Suomalaisesta valkosipulista jalostuu fermentoitu Black Garlic

– Musta valkosipuli on jatkojaloste, ei lajike. Kun valkosipuli laitetaan uuniin muutamaksi viikoksi tiettyyn lämpötilaan, se fermentoituu luontaisesti ja syntyy musta kynsi. Valkosipulit voi fermentoida purkamalla ne kynsiksi tai kokonaisina, jolloin valkosipulin kuoret jäävät vaaleiksi, kertoo Vuokko Yli-Kesäniemi.

Valkosipuli muuttuu mustaksi pitkän ja hitaan kypsennyksen ansioista. Musta väri syntyy kypsytysprosessin aikana aminohappojen ja sokereiden kemiallisessa reaktiossa. Kypsennyksen aikana rakenne muuttuu pehmeäksi, valkosipulille ominainen terävä maku muuttuu pehmeän makeanhapahkoksi. Musta valkosipulin maussa on myös aavistus lakritsijuurta sekä täyteläistä umamia eli japaniksi ”herkullista makua”. Suomen yöttömässä yössä valkosipulit kasvavat aromikkaiksi ja luontaisesti fermentoitunut valosipuli on entistäkin terveellisempi, todellista superfoodia.

Lehtimäkeläisellä Möljän tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2012. Vuokko Yli-Kesäniemi otti tilan vastuulleen yhdessä miehensä Mikko Siljamäen kanssa. Sukupolvenvaihdoksen yhteydessä tilan tuotantosuunnaksi valittiin puutarhatalous.

Vuokko Yli-Kesäniemi on koulutukseltaan tradenomi ja agrologi. Hän tutustui mustaan valkosipuliin agrologiopintojensa yhteydessä. Jo opintojen alkuvaiheessa hänellä oli kiinnostus suomalaiseen valkosipuliin ja sen viljelyyn.

–Unkarilaisen yhteistyöyliopiston professorin luennolla puhuttiin mustasta valkosipulista, opettajani vinkkasi, että voisin tutustua siihen paremmin. Teimme omatoimisen opintomatkan Unkariin ja hankimme lisätietoja, kertoo Yli-Kesäniemi, ja lisää, että innostui valkosipulista niin, että teki kaikki opintoihinsa liittyneet työt valkosipulista tai mustasta valkosipulista.

Pure Garden Oy ja Black Garlic -tuotteet

Leader Aisaparilta 2019 haetun yrityksen perustamistuen turvin Pure Garden Oy:ksi eriytetty yritys alkoi kehittää ja tuotteistaa mustaa valkosipulia. Yhteistyössä Foodwestin kanssa Yli-Kesäniemi on kehittänyt mustasta valkosipulista Black Garlic -kastikkeen. Muita brändin tuotteita ovat kokonaiset fermentoidut valkosipulit ja valkosipulinkynnet. Aromikkaat valmisteet sopivat lisukkeiksi sekä lämpimiin että kylmiin ruokiin. Tuotteet ovat tilattavissa yrityksen verkkokaupasta. Tuotteita löydät alueellamme myös useista päivittäistavarakaupoista. Tavoitteena on kasvattaa jälleenmyyjäverkostoa.

Pure Garden Oy erikoistuu täysin mustaan valkosipuliin ja siitä valmistettuihin tuotteisiin. Tämä on vaikuttanut myös Möljän tilan viljelyn painotuksiin: Mansikanviljelystä luovuttiin 2023 ja tila keskittyy nyt valkosipulinviljelyyn.

Perustamistuella asiantuntijapalveluita tuotekehitykseen

Aisaparilta saatu rahoitus teki alkuvaiheessa tuotteiden kehitystyön mahdolliseksi: – Voisin väittää, että ilman Aisaparin tukea yritystä ei olisi olemassa. Tällaiselle tuotteelle, joka ei ole vielä tunnettu, tämä oli olennainen apu. Voitiin hankkia asiantuntijapalveluita tuotteen kehitykseen ja brändin rakennukseen.

Yli-Kesäniemen tavoitteena on lisätä edelleen tietoisuutta mustasta valkosipulista yleensä ja yrityksensä Black Garlic -tuotteista. Yrityksen tuotteet on nyt hiottu ja brändi valmiina valloittamaan markkinoita. Nyt etsitään uusia myyntikanavia ja suunnitellaan markkinoinnin ja verkkokaupan kehittämistä, sekä luodaan yhteisöllisyyttä mustan valkosipulin ystävien ympärille.

Scroll to Top