Add Your Heading Text Here

Lintuveistokset esillä Kolmen kylän kierroksella

Ämpin silta vihittiin käyttöön keväällä 2017. Sillan valmistuttua Kankaan-Ikolan kyläseura Tempaus Ylihärmästä sekä Alakylän kyläyhdistys ja Kleemola-Varpula-Varvaan kyläyhdistys Kauhavan puolelta ryhtyivät järjestämään yhteisiä pyöräilykampanjoita muun muassa maa- ja kotitalousnaisten Impinpäivänä. Näin syntyi ajatus Ämpin Impistä – näkötornista sillan kupeeseen. Matkan varrella näkötornihanke muuttui veistospuistoksi. 

Moottorisahaveistäjä Juhan Käkelän opastuksella syntyi kesällä 2021 komeita lintuveistoksia. UPM Kymmene lahjoitti puut ja veistäjät puolestaan lahjoittivat teoksensa yhteisötaideteokseen. Veistokset syntyivät Kleemolan kylätalolla 19.-20.6.2021 järjestetyllä moottorisahaveistoskurssilla. Oppilaita oli yhdeksän; Satu Koivikko, Aapeli Mäkinen, Ari Laine, Anu Rinne, Kari Alahuhta, Risto Uitto, Sini Sippola, Miia Vistbacka ja Maaret Hongisto. Kurssilla syntyi kaikkiaan 14 veistosta. Lisäksi Juha Käkelä veisti jälkeenpäin viitasammakon. Kurssin järjestelyissä oli yhteistyökumppanina Maaseudun Sivistysliitto ja kilvet valmisti Kaskea Oy.

Luvat veistospuiston toteuttamiseksi olivat kunnossa, mutta koska hankkeelle ei saatu rahoitusta, päättivät kylät hajasijoittaa veistokset kyliin ja kylätaloille. Ämpin sillan kupeeseen pystytettiin opastetaulu, josta löytyy linkki veistosten sijoituspaikoille. Käy tutustumassa Onnellisten jokilaakson kulttuurireitin lintuveistoksiin ja niiden tekijöihin vaikkapa pyöräillen, linkki alla olevassa painikkeessa:

Onnellisten jokilaakso sai kyltin syksyllä 2023

Kolmen kylän talkoolaiset ahkeroivat sateessa kulttuuriympäristöpäivien merkeissä 19.9.2023 ja pystyttivät Kaskea Groupin valmistaman Onnellisten jokilaakso -kyltin Ämpin sillan pieleen. Kyltin suunnitteli Henna Toppari Aisaparilta ja kyltissä olevan ilmakuvan on kuvannut Jari Kattelus. Pystytystalkoissa olivat Matti Talkkari, Teemu Passi, Antti Keskikangas ja Pasi Ojanperä. Valokuvat Katja Jaskari.

Onnellisten jokilaakson lintureitti löytyy myös Maaseudun sivistysliiton avaamalta kylätaide.fi-sivustolta.

Kyltin pystytys

 

Tekemistä ja näkemistä jokaiselle kulttuuriympäristöpäivän merkeissä vuonna 2022

Kolmen kylän kierrosta pohjustettiin Euroopan kulttuuriympäristöpäivän merkeissä vuonna 2022, jolloin Kotiseututalo Keskikankaalla, Kleemolan kylätalolla ja Alakylän kyläareenalla oli monenlaista tapahtumaa. 

Keskikankaan kotiseututalo on jo sinänsä mielenkiintoinen vierailukohde. Lisäksi siellä pääsi kokeilemaan metallinetsintää, kierrätysaskartelua ja puujaloilla kävelyä. Kleemolan kylätalolla tehtiin kivimaalausta ja sammaltöitä sekä tutustuttiin koneisiin, kudontatilaan ja taidenäyttelyyn.  Thermopolis Oy oli paikalla antamassa energianeuvontaa. Alakylän kyläareenalla oli muun muassa biohiiletysnäytös, kasvivärjäystä ja ilmastopolku. Lammashakaan tutustututtiin jokirannan perinnepiotoopissa.

Tapahtumapäivän aikana oli lisäksi avoimet ovet useassa kohteessa. Menneen ajan asumiseen ja työkaluihin tutustuttiin Ristaniemen kotimuseossa ja Sippolan mäellä Kohtamäen tilalla vanhan sepän pajassa. Luomukarjatila Anne ja Pojattutustuttiin kyyttöihin ja hevosiin sekä tehtiin ostoksia tilapuodista. Kleemolassa oli avoimet ovet ovat Jaakko Mäkisen Peltomarketissa.

Jokaisella kylätalolla jaettiin tietoa Outdooractive-sovelluksen käytöstä ja saatiin Ekoroskin kierrätysohjeita. Kylätaloilla oli myös kahvio ja arvontaa. Arvonnan tuotto käytetään veistosten kyltitykseen ja infotaulun valmistamiseen Ämpin sillan läheisyyteen. Yhteistyössä kyläyhdistysten kanssa teemapäivän tapahtumatarjonnasta vastaavat Aisaparin Kylille-hanke ja Härmänmaan 4H-yhdistyksen Juurille-hanke.

Kulttuurikierrosta muistetaan vuosittain myös yhteisen pyöräilykampanjan merkeissä.

Kolmen kylän kestävä kierros -tapahtumaa suunnittelemassa Veeti Jaskari (vas.), Päivi Kultalahti, Aapeli Mäkinen, Sini Sippola, Teemu Passi ja Katja Jaskari.

Scroll to Top