Onnellisten jokilaakson kulttuurireitti

Onnellisten jokilaakson kulttuurireitin lintuveistokset syntyivät Kleemolan kylätalolla 19.-20.6.2021 järjestetyllä moottorisahaveistoskurssilla. Opettajana oli moottorisahataiteilija Juha Käkelä ja oppilaita oli yhdeksän: Satu Koivikko, Aapeli Mäkinen, Ari Laine, Anu Rinne, Kari Alahuhta, Risto Uitto, Sini Sippola, Miia Vistbacka ja Maaret Hongisto. Kurssilla syntyi kaikkiaan 14 veistosta. Lisäksi Juha Käkelä veisti jälkeenpäin viitasammakon.

Puut veistoskurssille lahjoitti UPM Kymmene, kurssilaiset ja opettaja puolestaan lahjoittivat veistoksensa kulttuurireitin yhteisötaideteokseen. Veistokset on sijoitettu Kankaan–Ikolan kyläyhdistys Tempauksen, Kleemola–Varpula–Varvaan kyläyhdistyksen ja Alakylän kyläyhdistyksen alueille; kylätalojen pihapiiriin ja muihin sopiviin kohteisiin kylissä.

Reitti löytyy Outdooractive-sovelluksesta nimellä Lintuveistosten reitti Kauhava 

Moottorisahaveistokurssin järjestelyissä olivat mukana Leader Aisapari ja Maaseudun Sivistysliiton Yhteinen ympäristömme -hanke. Opaskyltin Ämpin sillan pieleen valmisti Kaskea Group.

Tässä lisätietoa veistäjistä ja heidän lähettämistään tarinoista sekä veistosten nykyiset sijainnit:

Juha Käkelä

Kurssin opettajana toiminut moottorisahataiteilija Juha Käkelä on harjoittanut moottorisahaveistämistä 25 vuotta. Oman taiteen ja tilaustöiden lisäksi hän opettaa moottorisahaveistoa.

Lukuisissa moottorisahaveistokilpailuissa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin menestynyt Käkelä kertoo olevansa intohimoinen veistäjä. Hän rakastaa kakstahtibensan käryä ja puun tuoksua. Teoksissaan hän käyttää tavallista moottorisahaa sekä akku- ja sähkösahoja sekä puuntyöstöön soveltuvia työkaluja.

Onnellisten jokilaakson yhteisötaideteos syntyi linnuista. Linnut sopivat teemaltaan alajokilaakson maisemaan. Hyvin Juha Käkelältä sujui lintuveistosten ohjaus, vaikka hänen omia suosikkiaiheita veistossa ovat intiaanit ja hevoset. Materiaaleista hän pitää eniten poppelista ja lehtikuusesta, mutta kaikki puut sopivat moottorisahaveistosten tekemiseen. Tervaus ja polttaminen lisäävät teoksen kestävyyttä.

Puun lisäksi Juha Käkelä tekee veistoksia myös lumesta ja jäästä. Veistosten tekemisen ja opettamisen lisäksi hän maalaa. Ennen taiteilijan- ja opettajanuraansa hän työskenteli kirvesmiehenä ja metalliseppänä sekä teki töitä entisöijänä ja perinnerakentajana. www.puutarhataide.com

Facebook: Juha Käkelä sahataidetta ja Juha Rikhard Käkelä

Instagram: 365karhua sekä Rikhard_pivinenn

Juha Käkelän veistämät kotkat vartioivat Alakylä-areenaa ja Korkiakallion näkötornia. Käkelän veistämä viitasammakko löytyy Kleemolan kylätalon pihapiiristä.

Juha Käkelä veistää moottorisahalla.

Miia Vistbacka

Kurki liitetään oikeudenmukaisuuteen, valppauteen ja vastuunkantamiseen. Upeita arvoja, joita on hyvä tavoitella elämässään.

Ystävällisin terveisin

Miia Vistbacka
Varpulantie, Kauhava

instagram.com/mimmus_art

Miia Vistbackan veistämä kurki koristaa Kleemolan kylätalon pihapiiriä.

Satu Koivikko

 

Työ on omistettu äidilleni Sirkka Karhulle. Hän menehtyi 24.6.2021. 

Hän siirtyi Tornionjokilaakson niittykukkien saattelemana seuraavalle matkalle. Seuraksi hän sai mukaansa höyheniä, niitä, jotka olivat mukanani veistoskurssilla.

Teoksen nimi: MAMA

 

Satu Koivikon kaunis höyhen on saanut kodin Lakeus-ladosta.

Satu Koivikko veistää moottorisahalla

Risto Uitto

Pöllöveistos on symbolina alueen pöllöistä, jotka saalistavat öisin ja pitävät osaltaan yllä ekosysteemin tasapainoa, etteivät pikkujyrsijät alkaisi lisääntyä hallitsemattomasti tehden tuhoa viljapelloilla ja varastoissa. 

Risto Uiton komea pöllö vartioi Kohtamäen tervahaudan maastossa.

Sini Sippola

Huuhkaja

Halusin ensimmäistä kertaa moottorisahaan koskiessa tehdä jotain suurta, komiaa ja vaikuttavaa!

Huuhkaja, Bubo bubo, on pöllöistä suurin, isopäinen ja komea lintu. Korvatupsut sojottavat ja naamasta tuijottavat aatelisen yökyöpelin silmät. Korvanseudun töyhdöillä se viestii mielialoistaan: tänään on huhuiltava taistelutahtoa ja hyvää mieltä!

Haluan työlläni muistuttaa Suomen luonnon ainutlaatuisuudesta ja uhanalaisista lajeista, joita on suojeltava ja kantoja elvytettävä, jotta ne eivät katoa kokonaan. Luonto tekee ympäristöstä kauniin, asuttavan ja antaa meille iloa ja virkistystä. Jokainen meistä voi valinnoillaan vaikuttaa luonnon monimuotoisuuden säilymiseen!

Sini Sippolan huuhkaja on saanut tervaa pintaansa ja asustaa nykyään Rintanenän laavulla.

Kari Alahuhta

Nämä ovat ensimmäiset moottorisahaveistokseni, jotka olen tehnyt. Ensimmäisenä päivä tein huuhkajan ja toisena päivänä kotkan. Ennen kurssia katselin kuvia linnuista, ja mietin millaisia veistoksia voisin yrittää tehdä.

Moottorisahaveistosten tekeminen kiinnostaa, ostin moottorisahaan erikoisen laipankin, joka sopii veistosten työstämiseen, mutta aikaa veistosten tekemiseen ei oikein tahdo löytyä.

Kari Alahuhdan huuhkaja löytyy Kleemolan kylätalon pihapiiristä ja kotka Kankaantien ja Alajokitien risteyksestä.

Ari Laine

 

Ajattelin tehdä veistoksestani vähän erilaisen. Niinpä tein kotkan, joka on napannut käärmeen saaliikseen.

Toisena kurssipäivänä tein kurjen. Kurki sopii hyvin näihin maisemiin.

Ari Laineen kurki ojentaa kaulaansa Alakylä-areenan edustalla ja kotka on napannut käärmeen Lakeus-ladon lähistöltä.

Ari Laine veistää kotkaa

Anu Rinne

 

Moottorisahaveistäminen on jossain määrin kiehtonut jonkun aikaa. Kurssille osallistuin turvallisin ja avoimin mielin. Pelkän pölkyn näkeminen ei meinannut millään inspiroida lintutaiteeseen, mutta pöllö siitä sitten alkoi avautua. 

Ensimmäinen työ ja varmasti yksi helpoimmista vaihtoehdoista. Opettajan ohjaus auttoi pääsemään alkuun. Moottorisahan käytöstä ja normaalista sahaamisesta oli kokemusta ennestään, mutta tämä oli jännittävä, erilainen tekemisen jälki! Tuon kurssiviikonlopun jälkeen ei kyllä ole tullut muuta kuin pätkittyä polttopuita.

Anu Rinne, Teuva

Anu Rinteen veistämä pöllö kurkistelee kulkijoita Alajokilaakson Penkkatiellä.

Anu Rinne ja pöllöveistos

Maaret Hongisto

Maaret Hongiston kotka  pitää vahtia Saarimaan näkötornilla.

Maaret osallistui kurssille vain toisena päivänä, mutta hieno kotka syntyi kuitenkin työn tuloksena.

Aapeli Mäkinen

Aapeli Mäkinen veistää

Aapeli Mäkisen veistämä kotka vartioi Peltomarketin pihapiiriä ja pöllö on laskeutunut Korkiakallion näkötornille.

Ensikertalainen Aapeli Mäkinen sai osallistua kurssille kotikylällään.

Scroll to Top