Väinöntalo eläväksi -hankkeen elokuva kertoo asutushistoriasta

Kuvassa mies seisoo rantakalliolla.
Jussi Försti johdattaa katsojat Järviseudun esihistoriaan ja samalla Lehtimäen Suokonmäen näkötornilta nykyiselle merenrannalle.

Dokumenttielokuva Järviseudun asutushistoriasta Evijärvellä on vuoden 2020 alusta alkaen ollut käynnissä Väinöntalo eläväksi -niminen hanke, jossa tuotetaan dokumenttielokuvia paikallisesta historiasta. Hankkeen ensimmäinen elokuva ”Järviseudun ensimmäiset talonpojat” on nyt valmistunut ja se julkaistaan YouTubessa 23.12.2020. Elokuva kertoo Järviseudun esihistoriasta asutushistorian näkökulmasta. Elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut evijärveläinen Jussi Försti.

– Kaikki osaaminen on laitettu likoon tähän elokuvaan. Ennakkonäytösten palaute on onneksi ollut rohkaisevaa: ”Tämä on vaikuttava ja yhtä laadukas, kuin television dokumenttielokuvatkin”, Försti kertoo saamastaan palautteesta.

Elokuvan aikaperspektiivi kattaa jääkauden jälkeisen ajan noin 10 000 vuoden takaa aina 1500-luvulle, jolloin tarkempia historiankirjoja Järviseudulla alettiin kirjoittaa. Elokuvan ovat kuvanneet alajärveläiset Risto Laukkonen ja Severi Peura Förstin täydentäessä.

– Elokuvasta on pyritty tekemään visuaalisesti laadukas ja katsojan mielenkiinnon säilyttävä ”hyvän mielen” -elokuva. Tarinan runkona toimii elokuvan nimen mukaisesti alueen ensimmäisten talonpoikien etsintä, joskin se avaa myös laajemmin koko Suomen asutushistoriaa. Elokuvan toisena runkoelementtinä toimii kohti länttä vuosituhansien myötä etenevä merenranta, Försti kertoo.

Elokuvan asiantuntijana toimii filosofian tohtori ja Suomen asutushistorian asiantuntija Matti Enbuske Oulun yliopistosta. Elokuvaa täydentää erilliset kartta-asiantuntija Heikki Rantatuvan sekä maakunta-arkeologi Janne Rantasen haastattelut, jotka oli alun perin tarkoitus tulla osaksi elokuvaa.

– Pitämällä elokuvan keston kohtuullisen lyhyenä eli 20 minuutin mittaisena on se helppo katsoa, vaikka ei olisikaan niin kiinnostunut historiasta. Samalla saimme myös lisämateriaaliin mahdutettua paljon mielenkiintoista lisätietoa niille, jotka innostuvat aiheesta enemmän, Försti kertoo.

– Seuraavat elokuvat ilmestyvät alkuvuodesta ja niissä käsitellään mm. pellavan matkaa siemenestä langaksi perinteisen menetelmin sekä entisajan metsätöitä, Försti päättää.

Hanke tuottaa materiaalia Väinöntalon museolle, joka on Evijärvellä sijaitseva, kotiseutuneuvos Väinö Tuomaalan perustama kotiseutumuseo. Hanketta hallinnoi Evijärven kunta ja se on rahoitettu Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta Leader Aisaparin tuella

Elokuva löytyy tästä linkistä: https://youtu.be/FUuLJaVj9qo

Lisätietoja: Jussi Försti 044 991 9158, jussi.forsti(a)evijarvi.fi

Scroll to Top