Suomen täyttötarvike

Raisa ja Antti Kaatrasalo ryhtyivät rakentamaan omakotitaloa Kortesjärvelle kesällä 2015. Samassa yhteydessä kodin pihapiiriin rakennettiin tilat yritykselle, Suomen täyttötarvikkeelle. Raisa Kaatrasalo oli jo alkuvuodesta 2015 ottanut vastuun aikaisemmin Antti Kaatrasalon sivutoimisesta yritystoiminnasta.
– Otin Aisapariin yhteyttä, kun ryhdyin yrittäjäksi. Yritys toimi aikaisemmin vuokratiloissa, ja kodin rakentamisen yhteydessä myös yritykselle rakennettiin pihapiiriin 60 neliön lämmin tila. Tiloissa on hyvä ilmastointi, viemäröinti ja vesipiste. Ajatukseni oli ryhtyä valmistamaan uretaanikehoja omana tuotantona, kertoo Raisa Kaatrasalo.
Raisa Kaatrasalo toteaa, että asiointi Aisaparin kanssa oli joustavaa.
– Mervi Niemi-Huhdanpää otti hakemukset vastaan, vaikka oli juuri jäänyt kesälomalle. Hakemukset piti jättää ennen rakentamisen aloittamista. Tarvittavilta osin hakemuksia täydennettiin myöhemmin. Hakemukset maksatusta varten tulivat alkuvuodesta. Itse palautin ensimmäisen maksatushakemuksen vasta juhannuksen aikaan. Rahat tulivat tilille parissa viikossa.

Tarvikkeita

Suomen Täyttötarvike välittää eläinten täyttämiseen tarvittavia tuotteita kuten uretaanikehoja, liimoja, silmiä, alustakiviä, trofeen taustalevyjä sekä erilaisia käsittelyyn tarvittavia aineita pääosin eläintentäyttäjille sekä jonkin verran myös muille harrastajille.
Yritys tuo tarvikkeita maahan lähinnä Ruotsista, Saksasta ja Amerikasta.
– Joitain tuotteita Amerikasta ei lähetetä lainkaan lentorahtina. Koska liimat eivät saa jäätyä, on tilaukset tehtävä lähinnä keväällä tai viimeistään alkusyksystä. Yleensä tilaan Amerikasta tuotteita noin 2-3 kertaa vuodessa. Amerikasta tulevat karhujen keinokidat ja -kielet. Kitoja saa valmiiksi värjättyinä tai pohjavärissä. Värjäyksen eläintentäyttäjä voi tehdä itsekin.

Omat mallit

Myynnissä olevista uretaanikehoista ei tekijänoikeuksien vuoksi voi ottaa muottia, vaan mallit muotteihin on tehtävä itse. Suomen Täyttötarvike on laajentanut toimintaansa uretaanikehojen valmistukseen. Kehomuotteja yrityksellä on nyt muun muassa peuralle, kauriille, karhulle ja ilvekselle. Itse valmistettujen kehojen avulla yritys pystyy laskemaan hintatasoa ja saamaan omalle työlle paremmin katetta.
– Helsingin yliopiston luonnontieteellisen museon ylikonservaattori Ari Puolakoski on muotoillut meille peuranpään, josta teemme oman muotin. Kolme erikokoista karhun taljapään mallia sain eläintentäyttäjältä, jolta on tänä syksynä tilattu jo kymmeniä karhun taljojen tekoja, kertoo Raisa Kaatrasalo.
Kaatrasalo käsittelee omaan tuotantoon tulevat kehomallit mahdollisimman tasaiseksi, jonka jälkeen kauhavalainen yrittäjä tekee niistä lasikuitumuotit.
Muottien osat rasvataan ja kootaan, jonka jälkeen muottiin kaadetaan uretaaniaine. Nestemäisessä seoksessa Kaatrasalo käyttää kolmea eri ainetta, jotka keskenään reagoivat ja laajentuessaan täyttävät koko muotin. Keho on heti valmis, mutta yleensä Raisa Kaatrasalo antaa muotin olla paikollaan noin tunnin verran tai seuraavaan päivään. Valoksen jälkeen muotti puretaan ja puhdistetaan. Muotit ovat pitkäikäisiä, periaatteessa ikuisia.
Käytetyt aineet ovat voimakastuoksuisia ja niiden käsittely vaatii hyvät suojaimet ja ilmastoinnin työtiloihin.
Suomen Täyttötarvike toimittaa tuotteita eläintentäyttäjille ympäri Suomea. Yrityksellä on sopimus sekä postin että matkahuollon kanssa. Jonkin verran asiakkaat käyvät myös ostoksilla paikan päällä yrityksen tiloissa.

Toimitilojen rakentaminen ja tuotannon aloittaminen.
Hankkeen numero 11264, yritystuki.
Hanke on saanut rahoituksen Leader AISAPARI ry:ltä.
Hallinnoija: Suomen Täyttötarvike, yhteyshenkilö: Raisa Kaatrasalo .
Hankkeen kustannusarvio 56 850,00 €
Julkinen tuki 11 370,00 €
Yksityinen rahoitus 48 480,00 €

Scroll to Top