Suokonmäen näkötornista näköalaa Kraatterijärven Geoparkiin

Alajärven kaupungin Lehtimäen Peräkylässä sijaitseva Suokonmäen laella on ollut näkötorni jo toista sataa vuotta sieltä avautuvien näköalojen vuoksi. Suokonmäenseudun kyläyhdistys rakensi mäen korkeimmalle kohdalle (234 m mpy) uuden 37 m korkean näkötornin vuonna 2001. Näkötorni on ollut sekä paikallisten ihmisten että myös matkailijoiden ahkerassa käytössä. Siitä on myös kesäisin muodostunut paikkakunnan nuorison kokoontumispaikka. Välillä tornin voimakaskin käyttö on aiheuttanut yhdessä tornin katolle sijoitetun taideteoksen epäbalanssin johdosta kiireellisen korjaustarpeen, mm. tornin katto on vuotanut ja aiheuttanut tornin sisärakenteisiin tuhoa, joka on välittömästi korjattava.

Suokonmäen näkötorni sijaitsee alueella, joka on ainutlaatuinen Kraatterijärven Geopark -kohteena. Mäki on harvinaista supra-akvaattista aluetta, eli se ei ole ollut viimeisen jääkauden jälkeen veden peitossa, kuten oli koko muu Järviseudun alue. Tästä johtuen nyt Geoparkin valmistumisen yhteydessä siitä tulee yksi Geopark alueen merkittävimmistä käyntikohteista.

Ollakseen sellainen, on näkötorni peruskorjattava ja alue saatettava asialliseen kuntoon. Näkötorni rakennettiin vuonna 2001 maaseutukeskuksen tuella pitkälti talkootyönä. Samalla tavalla Suokonmäenseudun kyläyhdistyksen jäsenet ovat lupautuneet talkootyöhön peruskorjauksen vaatimiin toimenpiteisiin.

Hankkeen numero 127892, yleishyödyllinen investointi.
Hanke on saanut rahoituksen Leader AISAPARI ry:ltä.
Hallinnoija: Suokonmäenseudun kylät ry, yhteyshenkilö Heikki Mäkipää
Hankkeen kustannusarvio 29 584,00 €
Julkinen tuki 14 792,00 €
Yksityinen rahoitus 14 792,00 €
josta talkootyötä 14 792,00 €

Hankeaika 01.04.2020 – 01.07.2021

https://www.jarviseutu-lehti.fi/mielipide/yleisolta/vesa-koivunen-kehuu-suokonmakea-tunnin-juoksun-jalkeen-tietaa-kylla-kavunneensa-portaita-ylos-alas-1.2945401

Scroll to Top