Taidelainaamo tuo taiteen useamman ulottuville

Taidelainaamo on tuttu konsepti suurempien kaupunkien asukkaille, mutta maaseudulla niitä ei ole juuri ollut. Taidelainaamosta on mahdollista saada taidetta kotiin kuukausihinnalla ja jos teos miellyttää, sen voi lunastaa omaksi. Lapuan taiteilijaseura päätti tuoda konseptin Aisaparin alueelle ja sai rahoituksen Aisaparilta. Taidelainaamon toimintaa on valmisteltu nyt vuoden verran. On selvitelty erilaisia toimintatapoja, kartoitettu sopivia tiloja, suunniteltu esillepanoa ja tehty lopulta sopimuksia.

Taidelainaamo Avaran lainausohjeet taulussa, taustalla teoksia seinällä.
Taiteen lainaaminen omalle seinälle on helppo tapa hankkia taidetta.

Alun perin oli tarkoitus aloittaa toiminta Lapuan kirjastossa. Hankekoordinaattori Hanna Peltotupa ja kirjastotoimenpäällikkö Päivi Pippola kävivät läpi toiminnan vaatimuksia ja tulivat siihen tulokseen, että tuleva omatoimikirjasto ei ole paras mahdollinen paikka taidelainaamolle. Taidelainaamo ei toimi itsepalveluperiaatteella, vaan siellä asioidaan aina ihmisen kanssa. Toki teoksen voi valita netissä ja lainauspyyntö tehdään lainaamon kotisivuilla. Sopimus ja teoksen nouto tehdään kuitenkin henkilökohtaisesti paikan päällä lainaamossa.

Lapualla lainaamolle saatiin yhteistyökumppani kirjaston naapurista, kun Lapuan Kankurit lupautuivat ottamaan lainaamon suojiinsa ja hoitamaan asiakaspalvelun. Tilat ovat rakenteilla, ja lainaamo avautuu viimeistään syyskuussa.

Lainaamolle löytyi kuitenkin myös toinen yhteistyökumppani. Alajärveläisen Nelimarkkamuseon kanssa päästiin nopeasti vauhtiin, kun tyhjä tila Villa Väinölässä saatiin heti käyttöön. Museosihteeri Päivi Haapaniemi kertoo, että lainaustoiminta on lähtenyt käyntiin ja näyttelyseiniä saa täydentää uusilla teoksilla. ”Taidelainaamo on loistava lisä Villa Väinölän toimintoihin näyttelyiden, konserttien, kokousten ja residenssitoiminnan lisäksi”, iloitsee Päivi Haapaniemi.

Taidelainaamo -hanke päättyy elokuun lopussa. Taiteilijayhdistyksen hallituksen jäsen Henna Mantere kertoo, että jatkossa on tarvetta esimerkiksi taiteilijoiden koulutukselle lainaamotoiminnasta. Seuralla on myös uusia hankeideoita odottamassa uuden rahoituskauden alkua.

Taidelainaamo AVARA löytyy osoitteesta: https://lapuan-taiteilijaseura.gruppo.fi/taidelainaamo/public/go.php

Henna Mantere ja Hanna Peltotupa seisovat lasiseinän edessä  ja katsovat kameraan. Kuvaajan ja kuvattavien välissä on vaalea pöytä. Lasiseinän takana näkyy tyhjä valoisa tila, jossa takaseinällä iso ikkuna.
Lapuan taiteilijaseuran hallituksen jäsen Henna Mantere ja hankekoordinaattor Hanna Peltotupa mittailevat tulevaa Lapuan taidelainaamon paikkaa Vanhassa Paukussa.
Seinällä ripustettuna metalliverkkoon tauluja
Taidelainaamo Avaran pisteessä Villa Väinölässä Alajärvellä on lainaustoiminta lähtenyt käyntiin – teosseinä odottaa jo täydennystä.
Scroll to Top