Leipätie

Leipätie on Kortesjärvi-seuran rakentama vaellusreitti, joka kulkee Järviseudun vanhinta tiesuuntaa Kortesjärven Purmojärveltä kohti Pietarsaarta. Aisaparin hankkeena tehtiin osuuden Saarijärvi-Näkinkallio perustöitä ja sittemmin reitti on merkitty maastoon Hanhivuorelle ja Lappajärvelle saakka. Rannikon suunnalla Leipätie yhtyy Pedersöressä Saukonreittiin (Utterleden).

Reitti google-kartalla

Leipätie yhtyy Saukonreittiin Lostenella (Ilveskivellä).
Reitin alussa olevalta parkkipaikalta (osoite Lostensvägen, Överpurmo, koordinaatit N63 22.254 E23 05.456) on vajaan kilometrin mittainen polku Ilveskivelle.

1,2 kilometrin etäisyydellä Lostenelta on Hundbackan eli Myllykankaan kivikautinen asuinpaikka. Paikalla on suoritettu arkeologisia kaivantoja vuosina 1979-1981.

Löydöt osoittavat, että Myllykankaalla oli asutusta jo kampakeraamisella ajalla, siis 4500 vuotta sitten. Paikalla on Pedersören kunnan asettama infotaulu alueen historiasta. Alue sijaitsee n. 60 m merenpinnan yläpuolella ja on kaunis jäkäläkangasmaasto.

Kunnanrajalle Lostenelta on matkaa noin 2 kilometriä ja siitä edelleen Saarijärveen 2,2 kilometriä.

Kunnanrajalta Saarijärveen on helppokulkuisen polun varrella kaunista talousmetsää, marja- ja sienimaastoja, ja kylän läheisyydessä myös viljapeltoja ja soranottoalue.

Saarijärvi on kunnostettu pengertämällä, ja järven rannalta löytyy myös tunnelmallinen kesätanssilava, Rantamaja. Saarijärven ympäri on merkitty oma noin 7 kilometrin mittainen vaelluspolku.

Tanssilavan ohittamisen jälkeen siirrytään maantieltä kulkemaan rantamaastoa uimapaikan ohi ja kohti metsää. Uimapaikka on varustettu laiturilla ja pukukopeilla, kannattaa käydä pulahtamassa!

Kohta metsään (hakkuuaukea) saavuttaessa nähdään muutaman polun varressa kodanpohjia muistona alueen lappalaisasutuksesta.

Samaisen hakkion keskivaiheilta, noin 500 metrin päässä metsäosuuden alusta, risteää oikealle Kirkkopolku.

Kirkkopolku on entisaikojen kulkutie kylältä kirkolle.
Polku laskeutuu kohta alkuvaiheen jälkeen nevalle, joka ylitetään pitkospuita pitkin. Noin kilometrin kuluttua saavutaan Huilookiville, joille entisaikoina surutien kulkijat laskivat ruumisarkun, kun välillä levähtivät vainajaa kirkolle kantaessaan.

1,5 kilometrin päässä polku risteytyy: voit jatkaa eteenpäin joko Hietalaan tai Tuomaalaan – tai tehdä koko lenkin kylätiellä ja palata takaisin polun alkuun. Tuomaalaan on matkaa 1,6 kilometriä ja Hietalanmäelle saman verran. Kaikkiaan ”kolmioreitille” kertyy polkujen risteyksestä alkaen matkaa 4,4 km, joka on sopiva ja helposti saavutettava kuntoilureitti myös Kortesjärven keskustan asukkaille. Maasto on helppokulkuista polkua, pelto- ja kylätietä. Erityisen Hietalan lähettyvillä kuljetaan kuin satumetsässä!

Varsinaista Leipätietä Saarijärven hakkiolta edelleen jatkettaessa johtaa juurakkoinen polku Reiskin kalliolle. Kalliolla, noin 200 metriä polusta vasemmalle on Reiskin laavu, jota ylläpitää Markki-Partio. Laavu on siisti ja hyvin varustettu, lähistöllä on myös wc. Reiskin laavun koordinaatit ovat N63°19.698′ E23°10.240′.

Änttikangasta lähestyttäessä kulku helpottuu entisestään – nyt liikutaan hiekkapohjaista metsätietä, ja tien varressa nähdään taas ihmisen muokkaamaa maisemaa, hiekanotosta syntyneitä altaita. Jos jatkaa kulkua kantatielle 63 saakka, tulee vastaan Kortesjärven hautausmaa, jonka läheisyydessä on hyvä parkkipaikka ja lähtöpiste myös patikointia ajatellen. Osoite Evijärventie 18, Kauhava, koordinaatit N63°17.719′ E23°12.037′.

Saarijärvestä tulevat Leipätien patikoijat eivät kuitenkaan jatka hautausmaalle saakka, vaan kääntyvät viitaston mukaisesti vasemmalle jo kilometrin verran ennen sitä. Ensin kuljetaan helposti hiekkapohjaista metsätietä, sitten poiketaan noin puolen kilometrin metsikköosuudelle ja ylitetään pari ojaakin matkan varrella, kunnes taas päästään suoralle metsäautotielle, jota kuljetaan noin 600 metriä ja tullaan jälleen kantatien 63 varteen. Änttikankaan tieltä laskettuna tämä pisto on kaikkiaan 1,7 kilometrin mittainen, koko osuus Saarijärvestä kantatielle 7,3 km.

Kantatien 63 varteen saavuttaessa käännytään vasemmalle ja kuljetaan noin sata metriä, ylitetään tie ja jatketaan matkaa penkan yli metsään viitoituksen mukaisesti. Kulku jatkuu metsäpolkua pitkin ja kohta ohitetaan mm. murskeallas. Noin 600 metrin kuluttua tullaan jälleen metsäautotielle, jota kuljetaan reilu 700 metriä. Tämän jälkeen jatketaan kivikkopohjaista polkua pitkin kohti Soidinkalliota.

Noin 300 metrin päästä tulee vastaan Soidinkallion laavu. Johan on aikakin nauttia eväitä! Soidinlaavun koordinaatit ovat N63°17.968′ E23°14.579′. Järviseutu-Seura on pystyttänyt Soidinkalliolle Aisaparin hankkeena huikean näkötornin, joka on aikaisemin ollut palovalvontatorni.

Kaunista, metsäpolkua jatkuu vielä reilu puoli kilometriä. Sitten saavutaan jälleen metsäautotielle, jota jatketaan melkein saman verran ja saavutaan paikallistielle (Laukkosentie).

Laukkosentielle saavuttaessa käännytään oikealle ja jatketaan maantietä pitkin kohti Näkinkalliota. Matkan varrella majoitusta tarjoaa muun muassa Loma-Rantala ja monipuolista yrittäjyyttä edustaa myös hopeaseppä Lotta Kukkola. Laukkosentietä jatketaan Näkinkalliolle, jossa on Rantahallin tanssilavan lisäksi rannassa grillikatos, uimaranta, pukukopit ja wc. Uimarannan paikoitusalue on hyvä patikoinnin lähtökohta niinikään etäisyysviittoineen ja opaskarttoineen.

Maantietä jatketaan Purmojärventien (741) risteykseen ja jatketaan vasemmalle, ohi Vesterbackantien, Isokankaantien ja Tyynismaantien – maantieosuutta kaikkiaan kolmisen kilometriä.

Tyynismaantien risteyksen jälkeen käännytään oikealle peltotielle viitoituksen mukaan. Peltotie yhtyy Valkosalontiehen, jota kuljetaan vähän matkaa ja jatketaan kaunista pientä kylätietä pitkin kohti Vannappaa.

Polku jatkuu Vannapasta kohti Ominevaa. Tässä seuraa osuuden työläin noin kilometrin mittainen taival nevan ylityksineen, kunnes päästään jälleen kovapohjaiselle metsäpolulle.

Noin kolmen kilometrin päässä Purmojärventieltä on tilaisuus nauttia jälleen eväitä: Tyynisjärven länsipuolella Ahvisenkydöltä tulevan metsäautotien päässä olevalla kääntöpaikalle on rakennettu laavu.

Polku paranee metsätieksi ja noin kilometrin taivalluksen jälkeen saavutaan Lappisentielle, jossa käännytään vasemmalle kohti Kuoppamaata. Maantieosuutta on tässä vaiheessa noin 2,3 km. Maantietaivallukselta päästään jälleen metsään, kun käännytään viitoituksen mukaan oikealle kohti Hanhivuorta. Upean Hanhivuoren ylityksen jälkeen saavutaan laavulle. Lappisentieltä Hanhivuoren laavulle on kaikkiaan kolmen kilometrin matka helppokulkuisia polkuja pitkin. Hanhivuoren laavun koordinaatit ovat N63°13.116′ E23°23.987′.

Hanhivuoren laavulta voi jatkaa edelleen merkittyä reittiä pitkin aina Lappajärven Hernesniemeen ja Kivitippuun saakka.

Scroll to Top