Etelä-Pohjanmaan järvialueilla kehitetään lähikalan saatavuutta

Etelä-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaistenLähikalan saatavuuden kehittämishanke Etelä-Pohjanmaan järvialueilla”-hanke sai Kuha-Suomen Kalaleaderilta hankepuollon joulukuussa. Hankepartnerina toimii Etelä-Pohjanmaan Kalatalouskeskus ry.

Etelä-Pohjanmaalla kala-alan kehittämistyö on ollut pienimittakaavaista, ja se on langennut lähinnä kalastajien itsensä, kalatalousalueiden ja vesialueiden omistajatahojen ja Etelä-Pohjanmaan kalatalouskeskuksen vastuulle. Lyhyitä kampanjoita kalan käytön lisäämiseksi kuluttajien keskuudessa on toteuttanut mm. Etelä-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaiset.

Tunnistettuja haasteita ovat muun muassa: 

  • Lähikalan saatavuus on satunnaista
  • Kalanjalostus on vähäistä
  • Kalankäsittely haastaa kuluttajat

Kaksivuotinen hanke sisältää varsin muhkeita työpaketteja. Tässä muutama pintaraapaisu tuleviin toimiin:

  • SELVITYKSET NYKYTILANTEESTA
    Selvitykset kalastajien, myyntikanavien, kuluttajien sekä ammattikeittiöiden näkemyksistä, mahdollisuuksista ja toiveista lähikalan saatavuuden kehittämiseen liittyen.
  • MYYNTIKANAVIEN KEHITTÄMINEN
    Toimenpiteitä lähikalan saatavuuden parantamiseksi yhdessä kalastajien, jalostajien ja myyjätahojen kesken. Tulossa on työpajoja ammattikalastajille ja myyntikanaville, sekä tiedonvälitystä parantavia webinaareja, tietoiskuja.

    Sidosryhmille suunnatuilla verkottumistilaisuuksilla ja opintomatkoilla kerätään kokemuksia erilaisista keinoista, joita on käytetty lähikalan saatavuuden parantamiseksi, erilaisista lähikalaan liittyvistä yrityksistä ja niiden liiketoimintamalleista sekä tapahtumista, joiden kautta lähikalan menekkiä edistetään Suomessa ja ulkomailla.

  • LÄHIKALAN KÄYTTÖOSAAMISEN KOHOTTAMINEN
    Hankkeessa järjestetään tapahtumia, joissa kalan käsittelyyn voi tutustua käytännössä joko katsomalla tai kokeilemalla itse. Tulossa on mm. nuottaustapahtumia, kalankäsittelynäytöksiä, yläkoulujen kotitaloustuntien kalankäsittelyvalmennusta ja kalaruokakursseja.

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat on 89 743,20 €. Kuha-Suomen Kalaleader rahoittaa hanketta 71 794,56 eurolla eli 80% tukiosuudella.

Omat kalaan liittyvät hankeideat kannattaa kertoa matalalla kynnyksellä kalatalousaktivaattori Johannalle Möttöselle. Meneillään oleva valintajakso päättyy helmikuun lopussa ja hakemukset käsitellään 12.3.2024. Seuraava käsittelypäivä on 10.6.2024.

Aktivaattori Johanna Möttösen tavoitat p. 040 845 7981 (myös WhatsApp) tai sähköpostilla johanna.mottonen(at)kuha-suomi.fi.

Ota yhteyttä

Kalatalousaktivaattori Johanna Möttönen
p. 040 845 7981 (myös WhatsApp) johanna.mottonen(at)kuha-suomi.fi

Lue lisää

Scroll to Top