Vuoden Intoilu 2023: Vaikuttavaa museotyötä Väinöntalolla

Järviseudun museo, Evijärven Väinöntalo on yli 60-vuotisen historiansa aikana esitellyt monipuolisesti järviseutulaisen talonpojan arkea ja juhlaa, entisiä työtapoja ja alueellemme tyypillistä esineistöä. Museoalueeseen kuuluu parikymmentä rakennusta ja sen kokoelmissa yhteensä noin 20 000 esinettä. Entisajan puintipäivät, koululaisten toimintapäivät ja pihapiirissä toimiva kesäteatteri ovat värittäneet museon toimintaa vuosien varrella. 

Nyt museo on näyttävästi esillä myös verkossa Aisaparin rahoittaman hankkeen myötä. Väinöntalo eläväksi oli pilottihanke, joka tuotti verkkosisältöä paikallisen historian ja elämäntavan esittämiseksi suurelle yleisölle. Hankkeen keihäänkärkenä tuotettiin kuusiosainen Talonpoikain elämää -dokumenttielokuvasarja, joka käsittelee monitahoisesti historiallisen järviseutulaisen talonpoikaistalon arkista elämää ja asutuksen alkuvaiheita Etelä-Pohjanmaalla. Lisäksi hankkeessa tuotettiin talonpoikainelamaa.fi verkkosivusto. Hanketta hallinnoi Evijärven kunta.

Elokuvat ovat keränneet verkossa noin 150 000 katselukertaa. Hanke jatkoi Väinö Tuomaalan – yhden Suomen merkittävimmistä kansanperinteen tallentajista – työtä ja päivitti sitä nykypäivän vaatimuksia vastaavaksi.

Kahdessa vuodessa Väinöntalon YouTube-kanava sai yli 1000 tilaajaa. Valtionosuutta saaviin museoihin, joita Suomessa on 124, verrattuna menee Väinöntalo ykköseksi tilaajamäärissä ja kuudenneksi katselukerroissa. Moni museoista on lisäksi ollut jo pitkään YouTubessa, joten päiväkohtaisissa katsojatilastoissa Väinöntalo on kakkosena isolla erolla seuraaviin.

Hankeidean isä Jussi Försti toimi hankkeen projektipäällikkönä ja vastasi niin sisällöstä kuin järjestelyistäkin käsikirjoituksesta ohjaamiseen ja tuottamiseen saakka. Hän myös hoiti osittain kuvaamisen, leikkasi valmiit teokset ja valmisti nettisivut. Pääasiassa kuvaamisesta vastasivat Severi Peura ja Risto Laukkonen Alajärveltä, ja äänien jälkikäsittelystä huolehti Markus Karppinen. Erittäin moni auttoi talkoolaisena niin kameran edessä kuin takanakin.

Jussi Försti on tehnyt Evijärven Väinöntalon tunnetuksi visuaalisesti laadukkailla ja katsojan mielenkiinnon säilyttävillä ”hyvän mielen” dokumenttielokuvilla. Jussin kuvasi Väinöntalolla Severi Peura.

Hankkeesta on tullut pelkästään positiivista palautetta. Elokuvia on katsottu kouluissa ja vanhainkodeissa ja varmaan kaikkialla siltä väliltä. On hienoa, että on pystynyt tuomaan iloa ihmisten elämään. Mielestäni hankkeen tärkein saavutus on se, että sen tuotosten kautta meillä on mahdollisuus katsoa taaksepäin ja peilata nykyaikaa sitä maailmaa vasten, missä isoisämme ja -äitimme elivät. Moni nykyajan vaatimus asettuu sitä vasten oikeanlaiseen asteikkoon, Jussi Försti kertoo.

Työ jatkuu

Leader-hankkeen jälkeen on saatu avustusta Museovirastolta ja tehty uusia videoita. Kolmiosaisen sarjan nimi on ”Väinön jalanjäljissä”. Sarjassa tutustutaan kolmeen eri museoesineeseen ja siihen, kuinka ne on aikanaan valmistettu käsityömenetelmillä. Samalla pohditaan sitä, kuinka suomalainen maaseutu on muuttunut viime vuosikymmeninä. Yhdessä jaksossa valmistuu esimerkiksi rautakautiseksi epäillyn, Jokikylän Varispurolta vuonna 1966 löydetyn ”käärmeenpääsuksen” kopio.

Aineistoa Väinöntalon kanavalle tullaan lisäämään myös Evijärvellä 1990-luvulla toimineen paikalliskaapelikanavan tallenteista.

Jussi Försti on 37-vuotias ja asuu Evijärvellä. Hän on toiminut mainostoimistoalan yrittäjänä 15 vuotta. Nykyään hän on keskittynyt tuottamaan dokumenttielokuvia ja tarjoamaan viestinnän ja markkinoinnin asiantuntijapalveluita museoalalle. Yrityksen nimi Webgarden muuttui Finepics Oy:ksi. Lisäksi hän opiskelee parhaillaan mediatuottamisen ylempää ammattikorkeakoulututkintoa ja tekee opinnäytetyötä videoiden käytöstä museotyössä.

Scroll to Top