Twinning Villages -hankkeessa vierailtiin Ranskassa ja Aisaparin alueella

Touko- ja kesäkuussa Twinning Villages -ystävyyskylähankkeessa mukana olevat kylät ja yhdistykset vierailivat Ranskassa ja Aisaparin alueella. Hankkeessa on mukana kolme kyläyhdistystä Aisaparin alueelta: Itäkylä, Luoma-aho ja Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti, ja kansainvälisinä kumppaneina toimii neljä kylää Grand Pic Saint-Loup – Leader-ryhmän alueelta Ranskasta ja noin viisi kylää GDR Valle del Guadalhorce – Leader-ryhmän alueelta Espanjasta. Hankkeen tavoitteena on tukea kylien ystävyyskylätoimintaa sekä luoda kansainvälisiä verkostoja eurooppalaisten kylien välille.

Toukokuun puolivälissä järjestettiin opintomatka Etelä-Ranskaan ja vierailtiin hankkeessa mukana olevissa neljässä ranskalaisessa ystävyyskylässä Buegesin laaksossa yhdessä espanjalaisten hankekumppaneiden kanssa. Opintomatkan aikana mm. vierailtiin paikallisilla markkinoilla, vaellettiin luontopolulla, tehtiin koristeita paikalliseen kylätapahtumaan, tutustuttiin kumppanimme Bouillon Cube -yhdistyksen toimintaan, ihailtiin upeita vuoristomaisemia sekä maisteltiin paikallisia ruokia. Vierailu oli mielenkiintoinen ja herätti paljon uusia ideoita, joita on tarkoitus viedä eteenpäin tulevina vuosina sekä paikallisella tasolla että yhdessä kansainvälisten kumppaneiden kanssa.

Viikonvaihteessa 16.-20.6. hankekumppanit Ranskasta ja Espanjasta vierailivat Järviseudulla. Vierailun aikana tutustuttiin kaikkiin hankkeessa mukana oleviin Aisaparin alueen kyliin ja heidän toteuttamiinsa Leader-hankkeisiin.

Luoma-aholla mm. tavattiin aktiivisia senioreita ja opeteltiin huovutusta. Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti -kyläseuran alueella taas kiivettiin näkötorniin ja laskeuduttiin Lakeaharjulta alas kuntoportaita pitkin sekä vierailtiin Lakis Areenalla, jossa saatiin kuulla kyläläisten hienoja runo- ja musiikkiesityksiä. Itäkylässä vieraillessa päästiin saunomaan ja uimaan kylätalolla, kuultiin Itäkylän mieskuoron komeaa laulantaa ja käytiin Kujalan Highland-tilalla. Vierailu oli oikein onnistunut, ja sen aikana yhteistyö kumppaneiden kanssa tiivistyi entisestään.

Vierailujen tavoitteena oli syventää ystävyyskylien yhteistyötä ja suunnitella kylienvälisen toiminnan jatkoa. Niiden aikana hankkeessa mukana olevat suomalaiset kyläyhdistykset pääsivät tutustumaan kumppanikylien toimintaan ja alueisiin sekä esittelemään vieraille omaa toimintaansa ja jakamaan parhaita käytäntöjä kylien kehittämisestä kumppaneiden kanssa.

Retkeläiset Villa Väinölän portailla.
Alajärvellä tutustuttiin Alvar Aallon arkkitehtuuriin  Villa Väinölässä ja päästiin Järviradioon haastateltavaksi.
Scroll to Top