Tervareitti

Kyrönjoen KoskiHäjyt teki alkukesällä 2014 ainutlaatuisen tempauksen ja kartoitti Ähtävänjoen vesistön Tervareitin nimellä kulkevaksi melontareitiksi. 20 päivän aikana tehtiin 30 tutkimusretkeä, joihin osallistui 44 eri melojaa. 250 yksittäisen melonnan yhteenlasketuksi pituudeksi tuli noin 3000 kilometriä. Näiden retkien tuloksena syntyi 52-sivuinen Tervareitin melontaopas (pdf).

Ähtävänjoen vesistö on koko laajan Pohjanmaan monipuolisin melontareitti, joka tarjoaa viisi hyvin erilaista jokea ja viisi täysin erilaista järveä. Se alkaa Kuninkaanjoen kiemuroista, Lehtimäen Räyrinkijärviltä ja Levijoen pikku koskista. Alajärvestä melotaan Kurejoen kautta Lappajärvelle, edelleen Välijokea pitkin satasaariselle Evijärvelle ja siitä Ähtävänjoen kautta merelle. Reitin pituus on suoraviivaisesti melottuna 170 kilometriä, mutta reitin 220 saarta tutkimalla mitta nousee helposti paljon pidemmäksi. Kyllä siellä helposti viikon viihtyy. Keväällä 2016 KoskiHäjyt jatkoivat jokikartoitusta 17 kilometrin matkalta Savonjokea.

Melontaoppaan voi hakea maksutta Alajärven Alvariinista, Lappajärven Kivitipusta tai Evijärven Mäntyhovista. Postitusta voi pyytää osoitteesta heikki.valijoki(at)pp.inet.fi.

Scroll to Top