Eläimet ja luonto läsnä perhekodissa

Tukiperheestä kahdenkymmenen työntekijän yksiköksi

Särkisen Perhekoti Oy perustettiin vuonna 2008 Vimpelin keskustaan. 

— Aloitimme lastensuojelutyön vaimoni kanssa aluksi tukiperheenä. Sitten meille tuli sijaislapsia, jolloin vaimo perusti toiminimen, joka muutettiin aika pian osakeyhtiöksi, kertoo yrittäjä Hannu Särkinen. 

Särkisen perhekoti Oy työllistää 20 työntekijää. Yritys toimi alun perin ammatillisena perhekotina, mutta vuonna 2019 toiminta muuttui laitostoiminnaksi, jolloin yksikön nimeksi tuli Lasten- ja nuortenkoti Metsäkulma. Yrityksen yksikkö sijaitsee nykyään Vinnin entisen kyläkoulun tiloissa Vimpelissä. Yksikössä on kaksi seitsemänpaikkaista osastoa, Mansikka ja Mustikka.  

— Toimintamme painottuu pitkäaikaisiin sijoituksiin, mutta pystymme vastaamaan myös lyhytaikaisempiin sijoitustarpeisiin sekä kiireellisiin sijoituksiin, Särkinen jatkaa. 

Arvot ohjaavat Metsäkulman toimintaa joka päivä. Kunnioitus, rehellisyys, erilaisuuden hyväksyminen, tasa-arvoisuus, aitous ja avoimuus ovat keskeisiä arvoja. Särkinen kertoo, että he haluavat, että lapset saavat olla lapsia ja että aikuiset ovat täällä tukemassa heitä. 

— Lapset voivat kasvaa kodissamme aikuisiksi asti tai tilanteen mukaan palata omaan kotiinsa tai vaihtaa muihin yksiköihin, jos se osoittautuu lapsen kannalta parhaaksi vaihtoehdoksi. Toimintamuotojamme ovat mm. leikkiä ja luovuutta sisältävien ohjattujen toimintatuokioiden ja retkien järjestäminen, lasten tunnetaitoja vahvistavat pelit ja leikit.

Luonnonläheisyys osana arkea

Tärkeäksi elementiksi yrityksen toiminnassa Särkinen mainitsee luonnonläheisyyden, johon kuuluu muun muassa omien eläinten hoitaminen. Metsäkulmassa on tällä hetkellä kaksi kania sekä kaksi kissaa, jotka tekevät tärkeää työtään ”tassuterapeutteina”. 

— Toimintamme perustuu empaattisuuteen ja yksilöllisyyden kunnioittamiseen. Jokainen lapsi kohdataan yksilönä, ja heitä tuetaan sen mukaisesti. Positiivisten kokemusten ja taitojen vahvistaminen on tärkeää, jotta lapset voivat rakentaa itseluottamustaan ja sosiaalisia suhteitaan, Särkinen jatkaa.

Tukea laitososaston ja hevostallin rakennukseen

Vuonna 2015 Vinnin entisen kyläkoulun tilat saneerattiin täysin ja muutettiin 7-paikkaiseksi perhekotiyksiköksi. Yritys sai viime rahoituskaudella tukea Aisaparilta kahteen eri investointiin: uuden laitososaston, ja hevostallin rakentamista varten. Särkinen oli yhteydessä Järviseudun Yrityspalveluun, josta hänet neuvottiin Aisaparin tuen piiriin. Uuden laitososaston rakentamisen myötä yrityksen toiminta laajeni kahden 7-paikkaisen osaston toiminnaksi. Hevostallin yritys rakensi hankkiakseen hevosia, joka toisi sijoitetuille lapsille uusia virikkeitä ja terapeuttista toimintaa. Särkisen mukaan Aisaparin tuki on ollut suureksi avuksi. 

— On tärkeää sekä yrittäjille että järjestöille, että Aisaparin kaltaisia toimijoita on olemassa. 

Laajennuksen ansiosta yrityksen työntekijöiden määrä on jopa nelinkertaistunut perhekodin päiviin verrattuna. Tulevaisuudessa Särkinen haluaa rakentaa piha-alueelle jalkapallokentän lasten urheilumahdollisuuksien parantamiseksi sekä hankkia uusia eläimiä, kuten lampaita. 

Lue lisää

Toisen yksikön perustaminen

Investointihankkeessa laajennetaan yrityksen omistamaa perhekotikiinteistöä. Laajennusosaan perustetaan uusi laitohoitoyksikkö. Särkisen Perhekoti Oy laajentaa näin toimintaansa kahden yksikön toimijaksi. Hankkeen numero 95201, yritystuki. Hanke on saanut rahoituksen Leader AISAPARI ry:ltä. Hallinnoija: Särkisen Perhekoti Oy, yhteyshenkilö Hannu Särkinen. Hankkeen kustannusarvio 157 088,00 € Julkinen tuki 31 417,60 € Yksityinen rahoitus 125 670,40 € Hankeaika 03.10.2020 saakka. Kotisivu:

Read More »

Hevostallin sekä rehu- / konesuojan hankinta ja rakentaminen

Rakennetaan ja hankitaan perhekodille hevostalli sekä rehu- / konesuoja. Tarkoitus on saada perhekodin lapsille uusia virikkeitä ja mahdollisuuksia eläinten hoitoon ja niiden kasvattamiseen. Hankkeen numero 95215, yritystuki. Hanke on saanut rahoituksen Leader AISAPARI ry:ltä. Hallinnoija: Särkisen Perhekoti Oy, yhteyshenkilö Hannu Särkinen. Hankkeen kustannusarvio 72 603,00 € Julkinen tuki 14 520,60 € Yksityinen rahoitus 58 082,40

Read More »
Scroll to Top