Nuorten luontoliikuntaan uusia mahdollisuuksia 

Lapuan Virkiän suunnistusjaosto aloitti vuonna 2020 hankkeen nimeltään “Suuntaa Luontoon – Nuorten luontoliikunnan harrastusmahdollisuuksien parantaminen hanke”. Hankkeen tavoitteena oli parantaa alueen nuorten luonnossa liikkumista ja kannustaa heitä itsenäiseen maastossa liikkumiseen. Hankkeen avulla nuorten luontoliikunnassa voitiin hyödyntää alueen parhaita luontoliikuntaympäristöjä, tukea nuorten urheiluharrastuksen jatkumista ja urheilijana kehittymistä sekä lisätä yhteisöllisyyttä samanhenkisten nuorten keskuudessa. Kuten moni hanke, joka oli suunniteltu toteutettavaksi vuosina 2020–2022, myös Suuntaa Luontoon –hanke koki takaiskuja pandemian takia. Hanke tuli päätökseen huhtikuussa 2024. Kävin haastattelemassa hankkeen viimeistä koordinaattoria Teija Sikkilää, joka aloitti hankkeen parissa loppuvuodesta 2023. 

Lapset keppihevosvaelluksella.

Matalalla kynnyksellä luontoon

— Hanke on ollut välillä pandemian takia tauolla, ja vetäjät ovat hankkeen aikana vaihtuneet. Lähdin vetämään hanketta viime vuoden joulukuussa. Alusta alkaen halusin pitää järjestettävät aktiviteetin mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Mihinkään ei ole tarvinnut ilmoittautua ennakkoon, mihinkään ei tarvitse sitoutua ja tottakai hankkeen kautta kaikki ovat olleet maksuttomia. 

Hankkeessa on koko neljän vuoden aikana toteutettu muun muassa polkujuoksutapahtumia, korttelisuunnistusta, merkattu omatoimi reittejä maastoon, yhteisiä vaelluksia maastossa, rogaining-suunnistuksia, lamppulenkkejä, suunnistus bingoja, keppihevosvaelluksia, sisäsuunnistusta Lapuan kaupungintalossa, yhteisiä sisäliikuntavuoroja ja esimerkiksi villasukkakävelyitä. 

— Arvioisin, että viimeisen puolen vuoden aikana puhutaan yli kahdesta sadasta osallistujasta.  Kepparivaellukset ovat tottakai olleet hyvin suosittuja ja yhteistyö koulujen kanssa on ollut sujuvaa. Hankkeen pääkohderyhmänä on ollut 8–18 –vuotiaat lapset ja nuoret ja ollaan saatu heitä hyvin tavoitettua. 

Talvipolkuja ja sisäsuunnistusta 100 vuotiaassa kaupungintalossa

Sikkilä kertoo itselleen tärkeäksi luoda lisää mahdollisuuksia perheille liikkua lasten kanssa luonnossa. Tänä talvena hankkeessa on tehty kaksi merkittyä talvipolkua Lapualle, Simpsiön noin 4 kilometrin polku ja Ritavuoren noin 3 kilometrin polku. Molemmille talvipoluille oli aloituspisteelle asennettu postilaatikot, joista löytyi kartat polulle. 

— Alkuvuodesta olen saanut viikoittain käydä lisäämässä karttoja postilaatikoihin. On ollut ilo huomata, että talvipolut ovat olleet suosittuja. Ritavuoren talvipolku on lähellä Ritavuoren koulua ja sieltä on käyty koululuokkien kanssa kiertämässä polku. Ihana palaute oli, kun yhtenä viikonloppuna vanhempi tuli lapsen kanssa vastaan polulla ja kertoi, että lapsi oli käynyt kiertämässä polun luokkansa kanssa ja pyytänyt kotiin päästyään, että voitaisiinko mennä sinne uudestaan viikonloppuna. Mukavaa on ollut myös huomata, että polkuja on suositeltu esimerkiksi Facebookissa. 

Hankkeen loppuvaiheessa Sikkilä tempaisi suunnistusjaoston kanssa yhdessä sisäsuunnistuksen Lapuan kaupungintalolla. Kaupungintalo täyttää tänä vuonna 100 vuotta ja juhlavuoden kunniaksi he päättivät tarjota sisäsuunnistuksen talon hienoa arkkitehtuuria kunnioittaen. Tapahtumassa oli kolme eritasoista rataa ja mahdollisuus ajanottoon. Mukana oli perheitä yhdessä suunnistamassa, nuoria, aikuisia ja varttuneempaa väkeä. 

— Yhteensä ratasuorituksia kertyi yli 80 kappaletta. Meidän nuoremmat suunnistajat myös välillä kävivät auttamassa pienempiä lapsia, jotka halusivat kokeilla suunnistaa omin päin kaupungintalolla, rasteilla. Oli mukavaa nähdä lapsia ja nuoria innokkaina kokeilemassa suunnistusta, vaikka lajista ei ollut kokemusta aiemmin. 

Lisää luontoliikuntaa lapsille ja nuorille

Tarvetta tämän tyyliselle hankkeelle selkeästi on ollut, sen kertoo jo osallistujamäärät yhteisiin aktiviteetteihin, talvipolkujen käyttömäärät sekä kyselyt mahdollisesti talvipolun vakinaistamisesta maastoon. Valitettavasti ainakaan tällä hetkellä polkuja ei tulla hankkeen puolesta vakinaistamaan kiinteillä merkinnöillä, vaan hankkeen päättyessä merkinnät maastosta siivotaan pois. Vaikka Suuntaa luontoon –hanke päättyykin, luontoliikunta jatkuu suunnistuskouluna Virkiän suunnistusjaoston toimesta. 

—  Hankkeen tapahtumissa on näkynyt paljon uusia lapsiperheitä, jotka eivät ole aiemmin tutustuneet suunnistukseen. Niin lasten kuin aikuisten suunnistuskouluista on tullut kyselyitä ja nyt huhtikuussa meillä alkaakin jokavuotinen lasten suunnistuskoulu ja muutaman vuoden tauon jälkeen nuorten ja aikuisten suunnistuskoulu. Ensimmäinen lasten suunnistuskoulukerta on samalla perheseikkailukerta, johon kaikki lapsiperheet voivat tulla tutustumaan suunnistukseen ja samalla kertaa myös ilmoittautua mukaan kauden suunnistuskouluun. Nuorten ja aikuisten suunnistuskoulu on kiinteä ryhmä, mutta lasten suunnistuskouluun mahtuu mukaan aina kesken kaudenkin, Sikkilä summaa. 

Lue lisää

Nuorten luontoliikunnan harrastus- mahdollisuuksien parantaminen

Etelä-Pohjanmaalla ja koko Suomessa on tällä hetkellä haasteena lasten ja nuorten liikuntamäärän väheneminen. Terveellinen kasvu edellyttää vähintään 2 tuntia liikuntaa päivittäin. Lapsia ja nuoria tulisi kannustaa erityisesti hengästyttävään liikuntaan, minkä lisäksi tulisi kuormittaa tuki- ja liikuntaelimiä sekä tasapainoa, ketteryyttä ja nopeutta. Luontoliikunnassa näiden ominaisuuksien kehittyminen yhdistyy poikkeuksellisella tavalla. Luontoliikunnalla on myös monia tutkittuja terveyshyötyjä, joiden

Read More »
Scroll to Top