Kotivaralla pelivaraa yllättäviin tilanteisiin

Mikä on kotivara?

Kotivaralla tarkoitetaan ruokaa, juomaa ja tarvikkeita, jota kotiin on varattu poikkeuspäiviä varten. Kotivaraa tarvitaan, jos vaikka kauppaan ei jostain syystä pääse tai veden tulo katkeaa. Kotivara on osa omatoimista varautumista.

Viranomaiset suosittelevat, että kotona pitäisi olla valmius selvitä ainakin kolme vuorokautta itsenäisesti häiriötilanteen sattuessa. Kotivara sisältää siis vettä, ruokaa ja lääkkeitä koko perheelle vähintään 72 tunniksi. Kotivara ei kuitenkaan ole erillinen hätävarasto, vaan tuotteita käytetään ja kierrätetään arjessa. Kotivara kootaan sellaisista tuotteista, joita muutenkin käytetään. On kuitenkin hyvä miettiä, miten kotivaran tuotteet taipuvat ruuanlaittoon sähkö- tai vesikatkon aikana

Kotivara sisältää vettä, ruokaa ja lääkkeitä koko perheelle vähintään 72 tunniksi.

Sähkökatkon yllättäessä, ensin käytetään jääkaapista herkästi pilaantuvat tuotteet kuten maito. Jos pakastinta ei availe turhaan, sulaminen kestää jopa useita vuorokausia. Sen jälkeen sulaneet tuotteet voi kypsentää tai valmistaa ruuaksi ja mahdollisuuksien mukaan pakastaa uudestaan.

Jos huomenna aamulla herätessäsi huomaat, että vesi on poikki, paljonko sinulla on vettä käytössä? Ihminen tarvitsee juomavettä noin 2 litraa päivässä. Lisäksi vettä tarvitaan ruuanlaittoon. Kotona pitäisi aina olla pullotettua vettä. Kun vedenjakelu keskeytyy tai vesijohtovesi saastuu, viranomaiset perustavat vedenjakelupisteitä. Silloin tarvitset puhtaita, kannellisia astioita, joilla voit noutaa ja säilyttää vettä. Juomaveden lisäksi vettä tarvitaan peseytymiseen ja wc:n huuhteluun. Näitä varten voit kerätä sadevettä tai nostaa vettä vesistöstä, jos sellainen lähellä on.

Muista varata kotiin ruokaa ja lääkkeitä myös lemmikin tarpeisiin. Yhtä lailla ihmiset ja eläimet ilahtuvat stressaavissa poikkeusoloissa herkuista – tosin niiden säilyminen kotivarassa on joskus hankala toteuttaa.

Kotivara on osa omatoimista varautumista häiriötilanteisiin. Ruuan ja juoman lisäksi on hyvä miettiä, miten koti pidetään lämpimänä jos sähköt katkeavat. Tee myös suunnitelma, miten tiedonsaanti ja yhteydenpito sujuu pitkän sähkökatkon aikana tai jos tietoliikenneyhteydet ovat poikki. Kotona on hyvä olla paristoilla toimiva radio ja valaisimia sekä niitä paristoja. Täyteen ladattu tai tankattu auto toimii virtalähteenä vaikka kännykän lataamiseen tarvittaessa.  

Jotkut ovat tehneet varautumisesta harrastuksen, mutta vaadittava 72 tunnin kotivara ja varautuminen onnistuu arjen lomassa pienellä suunnittelulla ihan jokaiselta. Lue lisää kotivarasta ja varautumisesta täältä: 72 tuntia – 72 tuntia 

Lue lisää kotivarasta ja varautumisesta täältä: 72 tuntia – 72 tuntia

Testaa oletko varautumisen mestari!
-> linkki testiin

Aisaparin henkilökunnassa on kolme koulutettua 72h-kouluttajaa, jotka ovat viimeisen kahden vuoden aikana pitäneen noin 40 varautumiskoulutusta kylillä ja yhdistyksissä.

Voit edelleen tilata Aisaparilta parin tunnin koulutuksen, jos aihe kiinnostaa. Ota yhteyttä sähköpostilla kylille@aisapari.net 

 

Scroll to Top