Vinkkejä pihasuunnitelmiin

Vaihtelevista keleistä huolimatta kevät on saapunut Pohjolaan. Lisääntynyt auringonpaiste, lämpimämmät päivät, takatalvi ja se, että on toukokuu tarkoittaa sitä, että usealla rupeaa multasormia syyhyttämään. Innostus nousee omaa pihaa kohtaan ja huomaat suunnittelevasi taas jotain uutta puutarhaan, terassille tai vaikka parvekkeelle. 

Aisaparin alueella sijaitsevat kasvuvyöhykkeet 4 ja 5. Tämä tarkoittaa, että alueella vallitsee kohtalaisen leuto ilmasto, mutta myös viileät talvet voivat olla haasteena kasvien menestykselle. On tärkeää valita kasveja, jotka sopivat alueen ilmastoon ja olosuhteisiin. Voit tarkistaa mihin kasvuvyöhykkeeseen kuulut esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen sivuilta, linkki: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/kasvuvyohykkeet.

Lähikuva vaaleanpunaisesta tulppaanista

Kokosimme muutamia vinkkejä helpottamaan multasormien syyhyämistä: 

  1. Valitse kasveja, jotka menestyvät alueen ilmastossa ja olosuhteissa. Muista myös valita kasveja, jotka houkuttelevat pölyttäjiä, kuten mehiläisiä ja perhosia.
  2. Hyötykasvit, kuten tomaatit, kurkut ja porkkanat, tuovat mukavan lisän puutarhaan ja tarjoavat tuoretta satoa omasta maasta.
  3. Valitse kotoperäisiä kasveja! Kotoperäiset kasvit ovat sopeutuneet alueen ilmastoon ja maaperään ja tarjoavat elinympäristön paikallisille eliölajeille. Kotoperäisten kasvien istuttaminen puutarhaan voi auttaa tukemaan paikallista luontoa ja lisäämään alueen biologista monimuotoisuutta.
  4. Puutarhan voi rakentaa myös pienellä budjetilla. Käytä hyödyksi kierrätysmateriaaleja ja valitse edullisia istutusvaihtoehtoja. Esimerkiksi kierrätyspuusta valmistetut istutuslaatikot tai vanhat astiat istutusastioina voivat olla mainioita vaihtoehtoja.
  5. Kokeile luonnonmukaista viljelyä ja kompostointia oman puutarhan hyväksi. Lisäksi veden säästäminen on tärkeää, erityisesti kuivina kesäkuukausina. Voit esimerkiksi kerätä sadevettä ja käyttää sitä kasteluun.
  6. Tue paikallista ja hae inspiraatiota paikallisilta taimistoilta! Aisaparin alueella toimii useita taimistoja, joiden ovet aukeavat keväisin. Toukokuussa voi hakea inspiraatiota myös Jokilaakson matkailupuutarhassa järjestettävästä Lapua kukkii – puutarhamessutapahtumasta.
Scroll to Top