Kylien leikkipuistot – Yhteisöllisyyden keskipisteet ja lasten ilon lähteet

Kylien leikkipuistot ja -kentät ovat paljon enemmän kuin vain keinuja ja liukumäkiä. Ne ovat tärkeitä osia kyläyhteisöjä, tarjoten paikan lasten leikille, perheiden yhdessäololle ja mahdollisille naapuruston kohtaamisille. Leikkipuisto tai -kenttä kylällä viestii myös mahdollisille muuttajille, että kylällä on lapsiperheille tekemistä. 

Leikkipuistot ovat paikkoja, joissa vanhemmat voivat tavata toisiaan, lapset voivat leikkiä yhdessä ja uudet asukkaat voivat tutustua naapurustoon. Hyvin hoidettu leikkipuisto voi olla myös kylän ylpeydenaihe. Se kertoo siitä, että kylä välittää lasten hyvinvoinnista ja tarjoaa heille turvallisen ja viihtyisän ympäristön. Leikkipuisto voi olla myös osa kylän identiteettiä ja tarinaa. 

Investoimalla maaseudun leikkikenttiin investoidaan tulevaisuuteen. Lapset ovat kylien tulevaisuus, ja heidän hyvinvointinsa on meille kaikille tärkeää. Monissa Aisaparin rahoittamissa leikkikenttä -hankkeissa, aloite on lähtenyt kyläyhdistykseltä tai kylän asukkailta ja toiveena on ollut parantaa kylän tai alueen viihtyvyyttä. 

Haapakosken leikkikentän avajaisia oli odotettu kylällä innolla. Avajaisia vietettiin syyskuussa 2016.

Haapakosken kylän liikunta- ja leikkipuisto

Haapakosken koulun pihapiiriin rakentuneen liikunta- ja leikkipuiston tavoitteena on kylän elinvoimaisuuden, vetovoimaisuuden ja viihtyisyyden lisääminen. Liikunta- ja leikkipuisto mahdollistaa myös eri-ikäisten kyläläisten kohtaamisia sekä lisää koululaisten välituntiaktiivisuutta ja -virikkeitä. 

Haapakosken koulun vanhempaintoimikunnassa oli puhuttu ja suunniteltu jo pitkään koulun leikkikentän uusimista. Ohjelmakausikin ehti jo vaihtua, kun asiaa mietittiin ja pohdittiin. Hankkeesta tuli kylän yhteinen, kun rekisteröimätön vanhempainyhdistys ei voinut hanketta yksin toteuttaa ja kyläyhdistys ryhtyi hallinnoimaan hanketta.    

Kyläyhdistyksessä idea koulun pihapiirissä sijaitsevasta leikkikentästä otettiin hyvin vastaan. Koulun alueella sijaitseva kenttä palvelee niin koululaisten välituntiliikunta kuin koko kylän väkeä. Leikkipuisto on lisännyt lasten liikkumista vapaa-ajalla huomattavasti ja myös aikuiset ovat innostuneet erityisesti köysiradasta.

Hanketta vietiin yhteistyössä koulun vanhempaintoimikunnan, koulun oppilaskunnan, Haapakosken koulun ja kyläyhdistyksen voimin, hankkeen toteutukseen tuli mukaan myös metsästysseura. Omarahoitusosuudesta huolehti vanhempainyhdistys ja omarahoitusosuuden kartuttamiseksi järjestettiin erilaisia tempauksia, muun muassa myyjäisiä, arpajaisia ja sunnuntailounas. Talkoissa oli mukana niin kylätoimikunnan kuin vanhempaintoimikunnankin väkeä.

 Välitunneilla hämähäkkikeinuun on jouduttu laittamaan vuoroja, jotta kaikki pääsevät keinumaan. Opettajat ovat hyödyntäneet liikunta- ja leikkipuiston aluetta liikuntatunneilla, kertoo hankkeen yhdyshenkilönä toiminut Henna Kero-Antila.

Katso video Haapakosken leikkikentän avajaisista

Aisaparin tukemia leikkikenttä ja -puisto hankkeita viime kaudella:

Hellanmaan leikkikentän ja pururadan parantaminen

Parannetaan Hellanmaan seurakuntakodin pihamaalla olevaa leikkikenttää hankkimalla alueelle liukumäellä varustettu kiipeilyteline. Samalla alue pohjustetaan turvahiekalla myös vanhojen keinujen ja vieterikeinujen osalta sekä siistitään. Kyläyhdistyksellä on aiemmin viime vuonna päättynyt kuntoradan kunnostushanke ja radalle jäi vielä hieman kunnostusta tarvitsevaa osuutta. Tälle reitin osalle on tarkoitus levittää kivituhkaa sekä kunnostetaan reitin vaikeimman laskunmutkaa parantamalla kallistusta. Samalla parannetaan alueen pulkkamäkeä. Hankkeen numero 193705,

Lue lisää »

Leikkikenttä ja virkistysalue

Leikkikentän uusiminen / parantaminen, koska kylälle on tullut uusia lapsia ja monella kyläläisellä on lapsenlapsia, jotka käyvät leikkimässä. Aluetta putsataan ja rakennetaan mm. keinuja ja hiekkalaatikko. Hankkeen numero 171188, yleishyödyllinen investointi. Hanke on saanut rahoituksen Leader AISAPARI ry:ltä. Hallinnoija: Rannanjärven kyläseura ry, yhteyshenkilö Jari Ristimäki.  Hankkeen kustannusarvio 8 685,50 € Julkinen tuki 5 645,57 € Yksityinen rahoitus 3 039,93 €,

Lue lisää »

Kuoppalan kylän urheilukentän ja pururadan kunnostus

Tavoitteena on kylän erilaisten harrastusmahdollisuuksien lisääminen urheilukentän ja pururadan kunnostamisella. Toimenpiteinä pururata sa uuden tasaisen pinnan ja kenttä kivituhkapällysteen. Kentän kuorintamaa uusiokäytetään pohjan karkeaan tasoitukseen. Radan valaistus korjataan ja kentän valaistusta tehostetaan nykyaikaisin menetelmin. Kentälle hankitaan moninaisia urheiluvälineitä eri harrastukset huomoioiden sekä lapsille leikkikenttä monitoimivälinein. Hallinnoija Kuoppalan Kyläseura ry, yhdyshenkilö Kari Louhiranta Hanke on saanut rahoitusta Leader AISAPARI ry:ltä Hankkeen kustannusarvio: 41

Lue lisää »

Haapakosken liikunta- ja leikkipuisto

Hallinnoija: Haapakosken kyläyhdistys ry Yhteyshenkilö Henna Kero-Antila   Kylään rakennetaan liikunta- ja leikkipuisto, jolla lisätään eri-ikäisten kyläläisten kohtaamista. Hankkeella parannetaan kylän viihtyisyyttä ja vetovoimaa. Hankkeen kustannusarvio 47 710,00 € Tuki (eu+valtio+kunta) 31 011,50 € Yksityinen rahoitus 16 698,50 € josta talkootyötä 7 215,00 € Hankeaika 1.7.2015-31.12.2016 Toteutusalue Lapua Loppuraportti Kotisivu Hankkeen etenemistä voi seurata facebookissa:  https://www.facebook.com/haapakoskenleikkikentta/ Videoa avajaisista: https://youtu.be/cqacdwH22Cg

Lue lisää »

Leikkipuiston rakentaminen

 Hallinnoija Mäenpään kyläseura ry Yhteyshenkilö Hannele Kihlman Mäenpään kylätalon pihapiiriin rakennetaan leikkipuisto pienten lasten ja varhaisnuorten tarpeisiin. Hankkeen tavoitteena on parantaa alueen asumisviihtyvyyttä ja kylätalon käyttöä yhteisenä kokoontumispaikkana. Hankkeen kustannusarvio 45 679 € Tuki (eu+valtio+kunta)  29 691 € Yksityinen rahoitus  15 988 € josta talkootyötä 11 265 € Hankeaika 1.5.2016-31.12.2017 Toteutusalue Kauhava Kotisivu Kuvakerho Roikan valokuvia loppuraportti_hanke11178.mäenpään leikkipuisto loppuraportti_liite_hanke11178.mäenpään leikkipuisto

Lue lisää »
Scroll to Top