Avantoon Aisaparin alueella 

Olen aina uinut kylmässä vedessä. Heti jäiden lähdettyä keväällä, ja syksyllä lokakuulle saakka. Viime talvena aloitin avantouinnin ja pulahtelin vuoden ympäri. Ai että, sopii minulle!

Avantouinti on upea harrastus monesta syystä. Sen todellisia terveysvaikutuksia tutkitaan, mutta lajin harrastajat todistavat kaikki sen tuomaa hyvää oloa. Kylmän veteen astuminen tuntuu aina aika hurjalta, ja kun sinne pääsee, upealta. Pois noustessa olo on huikea ja pian täytyy kastautua uudelleen. Tärkeimpänä ja selvimmin todettuna vaikutuksena avantouinti antaa uskomattoman energialatauksen. Kylmä vesi laukaisee endorfiinien vapautumisen, mikä nostaa mielialaa ja vähentää stressiä.

Kuva Lappajärven avannosta

Tapoja harrastaa lajia on monia. Kun joku nauttii hetkestä mieluiten yksin hiljaisuudessa, on toisille taas kyseessä tärkeä yhteisöllinen kokoontuminen. Toiset haluavat saunoa avantouinnin yhteydessä, toiset eivät. Joku on vedessä pidempään ja ottaa muutaman uintivedonkin, toinen kastautuu pikaisemmin. Kaikki tavat ovat oikeita, ja tärkeintä on oma hyvä olo.

Ensimmäisillä kerroilla voi hyiseen veteen laskeutuminen tuntua mahdottomalta. Toistojen jälkeen keho tottuu kylmäaltistukseen ja veteen meno – ja siellä oleminen – helpottuu. Voi rauhoittua hetkeksi ja hengitellä. Kun opit hallitsemaan hengitystäsi ja mieltäsi kylmässä vedessä, se voi auttaa sinua selviytymään stressitilanteissa myös arkielämässä.

Varusteiksi riittävät uimapuku ja pyyhe, ja uinnin jälkeen lämpimät vaatteet. Avannolle tassuttelua ja vedessä olemista helpottavat asiaan tarkoitetut avantosukat ja hanskat, joiden materiaali on lämpimän tuntuisena pysyvää neopreenia. Moni käyttää pulahduksillaan pipoa, joka auttaa säilyttämään ruumiinlämmön. Toiset kastelevat kylmässä vedessä myös päänsä. Tärkeintä on kuunnella omaa kehoaan ja tunnustella, mikä itselle sopii.

Avantouinnin sanotaan parantavan vastustuskykyä: Kylmäaltistus ilmeisesti herättelee kehon puolustusjärjestelmää, mikä voi auttaa torjumaan flunssia ja muita pöpöjä. Myös verenkierto stimuloituu, verisuonet supistuvat ja laajenevat. Tällä uskotaan olevan edullisia vaikutuksia verenpaineelle ja sydämen terveydelle. Riskejä ei kuitenkaan saa ottaa. Jos perussairauksia tai vaivoja on, niin lääkärin mielipide kannattaa kysyä ennen harrastuksen aloittamista.

Jos kaipaat terveyttä edistävää, virkistävää harrastusta, avantouinti voi olla sinua varten. Astu ulos mukavuusalueeltasi ja kokeile elämystä, joka antaa itsensä voittamisen tunteen, energiaa ja mielenrauhaa. Kun pääset pulahtelun alkuun, voit kiertää vaikka kaikki Aisaparin alueen mainiot avantouintipaikat.

Picture of Henna Toppari

Henna Toppari

Teksti ja kuvat

Kurkkaa uintipaikat kartalta!

Olemme koonneet tälle kartalle Aisaparin alueen avaintouintikohteita, joita olemme saaneet tietoomme. Lähetä postia osoitteeseen kylille@aisapari.net tai soita 0400 239 359, jos sinulla on tiedossa lisää kohteita tai huomaat tiedoissa jotain korjattavaa.

Scroll to Top