Väinöntalolla koetaan museoelämyksiä kaikilla aisteilla

Etelä-Pohjanmaan Paikallismuseopäivää vietettiin lauantaina 20.8.2023 kolmatta kertaa. Teemana oli Euroopan kulttuuriympäristöpäivien tapaan ”Elävä perintö”. Väinöntalo osallistui päivään avaamalla ovansa kävijöille ilman pääsymaksua ja tarjoamalla monipuolista ohjelmaa.

Torstaina 24.8. klo 18.00 Tarinailta Väinöntalolla

  • Ilmainen sisäänpääsy ja kahvitus
  • Tarinoita museomuorin muistelusalkusta: Teemana entisajan leikit ja leikkikalut
  • Tarinoimassa vieraiden kanssa Tuija Ahola
  • Tarinailta liittyy Aisaparin rahoittamiin Taide- ja kulttuurikeskus Onnintupa -hankkeisiin

Pihapiirissä ja sisätiloissa – täällä viihdytään!

Väinöntalon kotiseutumuseo Evijärvellä tarjoaa kävijälleen monipuolisen elämyksen. Laaja pihapiiri monine rakennukseen, haassa rapsutuksia ja ruohotukkoja päivystävät ystävälliset lampaat, Muorin Puoti ja Kahvio, taidenäyttely ja museon visuaalisestikin hieno kokonaisuus saavat viihtymään. Kotiseutuneuvos Väinö Tuomaalan kokoama museo esittelee järviseutulaisen talonpojan elämää, sen arkea ja juhlaa, kädentaitoja, uskomuksia sekä pyynti- ja tapakulttuuria. Museoalueella on 19 rakennusta ja kokoelmissa noin 20.000 esinettä.

Ulkoalueella on tutustuttavaa paljon. Pihan vanhat aitat sisustuksineen ruokkivat mielikuvitusta ja houkuttelevat lapsia ja lapsenmielisiä tutkimaan tarkemmin ja pihamaalla on tilaa leikkiä perinteisiä pihaleikkejä. Pässit Urho ja Pilkku ovat pihamaalla seuraava ihastus. Vaativa ”mää” kuuluu, kun ruohotarjoilu uhkaa loppua.

Museon sisätiloihin asti kannattaa kuitenkin pyrkiä tutustumaan, sillä siellä silmänruokaa vasta onkin. Laaja esineistö on rakennettu kauniiksi ja toinen toistaan kiinnostavammiksi kokonaisuuksiksi, jotka kertovat järviseutulaisen talonpojan elämästä. Kotiseutuneuvos Väinö Tuomaalan kokoamaan museoon kuuluu 19 rakennuksen lisäksi n. 20 000 esinettä. Yksityiskohtia on paljon ja silmä kiinnittyy yhä uusiin mielenkiintoisiin, vieraisiin ja tutumpiin, tavaroihin. Tuvasta löytyy myös Muorin Puoti ja kahvio.

Kesällä 2023 esillä on lampaanvillan käyttöön ja lampaisiin liittyen koettavaa eri aisteille: Marjaana Hinkan maalauksiin voi tutustua Lammas-kesänäyttelyssä. Villan karstaamista pääsee kokeilemaan itse ja esillä on villasta valmistettuja käsitöitä, villasukkia, neuleita ja myös luovia tapoja hyödyntää kehräämätöntä villaa vaikkapa perinteisten lelujen valmistuksessa.

Väinöntaloa ja museotyötä on kehitetty onnistuneella Väinöntalo eläväksi -hankkeella. Evijärven kunnan hallinoimassa hankkeessa toteutettiin ammattitaidolla kuusiosainen Talonpoikain elämää -lyhytdokumenttielokuvasarja, joka käsittelee historiallisen järviseutulaisen talonpoikaistalon arkista elämää monitahoisesti.

Museoviraston avustuksella toteutetussa kolmiosaisessa Väinön jalanjäljissä (2023) -videosarjassa ja näyttelyssä Jussi Försti jatkaa onnistunutta Väinöntalon verkkosisältötuotantoa.

Väinöntaloon, lyhytelokuviin ja hankkeeseen voit tutustua osoitteessa talonpoikainelamaa.fi

Scroll to Top