Vauhtia valokuituun Aisaparin alueella

Vauhtia valokuituun on eteläpohjalaisten Leader-ryhmien yhteinen hanke, joka käynnistettiin pari vuotta sitten aktivoimaan valokuidun saatavuutta maakunnassa. Kuituverkon piirissä oli reilusti alle puolet kotitalouksista eli huomattavasti alle maan keskiarvon.

Hankkeessa on pidetty kymmeniä valokuituiltoja yhteistyössä operaattoreiden kanssa, kannustettu kyliä ja kyläläisiä, tehty kartoituksia ja avustettu hankehakemuksissa.

Tänään on tilanne jo paljon valoisampi. Traficomin tietojen mukaan syyskuun 2023 lopussa valokuituyhteyksien saatavuus kotitalouksissa on kasvanut eniten Etelä-Pohjanmaalla eli 19 prosentilla verrattuna 2022 vuoden lopun tilastoihin.

Rakentaminen jatkuu


Ely-keskuksen rahoitushaun avautumisen myötä on uusia verkkoja jälleen luvassa muun muassa Alajärven kylille: Alajärven Puhelinosuuskunta Japo on päättänyt rakentaa valokuituverkon Alajärven kyliin Menkijärvelle, Kaartuselle, Uusikylään ja Möksyyn. Lue Järviseutu-lehden artikkeli
TÄSTÄ LINKISTÄ.

Kauhavan kaupunki on puolestaan myöntänyt kuntaosuuden kahteen laajakaistahankkeeseen: Voltti-Piri-Sorvisto ja Salo-Ylikoski-Saarijärvi-Porkholma.

Kaupunki on jo aiemmin myöntänyt kylille esiselvitysrahoitusta laajakaistainvestointeihin 1.000 euroa/kylä.  

Kylien omalla aktiivisuudella on ratkaiseva merkitys

 

Eija ja Kauko Korpi Ylihärmän Yliluomalta osallistuivat pariin otteeseen Aisaparin järjestämään valokuituiltaan ja tuumivat, että kyllä tällainen pitää myös meidän kylälle saada. Ensin järjestettiin kyselyä kyläläisille ja kiinnostusta löytyi.
Eija Korpi pitää infotilaisuuksia ratkaisevan tärkeinä kipinän sytyttäjinä, mutta ne eivät yksin riitä. Kylältä pitää löytyä omaa aktiivisuutta. Yliluomalla otti asiasta kopin Juhani Kuoppala.
– Ensin soittelin tutut läpi ja niiden kautta haravoin tuttujen tutut teiden varsilta. Sitten lähdin maasjalkaasin käymään ja tehtiin sopimukset valmiiksi asti, Juhani Kuoppala kertoo.
Harjuntien varresta löytyi heti ensimmäisellä soittokierroksella 16 kiinnostunutta. Juhani kartoitti Yliluoman lisäksi Pakan ja Kosolan sekä Petterinmäkeä, Keskikylää ja muita lähialueita. Paperilla tehtiin sopimuksia noin 80 ja osa täytti lomakkeet netissä.
– Tärkeintä oli selittää konkreettisesti ja henkilökohtaisesti, mitä valokuitu tarkoittaa ja mitä se ei tarkoita, Juhani Kuoppala sanoo. Ylihärmässä on tällä sivukylien hankealueella nyt yhteensä noin 120 tilaajaa.

Juhani Kuoppala

Valokuitua Juhani Kuoppala pitää ainoana luotettavana maaseudun nettiyhteytenä tulevaisuudessa. 

– Nuoriso luottaa mobiiliin, mutta pysyykö sen kattavuus? Kuoppala uskoo, että mobiili kallistuu ja peilaukset heikentyvät kannattavuuden alentuessa harvempaan asutuilla alueilla.

Pelaavan nuorison kannalta valokuitu on viiveettömyyden takia ainoa voittoisa ratkaisu – mobiilissa viiveet hidastavat pelin kulkua.

 

Palvelut siirtyvät verkkoon

Palvelut siirtyvät joka tapauksessa entistä enemmän verkkoon ja nettiä tarvitaan jokapäiväisten asioiden hoitoon.

– Sata vuotta sitten meille tuotiin ulkomaailma lankoja pitkin veivattavaan puhelimeen, ja verkon kautta meille tulee kohta hyvinvointialueen hoitotiimikin omalääkäreineen, Juhani vertaa.

Ylihärmän aktiivisuus tuotti hedelmää niin, että verkko saadaan toivottavasti laajennettua yli kuntarajojen myös Petterinmäelle ja Untamalaan. Kuoppala arvelee, ettei yhteys olisi Vöyrin ja Seinäjoen kautta järjestynyt.

Juhani Kuoppalan mielestä valokuitutempaukset ovat loistava mahdollisuus kylien yhteishengen osoittamiseen.

–  Verkko tulee vain, jos kylällä tehdään töitä sen eteen ja mennään talosta taloon selvittämään asiaa. Kun hyöty ymmärretään oikein, uskaltavat sellaisetkin ottaa liittymän, joilla ei ole vielä edes älypuhelinta.

Digineuvontaa on saatavilla monelta taholta niin, ettei se jää myöskään siitä kiinni. Perusteet on pakko ottaa haltuun, jos meinaa maaseudulla asua, näin se vain on.

– Ja jos maaseudulle meinataan saada uusia asukkaita, niin muuttoa harkitsevan ensimmäinen kysymys on, että onko kylällä valokuitu.

Kaivinkone

JAPO rakentaa parhaillaan valokuituverkkoa Kauhavalla Kivihuhtaan, Perkiönmäkeen, Rintalaan, Karjanlahteen ja Ruotsalaan. Verkon piiriin pääsee näillä toimin reilut 600 taloutta. Lisäksi Japo kuiduttaa yli 116 vuokra-asuntoa Alahärmässä ja Kortesjärvellä yhteistyössä Kauhavan Vuokra-asunnot Oy kanssa. Alahärmässä valokuituyhteys rakennetaan Korventiellä ja Köykkärintiellä sijaitseviin vuokra-asuntoihin. Kortesjärvellä valokuitu rakentuu Kulmatien, Lepolantien, Ollintuvankujan, Oravakujan, Päivärinteentien, Saralaksontien, Nestorinkujan, Ollinkankaantien, Rintalantien sekä Tapulitien vuokrahuoneistoihin.

Keväällä 2022 Japo teki päätöksen valokuituverkon rakentamisesta Lapualle Tiistejoen ja Ylikylän kylien ja Kauhavalle Hirvijoen, Huhmarkosken, Lummukan, Kantolan, Pelkkikankaan, Oravan ja Karjanlahden alueelle. Kevään 2023 rakentamispäätös kattoi Härmästä Hakolan, Kivihuhdan ja Perkiömäen alueet sekä Kortesjärveltä Fräntilän, Kortesjärven ja Ylikylän alueet.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom myönsi heinäkuussa 2023 Alajärven Puhelinosuuskunnan eli Japon Ylihärmän hankkeelle laajakaistatukilakiin perustuvaa valtiontukea. Tällä tuella valokuituverkko rakentuu Lapuan ja Kauhavan rajalle.

– Rakennustyöt alkavat viimeistään keväällä 2024, kertoo Japon toimitusjohtaja Toni Harjula.

Japo ottaa edelleen vastaan liittymätilauksia. Myyntiä hoitaa Jussi Lammi, jonka tavoittaa sähköpostilla jussi.lammi@japoyhtiot.fi tai puhelimitse 044 557 0113

Kaikkiaan Japon valokuituverkko kattaa jo nyt noin 5 000 osoitetta Etelä-Pohjanmaan alueella.            

Kuituauto

JNT (Pietarsaaren Seudun Puhelin Oy) perustettiin aikanaan Pietarsaaressa, mutta on kasvanut vuosien saatossa. Nyt, kun Konttoripiste on integroitu kokonaan JNT:hen ulottuu markkina-alue Oulusta Kristiinankaupunkiin.

JNT on rakentanut kuituverkkoa ympäri Pohjanmaata ja Etelä-Pohjanmaata vuodesta 1986 lähtien. Yhtiöllä on Evijärvellä lähes täysin kattava kuituverkko, johon monet ovat liittyneet vuosien mittaan. Lisäksi yhtiö on rakentanut Aisaparin alueella kuituverkkoa myös Kauhavan Kortesjärvelle.

– JNT on paikallinen teleyritys, joka tarjoaa henkilökohtaista palvelua. Tarjoamme palveluita kaikessa, mitä televiestintä nykyään pitää sisällään: data-, puhelin-, televisio- ja IT-ratkaisuja. Asiakkaamme ovat yksityishenkilöitä, yrityksiä, kaupunkeja ja kuntia Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaa alueella. Asiakaskuntamme on ihanan monimuotoinen ryhmä, jota yhdistää yksi asia: kaikki haluavat edullisia ja luotettavia palveluita sekä hyvää asiakaspalvelua suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Ja juuri sitä me voimme heille tarjota, kertoo Senior Advisor Håkan Löfqvist.

Löfqvistin mukaan kuitu on paras vaihtoehto tiedonsiirtoon.

– Kuidun etuja ovat nopeus, lyhyt viive, luotettavuus, kapasiteetti, nykyinen ja tulevaisuuden tekniikat sekä symmetrinen nopeushän luettelee. Lisäksi kiinteistön arvo nousee.

JNT:llä on resursseja, osaamista ja tahtoa rakentaa valokuituverkko sellaisille alueille missä tarpeeksi monta liittyy mukaan, jotta se olisi taloudellisesti kannattavaa.

JNT:n kuituverkosta kiinnostuneet voivat kysyä lisätietoa JNT Kuitutiimiltä, jonka sähköposti on kuitutiimi@jnt.fi ja puhelin 06 786 8210. Netissä kannattaa piipahtaa sivulla www.jnt.fi/fi/mita-on-jnt-kuitu.

Mies ja pakettiauto

NU-NET on rakentanut verkkoa Aisaparin alueella Perkiömäen, Kuoppalan ja Ekolan alueille.

– Kaivuut on tehty ja marraskuussa alkaa kytkeminen, kertoo Mika Ekola Ekolan kylän tilanteesta.

Ekolassa valokuitu on todellakin tarpeen, sillä kylä sijaitsee katvealueella.

– Kyllä tänne 5g:tä kaupataan, mutta se vain ei kuulu päätiestä vähänkään sivummalla.

Kylän hanke sai hyvän alkusysäyksen Aisaparilta Vauhtia valokuituun -hankkeesta. Hankkeen verkkoasiantuntija Heikki Pellonpää teki peruskyselyt ja selvitti mahdollisuuksia. Kyläläisille pidettiin infotilaisuuksia ja kiinnostuneita löytyi. Operaattoreista NU-net tarjoutui ainoana rakentajaksi. Kaupungilta saatiin 1 000 euron esiselvitysrahoitus ja ELY-keskus tuki rakentamista.

NU-netin kanssa on yhteistyö pelannut hyvin. Yhtiö on paikallinen osuuskunta, jonka kotipaikka on Jepua.

– Tässä on lisäksi saatu kuntoon myös sähköasiat, kun Ähtävän Sähkö tuli hankkeeseen mukaan ja osassa aluetta sähkökaapelit kaivettiin samaan uraan valokuidun kanssa.

Valokuidulla on Mika Ekolan mukaan ratkaiseva merkitys.

– Valokuitu kuuluu samaan peruskategoriaan kuin vesi, sähkö ja viemäri – kaiken pitää toimia, jotta kylässä voi asua ja yrittää.

Myös Ekola painottaa kylien omaa aktiivisuutta ja kiittää myös tukimahdollisuuksia.

– Kylässä tai kahdessa saattaa olla liittyjiä saman verran kuin yhdessä kerrostalossa – markkinalähtöisillä ratkaisuilla ei silloin ole mahdollisuuksia, kun kaapelinvetoa tulee kilometreittäin.

Kaupunginvaltuutettuna Mika Ekola on tottunut verkossa pidettäviin Teams-kokouksiin, jotka niinikään eivät onnistu ilman kunnon yhteyksiä. Ikäihmisille luotettava verkkoyhteys on välttämätön kotihoidon palvelujen kannalta.

Maatalousyrittäjät olivat ensimmäisenä valokuidun kannalla: heille kuitu on turvallisuustekijä monellakin tapaa. Yksi etu ovat verkkopuhelut.

– Nykyisellään eivät puhelimet tahdo toimia betonin ympäröimänä tai hallissa. Entä jos työssä sattuu tapaturma etkä saa soitettua itsellesi apua?

Mika Ekola on Härmän Kuriiri Oy;n  toimitusjohtaja ja pitää myös oman yrityksensä parhaana valttina nopeutta.

-Meillä on 13 autoa ja minun lisäkseni 12 työntekijää. Hoidamme jakelua erityisesti Vaasa-Seinäjoki-Kokkola -alueella ja saamme tavaran nopeasti liikkeelle.

NU-netin palveluista saa lisätietoa kotisivulta https://www.nunet.fi.

Kaksi miestä kypärät päässä.

VALOKUITUNEN on rakentanut valokuituverkkoa Evijärven, Kauhavan ja Lapuan taajama-alueille.

– Valokuitusen rakennettujen verkkojen saatavuuden piirissä on edellä mainittujen kuntien alueella noin 4000 kotitaloutta ja yritystä, kertovat Merja Louet ja Timo Einola Valokuitunen Oy:stä.

Taajama-alueille on verkko rakentunut markkinaehtoisesti ilman tukia.

Aisaparin alueella olevat kylät voivat ottaa yhteyttä Valokuituseen mahdollisten uusien tukihankkeiden käynnistämiseksi. Kyläyhteisöjen yhteydenotot voit tehdä osoitteessa https://valokuitunen.fi/kylayhteisot/, kunnat ja tukihankkeet osoitteessa https://valokuitunen.fi/kunnat/.

Jo rakennetuilla alueilla onnistuu valokuidun tilaaminen puhelimitse numerosta 094 255 2298.

Valokuitunen Oy on valokuituverkkoja valtakunnallisesti rakentava yritys, joka on perustettu vuonna 2020. Yhtiö rakentaa asiakkaalle avoimen valokuituyhteyden, joka mahdollistaa asiakkaalle nettiliittymän eli laajakaistan hankinnan usean eri palvelutarjoajan valikoimasta. Kts. palvelutarjoajat https://valokuitunen.fi/palveluntarjoajat/

Pientalojen valokuituyhteydet kytketään Telian ylläpitämään Avoin Kuitu -runkoverkkoon, jonka saatavuus ulottuu jo yli 200 000 kotitalouteen. Avoin Kuitu -konseptin mukaista verkkoa on rakennettu vuodesta 2016 lähtien.

Poika pelaa tietokoneella

ELISA on rakentanut Aisaparin toimialueella vuosien 2021-2023 aikana uusia kuituverkkoja mm. Lapuan ja Kauhavan keskustojen lähialueille. Elisalla on jo laajasti rakennettuja kuituverkkoja monilla Lapuan, Kauhavan, Alahärmän ja Ylihärmän alueilla. Myös Kortesjärven alueella on kuitusaatavuuksia. Vuosien 2021-2023 välisenä aikana Elisan kuituverkko on laajentunut Lapuan ja Kauhavan alueilla noin 600 kotitaloudella. Kokonaisuutena Elisalla on Aisaparin toimialueella 1Gbit/s nopeuden kiinteän verkon yhteyksiä tarjolla lähes 7000 kotitalouteen tai yritykseen. Tästä määrästä kuitusaatavuutta on suurin osa. Parhaillaan Elisa kuiduttaa Kauhavan Nahkalan ja Rengonsalon alueilla. Näiden alueiden myötä kuitusaatavuutta rakentuu lisää yli 300 kotitalouteen.

Elisa rakentaa verkkoa markkinaehtoisesti ja rakentamispäätöksiä tehdään kysynnän mukaan. Useista alueista on jo olemassa rakentamispäätöksiä esimerkiksi Lapuan alueella, kertoo Pohjanmaan aluejohtaja Niklas Granholm Elisa Oyj:stä.

Elisa tiedotti kuluneena kesänä 200 miljoonan euron investoinnista valokuituverkon laajentamiseen Suomessa lähivuosina. Tämä tarkoittaa lisää kuitua myös Etelä-Pohjanmaan alueella.

Elisan valokuidusta kiinnostuneet voivat tarkistaa oman asuinalueensa tilanteen yrityksen verkkosivulla www.elisa.fi tai ottaa yhteyttä puhelimitse numeroon 0800 96260. Ellei valokuitua vielä ole rakennettu alueelle, voi asiakas ilmoittaa kiinnostuksestaan osoitteessa elisa.fi/valokuitu-tarjouspyynto.

Myös Lounea tarjoaa palveluja Aisaparin alueella. Katso lisää https://lounea.fi/


Aisapari vauhdittaa


Aisapari
on mukana kaikki neljä eteläpohjalaista Leader-ryhmää kattavassa Vauhtia valokuituun -hankkeessa, jonka merkeissä on järjestetty valokuituiltoja yhteistyössä operaattoreiden kanssa ja tuotettu tiedotusmateriaaleja.  Operaattoreista ovat aktiivisimmin olleet tilaisuuksissa mukana Japo, Evijärven illassa myös JNT ja Valokuitunen. Aisaparin toimialueeseen kuuluvat Alajärvi, Evijärvi, Kauhava, Lappajärvi, Lapua ja Vimpeli.

Kiinteiden, vähintään sadan megan yhteyksien saatavuus oli Etelä-Pohjanmaalla vuoden 2021 lopussa 45 prosenttia alueen kotitalouksista, kun koko Suomen keskiarvo oli 71 prosenttia. Vauhtia valokuituun -hankkeen tarkoituksena on osaltaan kuroa umpeen jälkimatkaa. Nopeat tietoliikenneyhteydet ovat elinehto niin yritystoiminnan sijoittumista kuin hoivapalvelujen saatavuuttakin ajatellen.

Ratkaisun tekee kuitenkin jokainen itse omalta osaltaan.

– Vain liittymiä tilaamalla voidaan varmistaa valokuituverkon rakentuminen, muistuttaa Aisaparin toiminnanjohtaja Mervi Niemi-Huhdanpää.

Mies pitää alustusta.

ELY-KESKUS avasi syyskuussa tukihaun maaseudun laajakaistainvestointeihin.

Valtakunnallisesti on laajakaistainvestointeihin varattu noin 53 miljoonaa euroa. Rahoitusta voivat saada yksityis- ja julkisoikeudelliset yhteisöt, esimerkiksi kyläyhdistykset tai muut yhdistykset, kunnat, osuuskunnat ja paikallisoperaattorit. Tukea voi saada korkeintaan 65 prosenttia hyväksyttävistä kustannuksista, ja se maksetaan jälkikäteen. Osa hankkeen rahoituksesta voi olla talkootyötä.

Tuen ehtona on, että rakennettavan verkon tulee taata 1 Gbit/s nopeudella toimiva yhteys. Kyläverkko jää tuensaajan omistukseen ja tuensaaja sitoutuu pitämään verkon käytössä tuen ehtojen mukaisesti.

Scroll to Top