaa ennen kuin hakemus on jätetty Aisaparille ja se on otettu vireille! Hankkeen aloittaminen on esimerkiksi työntekijän palkkaaminen, sitovan tilauksen tekeminen, tilaussopimuksen tekeminen, rakentamisessa myös perustustyön aloittaminen.
Tarkista, että yhdistyksesi tiedot ovat ajan tasalla sekä YHDISTYSREKISTERISSÄ (ylläpitäjä patentti- ja rekisterihallitus), että YTJ-rekisterissä (ylläpitäjä verohallinto). Kaikki hakemukset käsitellään Hyrrä-järjestelmässä, joka hakee yhdistysten osoitetiedot YTJ-rekisteristä. Pelkkä ilmoitus yhdistysrekisteriin ei siis riitä.
Ota yhteyttä Aisapariin: Selvitetään yhdessä voiko hankkeellesi myöntää rahoitusta ja mitä sinun pitää ottaa huomioon kun teet hankesuunnitelmaa, kustannusarviota ja hakemusta.
Hakemuksen jättäminen
- Hakemus on vastaanotettu toimivaltaisessa Leader-ryhmässä.
- Hakemus sisältää vähintään seuraavat tiedot: Tuen hakija, hakemuksen kohteena oleva toimenpide tai hanke, toimenpiteen tai hankkeen kustannukset sekä niiden määrä ja rahoitus, haetun tuen määrä, hankesuunnitelma ja haettaessa tukea investointiin investointisuunnitelma.
- Hakemus on allekirjoitettu
- Hankkeen nimi
- Hakija
- Hankkeen yhteyshenkilö ja yhteystiedot
- Hakijan y-tunnus
- Hakijan nimenkirjoittajat (sääntöjen mukaiset!)
- Toteutusaika
- Lyhyt julkinen kuvaus
- Hankkeen tausta ja tarve
- Hankealue
- Kohderyhmä ja hyödynsaajat
- Tavoitteet, mittarit ja tulokset
- Mitä tapahtuu hankkeen päätyttyä (kenen käyttöön ja hallintaan investoinnin kohde jää, miten kehittämishankkeen tulosksia hyödynnetään)
- Hankkeen yhteys paikalliseen kehittämisstrategiaan (Aisaparin strategia)
- Hankkeen yhteys muihin hankkeisiin, myös aikaisemmat
- Hankkeen toteutussuunnitelma ja aikataulu
- Kustannuserittely
- Rahoitussuunnitelma
- Raportointi- ja seurantasuunnitelma
- Toteutuksen riskit
- Tiedotussuunnitelma
- Pöytäkirjaote siitä kokouksesta, jossa hankkeesta ja rahoituksen hakemisesta on päätetty
- Yhdistysrekisteriote, säätiörekisteriote, kaupparekisteriote tai kunnan hallintosääntö
- Yhteisön säännöt tai yhtiöjärjestys
- Yhteisön viimeksi valmistunut tilinpäätös (ei koske kuntia tai valtion organisaatioita
- Jos tukea haetaan paperihakemuksella, hankesuunnitelma tehdään lomakkeelle 3306B
- Jos tukea haetaan paperihakemuksella, seurantatiedot ilmoitetaan joko lomakkeella 3306Cind, 3306Dind tai 3306Eind hanketyypistä riippuen. Leader-hankkeesta aina myös lomake 3306Lind.
- Muita liitteitä ja lisäselvityksiä voidaan pyytää hankkeen sisällöstä riippuen.