Valokuitu vauhdittaa palveluja

Aisaparin alueen valokuidun saatavuus on tämän kesän aikana parantunut harppauksin. Verkostoa ovat alueella laajentaneet muun muassa Japo, Nunet ja Valokuitunen. Muita seudun valokuidun tarjoajia ovat Elisa ja Pietarsaaren seudun puhelin. Rakentamiseen on osin saatu hankerahoitusta ja lisäksi on rakennettu kaupallisesti.

Japo teki keväällä päätöksen valokuituverkon rakentamisesta Kauhavalle ja Lapualle Hirvijoen, Huhmarkosken, Lummukan, Kantolan, Pelkkikankaan, Oravan, Karjanlahden, Tiistenjoen ja Ylikylän kylien alueelle. Rakentamispäätös kattoi Härmästä Hakolan, Kivihuhdan ja Perkiömäen alueet sekä Kortesjärveltä Fräntilän, Kortesjärven ja Ylikylän alueet. Heinäkuussa saadun valtiontukipäätöksen myötä verkko laajenee lisäksi Ylihärmään Kauhavan ja Lapuan rajalle.

Laajenevista palveluista kannattaa lähteä kuulolle valokuituiltoihin, joita pidetään lähiaikoina kaksi: Kortesjärven nuorisoseuralla maanantaina 11. syyskuuta ja Ylihärmässä Artturin talolla tiistaina 12.9. Tilaisuudet alkavat iltakuudelta kahvituksella. Maksuttomat ja kaikille avoimet illat järjestää Vauhtia valokuituun -hanke yhteistyössä Japon kanssa.

Miksi valokuitu?

Valokuitu takaa varman ja nopean yhteyden: verkko ei ruuhkaudu, vaikka käyttäjiä olisi omassa taloudessa ja lähistöllä enemmänkin samaan aikaan. Valokuitu parantaa tehokkuutta ja turvallisuutta niin yksityiskäytössä, etätyössä ja opiskelussa kuin yritystoiminnassakin.

Palvelut, hoiva ja asiointi ovat siirtyneet ja siirtyvät tulevaisuudessa entistä enemmän verkkoon. Nopea ja tietoturvallinen yhteys on sähköisten palvelujen perusedellytys. Valokuitu mahdollistaa vakaat ja luotettavat yhteydet ilman katkoja.

Valokuituliittymä kohottaa myös kiinteistön arvoa.

Vauhtia valokuituun

Eteläpohjalaiset Leader-ryhmät käynnistivät viime vuonna yhteisen Vauhtia valokuituun -hankkeen, jonka tarkoituksena on edistää nopeita nettiyhteyksiä. Aisapari on järjestänyt kymmeniä valokutuiltoja, joissa verkko-operaattorit ovat kertoneet valokuituverkon rakentamisesta, liittymähinnoittelusta ja valokuituliittymän palveluista. Jokaiseen kotiin on jaettu valokuidun eduista kertova lehtinen ja lisäksi on järjestetty kartoituskyselyitä, joiden avulla on selvitetty talouksien kiinnostusta valokuituun.

Hankkeessa tehdään lisäksi kylien digikatselmuksia, joissa käydään läpi kylätalojen varustusta ja sähköisiä palveluja sekä niiden kehittämistarpeita. Katselmuksen raportti toimii hyvänä perustana hankinnoissa ja hankesuunnittelussa.

Mikäli tahdotte tilata teidän kyläänne digikatselmuksen, yhteyshenkilönä Aisaparilla palvelee Päivi Kultalahti.  Leader Aisaparin toimialueeseen kuuluvat Alajärvi, Evijärvi, Kauhava, Lappajärvi, Lapua ja Vimpeli.

 

Kaivinkone kaivaa maahan valokuitua

Kaivinkoneet ovat olleet tänä kesänä kylillä tuttu näky. Kuva Japo.

Scroll to Top