Lehtopirtin kunnostustyöt

Kauhavalla, Ojutjärventien varrella sijaitseva Kauhavan invalidit ry:n toimintakeskus Lehtopirtti on pessyt kasvonsa. Lehtopirtin kunnostus on toteutettu Aisaparin hankkeena.

– Talkootunteja on kertynyt kaikkiaan noin 800. Siitä osa hyväksytään hankkeen omarahoitusosuudeksi. Aktiivisessa ydinporukassa meitä on ollut kymmenkunta henkeä, kertoo Kari Luostari.

– Kirvesmiestä emme meinanneet saada millään. Maksoin junalipun ja ylöspidon Nurmijärvellä asuvalle serkulleni, hän tuli meille useiden viikkojen ajaksi tekemään talkoolla kirvesmiestöitä, kertoo Kauhavan invalidien puheenjohtaja Seppo Lamminniemi.

Toimintakeskus Lehtopirtin historia juontaa juurensa vuoteen 1974, jolloin rakennettiin päärakennus, jossa sijaitsi myös sauna. Hanketta vietiin eteenpäin useassa vaiheessa. 1970-luvun lopulla sauna päärakennuksesta poistettiin ja rakennettiin erillinen pihasauna sekä hankittiin saunan viereen aittarakennus, jossa on makuutiloja.

Viime vuosina toiminta Lehtopirtillä on ollut hiljaisempaa. Kun rakennusta oltiin jo myymässä, havahduttiin yhdistyksessä sen kunnostamiseen.

Lehtopirtin kunnostus alkoi piha-alueen raivaamisella. Pihaan saatiin avaruutta. Isoimpia kiviä jätettiin maisemaelementiksi, lipputanko siirrettiin peruskallion päälle ja ajoneuvojen pysäköintiin saatiin paremmin tilaa. Rakennusten edustat ja käytävät on laatoitettu. Rakennukset on lasipuhallettu ja maalattu, ovia uusittu ja aittarakennukseen on tehty tuuletusikkunat. Aittarakennukseen ja päärakennukseen on tehty uudet kuistit. Kaikessa rakentamisessa on huomioitu esteetön liikkuminen.

Aittarakennuksessa on kolme makuutilaa ja päärakennuksen yhteydessä kaksi, kaikkiaan vuodepaikkoja on 12. Päärakennuksessa on kaksi isompaa tilaa, jotka sopivat vaikka kokoustiloiksi sekä keittiö ja tupa.

– Olemme kiitollisia saamistamme lahjoituksista. Lahjoituksena olemme saaneet muun muassa sänkyjä, ikkunoita ja ulkomaaleja kaikkiaan noin 4000 euron edestä, kiittelee Seppo Lamminniemi.

Kauhavan invalidit ry:llä on 135 jäsentä. Lehtopirtille jäsenet kokoontuvat viettämään yhteistä aikaa, pelaamaan bingoa ja laulamaan karaokea.  Syyskuun alkupuolella oli avoin hengellinen tilaisuus.

– Toimintaamme kuuluu myös vierailut naapuriyhdistyksissä ja vastaavasti kutsumme heitä vieraiksi, kertoo Lamminniemi.

Kauhavan invalidit vuokraavat kokoustiloja ulkopuolisille. Majoitustiloja vuokrataan ensisijaisesti invalidijärjestöjen jäsenille.

Kauhavan invalidit ry:llä on Lehtopirtin kunnostamiseksi myös jatkosuunnitelmia. Hankeraha on tarkoitus hakea Aisaparilta jatkossakin.

– Meillä on hyvät inva-wc:t, mutta wc-pyttyihin laitamme korotukset, uusimme lämminvesivaraajan ja avotakkaan laitamme takkasydämen, suunnittelee Seppo Lamminniemi.

Hankkeessa yhdistyksen kokoontumistilojen sisäänkäyntejä ja piha-alueita parannetaan mm. esteettömyyden osalta. Aittoihin lisätään tuuletusikkunat ja salin takka korjataan. Tarkoituksena on parantaa viihtyisyyttä ja käytettävyyttä.

Hallinnoija: Kauhavan Invalidit ry, yhteyshenkilö Seppo Lamminniemi

Hanke on saanut rahoituksen Leader AISAPARI ry:ltä

Hankkeen kustannusarvio: 14 963,00 €

Julkinen tuki 9 725,95 €

Yksityinen rahoitus 5 237,05 €, josta talkootyötä 5 235,55 €

Hankeaika 21.10.2016-31.12.2017

Loppuraportti

Scroll to Top