Aana Vainio on aktiivinen kehittäjä

Osaaminen kiteytyy oman yrityksen palveluissa

Aana Vainion  yritys Lillukkametsä tmi tarjoaa luonto- ja ympäristöalan asiantuntijapalveluita ja erilaisia koulutuksia, esimerkiksi arjen turvallisuuteen liittyviä työpajoja. Sen lisäksi Vainio on paljon muutakin, kuten vuoden 2024 alusta JAMI:n projektikoordinaattori. Ja vielä paljon muuta. Aisaparin kanssa tie on ristennyt usean hankkeen merkeissä.

Haastateltavani kokemus ja osaaminen on päätähuimaavaa. Uransa aikana hän ehtinyt niin paljon, että kuulijaa hengästyttää. Keravalta Pohjois-Savon, Jokioisten ja Helsingin kautta Alajärvelle johtanut tie pitää sisällään rohkeitakin käänteitä.

Filosofian maisteriksi ympäristötieteistä valmistunut Vainio aloitti työuransa biologisen tuhoeläintorjunnan tutkijana Maatalouden tutkimuskeskuksessa ja sen jälkeen toimi lähes kymmenen vuotta Maatalouseläintieteen ja mehiläistalouden assistenttina Viikissä, Helsingin yliopiston Maa- ja metsätieteellisessä tiedekunnassa.  Pedagogiikan opinnoissa tuli ilmi kiinnostus opettamiseen. 

Tajusin, että minussa asuu sittenkin aloitteleva ope, joka käyttää metodinaan tarinankerrontaa ja lakonista huumoria.  

Aana Vainio seisoo metsässä suuren puun juurella.
Aana Vainion yritys Lillukkametsä tmi tarjoaa luonto- ja ympäristöalan asiantuntijapalveluita ja erilaisia koulutuksia. Kuva: Tarina Tomminen

Opettajanpesti toi Alajärvelle

Helsingin yliopistolla tehtiin kuormittavia organisaatiomuutoksia, ja assistenttikausi oli päättymässä. Oli hyvä hetki miettiä uutta suuntaa. Kesällä 2003 varmistui paikka JAMI:n luonto- ja ympäristöalan opettajana. Ja seuraavan käänteen aika tuli 2011 kun Vainio hyppäsi opettajanpestistä hankemaailmaan, Helsingin yliopiston Ruralia-instituuttiin kehittämään Luonto- ja ympäristöalan jatkokoulutuksia. Sittemmin hanketöitä on ollut myös mm. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa (nyk. LUKE), Aisapari ry:ssä, Lapuan kansalaisopistossa ja nyt JAMI:ssa.

Oma yritys, Lillukkametsä tmi, sai alkunsa kesäkuussa 2019.   

— Perustin yritykseni niiden taitojen ja tietojen jakamiseksi, joita elämänvarrella on tarttunut mukaan kokemusteni ja opiskelujeni myötä.

Neljän lapsen ylpeä äiti on jatkanut 4H-harrastusta, vaikka lapset ovat jo isoja.   

— Alajärven yhdistyksen hallituksessa olen yhä, vaikka omat lapset ovat jo kasvaneet harrastuksesta ohi. Molemmat tyttäret olivat mukana 4H toiminnassa aikanaan, sekä paikallisessa yhdistyksessä että kansainvälisessä 4H-toiminnassa.

Toinen harrastukseni, osin yrityksenikin toimintaan liittyen on Vapaaehtoinen pelastuspalvelu, jossa olen Pohjanmaan Vapepan puheenjohtaja kohta kolmatta kaksivuotiskautta eli vuodesta 2020 alkaen. Tämä harrastus juontaa juurensa jo lapsuuteen ja läpi elämäni seuranneeseen arjen turvallisuusajatteluun. Edustan myös palvelu- ja pelastusalan järjestöjä Etelä-Pohjanmaan järjestöneuvostossa Pohjanmaan Pelastusalan Liiton esittämänä. 

4H-toiminta tutustutti Aisapariin

Aisapariin Vainio törmäsi ensimmäisen kerran 4H-harrastuksensa kautta. Hän aloitti Alajärven 4H-yhdistyksen puheenjohtajana maaliskuussa 2008, ja seuraavana vuonna hallitukseen astui mukaan Heli Hämäläinen, tuttu jo JAMI:n ajoilta. Hämäläisellä oli kokemusta Aisaparin hanketyöstä, ja 4H-yhdistykselle sopivien hankkeiden pohdinta alkoi.  Hankkeita onkin sittemmin ollut useita.

— Kansainvälisyyshanke Maailma kiertää kylillä 2012–2014 oli muistaakseni ensimmäinen. Siinä teimme näkyväksi kansainvälisyyttä, joka on läsnä jokapäiväisessä arkisessa elämässämme. Toinen oli yhdistelmähanke Lasten ja nuorten osallisuus- ja vaikuttamishanke VAIKUT & VANU vastuuta nuorille samoihin aikoihin 2012–2014. Niissä pyrittiin aktivoimaan lasten osallistumista kaikenlaiseen yhteiskunnalliseen toimintaan taiteen tekemisestä kunnalliseen hallintoon. 

Nämä kaksi ensimmäistä 4H-hanketta olivat taustalla, kun Aisapari palkitsi Vainion Vuoden intoilijana vuonna 2014.

— Toivottavasti ensimmäisestä hankkeesta on jäänyt tulokseksi mukana olleille lapsille ja nuorille ymmärrys siitä, että Suomi ja Alajärvikin on jo hyvin kansainvälinen, jokapäiväisessä elämässämme on mukana useiden eri maiden kulttuureista saatuja vaikutteita monin eri tavoin. Tulosta on vaikea mitata, mutta ainakin mukana tapahtumissa oli paljon lapsia ja nuoria. 

— Toisessa hankkeessa rohkaistiin lapsia ja nuoria osallistumaan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja olemaan aktiivisia kansalaisia. Senkään tuloksia ei ole seurattu tutkimuksin, mutta uskon, että ymmärrys ja siemen toimintaan jäi kytemään hankkeessa mukana olleiden elämään.

— Hankkeiden tuloksena voisi pitää lisäksi sitä, että Alajärven 4H-yhdistys on aktivoitunut ja rohkaistunut hakemaan muitakin hankerahoituksia tämän jälkeen. Hankeavustuksia onkin saatu kiitettävästi eri tahoilta.

Hankevetäjäksi Kestävät kylät -hankkeeseen

Vuonna 2015 Aisaparilla oli suunnitteilla luonto- ja ympäristöaiheinen hanke nimeltä Kestävät kylät. Hankekuvaukseen tutustuttuaan Vainio haki hankevetäjän paikkaa ja päätyi Aisaparille töihin vuosiksi 2016–2018.

Ensimmäisten hankkeiden jälkeen on tekemistä ollut hankemaailmassa edelleen: esimerkiksi taustalla ideoimassa ja kirjoittamassa suunnitelmia, viimeisimpänä LuontoOn-hankkeelle, jossa hankittiin kirjastoihin lainattavaksi LuontoOn-reput innostamaan esimerkiksi perheitä ja koululaisia lähtemään retkille ja tutkimaan luontoa. Välillä oli pari pienempää hanketta, mm. Sata kepparia ja ulkoilureittihanke, jossa hankittiin infotauluja luontoaiheista Alajärven keskustan kuntoradalle.

Nämä kaikki ovat jääneet elämään – LuontoOn hanke ikään kuin jatkoi infotaulujen sanomaa, repuissa on vihjeitä lähteä muihinkin alueen retkikohteisiin. Kepparikerhoja, -leirejä ja tapahtumia on pidetty Sata kepparia -hankkeen jälkeenkin ja keppihevosia on tehty lisää kierrätysmateriaaleista 4H-kerhoissa.

Vainio kokee Leaderin ja hanketoiminnan luovan mahdollisuuksia alueelle.  

— Se tuo paljon lisää, aktiivisuus lisääntyy, osallisuus mahdollistuu, kylillä tapahtuu. Aisaparin rahoituksella voidaan toteuttaa alueen asukkaiden omia ideoita ja tarpeelliseksi katsomia asioita, joihin ei muuten olisi mahdollisuutta.  

— Rahoituksen teemat antavat myös vinkkiä, mitä voisi tehdä – ehkä löytyy jotain sellaistakin, jota ei muuten olisi itse hoksannut. Myös muualla jo toteutetuista hankkeista voi ottaa mallia omaan toimintaan. Neuvoja hakuvaiheessa saa Aisaparilta mukavasti, joten yksin ei tarvitse pähkäillä. Yleensä suunnitelmat selkiytyvät, kun niitä mietitään yhdessä eri näkökulmista. 

Scroll to Top