Nuorten luontoliikunnan harrastus- mahdollisuuksien parantaminen

Etelä-Pohjanmaalla ja koko Suomessa on tällä hetkellä haasteena lasten ja nuorten liikuntamäärän väheneminen. Terveellinen kasvu edellyttää vähintään 2 tuntia liikuntaa päivittäin. Lapsia ja nuoria tulisi kannustaa erityisesti hengästyttävään liikuntaan, minkä lisäksi tulisi kuormittaa tuki- ja liikuntaelimiä sekä tasapainoa, ketteryyttä ja nopeutta. Luontoliikunnassa näiden ominaisuuksien kehittyminen yhdistyy poikkeuksellisella tavalla.
Luontoliikunnalla on myös monia tutkittuja terveyshyötyjä, joiden vaikutukset tulevat nopeasti ja säilyvät pitkään. Kestävyysliikunnan hyötyjen lisäksi jo pelkkä metsässä oleskelu mm. laskee stressitasoa ja kohentaa mielialaa. Lapsille ja nuorille metsä on mielenkiintoinen ympäristö täynnä tutkittavaa, missä liikuntaa voi harrastaa monin eri tavoin ja monenlaisilla harjoitteilla.
Vaikka metsät tarjoavat valmiin ja vaihtelevan suorituspaikan, yksi iso haaste harjoitustapahtumien järjestämisessä on, että niiden valmisteluun kuluu aikaa huomattavasti enemmän kuin mitä itse harjoitus kestää. Esimerkiksi 8-18 -vuotiaiden nuorten aktiivisen suunnistusharjoituksen valmisteluun kuluu keskimäärin 5-6 tuntia, jotta eri taitotasolla oleville on tarjolla omantasoisia harjoitteita.
Jotta tämä käyttämättä jäävä potentiaali voitaisiin paremmin hyödyntää, olemme yhdessä Aisaparin alueen muiden seurojen, Kauhavan Wisan, Alahärmän Kisan ja Kortesjärven Järvi-Veikkojen kanssa käynnistämässä hanketta uudenlaisen kiertävän harjoitustoiminnan aloittamiseksi.Erityisesti pienemmissä seuroissa, missä sekä valmentajia että harrastajia on vähemmän, valmistelutyön hyötysuhde jää vähäiseksi, vaikka hyvin valmisteltu harjoitus palvelisi sellaisenaan suurempaakin
harrastajajoukkoa.
Hankkeen numero 109677, kehittämishanke.
Hanke on saanut rahoituksen Leader AISAPARI ry:ltä.
Hallinnoija: Lapuan Virkiä ry, yhteyshenkilö Ilpo Pajula.
Hankkeen kustannusarvio 100 000,00 €
Julkinen tuki 90 000,00 €
Yksityinen rahoitus 10 000,00 €

Hankeaika 01.01.2020 – 30.04.2022

Scroll to Top