Koirapuistot koirien ja kyläläisten tarpeeseen

Mitä yhteistä on Menkijärvellä, Kauhavalla ja Vimpelillä? Kaikissa on ollut aktiivisia asukkaita, jotka ovat esittäneet toiveensa kuuluvaksi. Näistä toiveista on syntyneet hankkeet, joiden avulla on rakennettu viihtyisät koirapuistot. Kaikkiin näihin hankkeisiin on haettu rahoitusta Aisaparilta. 

Koirapuisto osana kylän kehityshanketta

Kävin tutustumassa assistenttini paimenkoira-labradorinnoutaja mix Viljan kanssa Menkijärven koirapuistoon maaliskuussa. Saapuessani parkkipaikalle, puistossa oli jo kolme iloista koiraa kirmailemassa keväthangella. Tapaamani koirien omistaja kertoi käyvänsä puistossa lähes päivittäin, alue on hyvän kokoinen ja koirat saavat temmeltää vapaasti. Koirapuiston lähellä on myös koirien uittopaikka, joka on erittäin hyödyllinen kesällä. 

Kolmesta tekstin alussa mainitusta koirapuistosta Menkijärvellä sijaitseva koirapuisto on uusin. Puiston rakennus oli osa ranta-alueen kehittämishanketta. Hankkeessa rakennettiin Menkijärven uimarannan läheisyyteen koirapuiston lisäksi muun muassa rantalentopallokenttä, inva-WC ja venepaikat. Lisäksi alueella sijaitsevat historialliset juoksuhaudat, korsut ja panssarivaunu kunnostettiin. Hankkeella pyrittiin kehittämään kyläläisten ja matkailijoiden harrastemahdollisuuksia sekä alueen viihtyisyyttä.

Menkijärven koirapuiston kyltti.

Tarve hankkeeseen tuli kyläläisiltä. Kylällä havaittiin matkailualueen kehittämisen tarve. Kylällä koettiin, että uudistettu ranta-alue palvelisi ympäri vuoden kylän asukkaiden mahdollisuuksia harrastaa ulkoilua ja liikuntaa. Menkijärven kylällä on aktiivisia koiraharrastajia, joiden ehdotuksesta alueelle rakennettiin aidattu koirapuisto, jossa voi harrastaa myös agilityä. Hankkeeseen haettiin rahoitusta vuonna 2019 ja ranta-alueen kehitystyöt saatiin valmiiksi vuonna 2022.

Ranta-alue onkin kokenut merkittävän muodonmuutoksen ja se houkuttelee nyt matkailijoita. Menkijärvi sijaitsee etelään ja pohjoiseen matkaavien läpikulkutien varrella, mikä tekee siitä ihanteellisen pysähdyspaikan. Niin kyläläiset kuin matkailijat ovat antaneet positiivista palautetta ja alueen viihtyisyys on lisääntynyt. 

Koirapuistossa ruskea-valkoinen keskikokoinen koira haistelee innostuneesti muiden koirien jälkiä. Koirapuistossa on paljon mäntyjä.
Aisaparin tiedottajan assistentti Vilja viihtyi koirapuistossa. Muiden koirien jättämät hajut kiinnostivat erityisen paljon ensikertalaista.

— Mielestämme olemme onnistuneet parantamaan kylämme elinvoimaisuutta, viihtyvyyttä ja tarjoamaan ohikulkijoille elämyksiä, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Päivi Åttman toteaa. 

Kolmevuotias Vilja sekä hänen omistajansa allekirjoittavat Åttmanin toteamuksen. Koirapuisto on ohikulkijan silmiin viihtyisä näin maaliskuussakin. Korvamerkitsen paikan itselleni muistiin kesää varten. Voisimme viihtyä alueella helposti koko päivän. Aika kuluisi koirapuistossa, uimassa, kahvilassa sekä alueen poluilla seikkaillen.

Kauhavan koirapuisto ja Vimpelin tessutarha

Kauhavan koirapuisto oli ensimmäinen Aisaparin rahoittama hanke kaudella 2014–2022. Kauhavan koirapuiston kannatusyhdistys rakensi koirapuiston Kauhavan keskustaan. Avajaisia vietettiin elokuussa 2015. Puistossa on erilliset alueet isoille ja pienille koirille.  Koirapuisto löytyy Kauhavalta ABC-aseman takaa, Kaukolämpölaitoksen vierestä.

Hankkeen ideanikkarit ja työmyyrät Marjo Hannula ja Miia Vistbacka palkittiin vuoden intoilijoina vuonna 2017 Aisaparin kevätkokouksessa. Valmistumisen jälkeen koirapuisto on ollut aktiivisesti koiranulkoiluttajien käytössä. Puistossa käy Kauhavan keskustan ulkopuoleltakin laajasti ihmisiä koiriensa kanssa. Koirapuiston ylläpito siirtyi yhdistykseltä Kauhavan kaupungille vuoden 2024 alusta alkaen. 

Koirapuisto on myös kohtaamispaikka. Tessutarhassa nelijalkaisten on mukava temmeltää ja omistajien vaihtaa kuulumisia. Avajaisissa paikalla oli kymmenkunta nelijalkaista isäntineen ja emäntineen.
Käsinmaalattu kyltti, jossa lukee koirapuisto.
Kauhavan kaupunki lahjoitti puistolle vanhoja liikennemerkkejä, jotka uudelleenkäytettiin puiston kylteiksi.

Vimpelin koirapuisto -hanke sai alkunsa Vimpelin nuorisovaltuuston ideasta. Vimpelissä toivottiin koiratarhaa, niinpä Nuorisovaltuusto teki aloitteen asiasta kunnalle. Kunnassa tartuttiin esitettyyn ideaan ja haettiin koirapuistolle hankerahoitusta Leader Aisaparilta. Puiston avajaisia vietettiin kesällä 2021. Keskustaajamassa sijaitseva koirapuisto sai nimekseen Tessutarha. Koirapuistossa on kaksi osastoa, pienille ja isoille koirille omansa. 

–Koirapuisto sijaitsee yksityisen maalla, alueesta on tehty vuokrasopimus. Alueen omistajalla on itsellään kaksi koiraa, siksi hän oli erittäin myötämielinen vuokraamaan alueen koirapuistoksi, kertoo hankkeen yhdyshenkilönä toiminut Vimpelin ympäristösihteeri Kirsi Syynimaa. 

Lue lisää

Vimpelin Tessutarha on avattu

Suomenlapinkoira Nelli odotti innolla omistajansa Ennin,5v., kanssa Vimpelin uuden koirapuiston avautumista. Tessutarhan avajaisia vietettiin 27. toukokuuta. Alkunsa hanke sai pari vuotta sitten Vimpelin nuorisovaltuuston ideasta. – Vimpelissä toivottiin koiratarhaa, niinpä Nuorisovaltuusto teki aloitteen asiasta kunnalle, kertoo Nuva:n sihteeri Adalmiina Syynimaa. Kunnassa tartuttiin esitettyyn ideaan ja haettiin koirapuistolle hankerahoitusta Leader Aisaparilta. Hankkeen omarahoitusosuus on tehty talkootyönä.

Read More »

Vimpelin koirapuisto

Rakennetaan koirapuisto Vimpelin keskustaan. Paikalle rakennetaan ympärysaita sekä aidalla erotettuna tila pienille koirille sekä isoille koirille. Lisäksi alueelle tulee penkkejä/pöytiä, roska-astiat, sorapintaa koiran luontaista kaivamista vaten sekä valaistus ja ilmoitustaulu Hankkeen numero 97595, yleishyödyllinen investointi. Hanke on saanut rahoituksen Leader AISAPARI ry:ltä. Hallinnoija: Vimpelin kunta, yhteyshenkilö Kirsi Syynimaa. Hankkeen kustannusarvio 16 212,71 € Julkinen tuki

Read More »

Menkijärven ranta-alueen kehittäminen

Rakennetaan Menkijärven uimarannan läheisyyteen mm. rantalentopallokenttä, inva-wc, koirapuisto ja venepaikat. Tavoitteena on parantaa kyläläisten harrastusmahdollisuuksia. Hankkeen numero 91442, yleishyödyllinen investointihanke. Hanke on saanut rahoituksen Leader AISAPARI ry:ltä. Hallinnoija: Menkijärven Kyläyhdistys ry, yhteyshenkilö Päivi Åttman. Hankkeen kustannusarvio 65 850,00 € Julkinen tuki  32 925,00 € Yksityinen rahoitus  32 925,00 € josta talkootyötä  30 425,00 € Hankeaika:

Read More »

Kauhavan koirapuisto

Hallinnoija: Kauhavan Koirapuiston kannatusyhdistys Karttaosoite: Mäki-Passintie 9, 62200 Kauhava Yhteyshenkilö: Marjo Hannula Yhdistys rakentaa koirapuiston Kauhavalle. Puistoon tulee erilliset alueet isoille ja pienille koirille. Puisto on vapaasti kaikkien koiranulkoiluttajien käytössä ja se lisää sekä lemmikkieläinten että niiden omistajien viihtyvyyttä. Hankkeen kustannusarvio 45 849 € Tuki (eu+valtio+kunta) 29  802 € Yksityinen rahoitus 16 047 € josta

Read More »
Scroll to Top