Tutustu Vapepaan ja tule mukaan toimintaan!

Eteläpohjalaisten Leader-ryhmien yhteinen Kylille-hanke edistää turvallisuutta ja varautumista toimimalla yhteistyössä muun muassa Vapaaehtoisen pelastuspalvelun kanssa. Tänään vietetään Vapepan nimikkopäivää ja sen merkeissä haluamme kannustaa jokaista tutustumaan ja liittymään mukaan toimintaan.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on 54 järjestön ja muun yhteistyötahon verkosto, jonka hälytysryhmät tukevat viranomaisia onnettomuuksissa ja muissa kriisitilanteissa. Yksi mukana olevista järjestöistä on muun muassa Suomen Kylät ry. Kaikki verkostossa mukana olevat tahot löydät kotisivulta vapepa.fi.

Vapepa hälytetään esimerkiksi kadonneen ihmisen etsintään, antamaan henkistä tukea, ohjaamaan liikennettä ja auttamaan evakuoinneissa. Auttajamme toimivat maalla, vesialueilla ja ilmassa. Korona-aika on lisännyt entisestään vapaaehtoisen auttamisen tarvetta.
Vapepa-verkoston toiminta on vapaaehtoista, viranomaista tukevaa, pyyteetöntä, organisoitua ja koulutettua kansalaistoimintaa. Järjestöt toimivat yhdessä, jotta jokaisen järjestön osaaminen pystytään hälytystilanteessa hyödyntämään hädässä olevan ihmisen auttamiseksi.

Liittyäksesi mukaan toimintaan, ota yhteyttä johonkin Vapepan jäsenjärjestöön alueellasi tai paikallistoimikuntaan. Aisaparin alueella toimii kaksi paikallistoimikuntaa:
Lapua, Kauhava, Evijärvi, Lappajärvi ja Vimpeli kuuluvat Härmänmaan paikallistoimikuntaan, jonka puheenjohtaja on Maria Koski Lapualta, sähköposti maikkoo79(a)hotmail.com ja sihteerinä on Päivi Kultalahti, sähköposti paivi.kultalahti(a)aisapari.net.
Alajärvi kuuluu Suomenselän paikallistoimikunnan alueeseen ja sen puheenjohtaja on Petri Karlsson, sähköposti petri.karlsson(a)gmail.com ja sihteeri Jaana Sippola, sähköposti jaana.sippola(a)kuudestaan.net.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on kaikille avointa toimintaa

Vapepan toimintaan voi tulla mukaan jokainen, joka haluaa auttaa muita käytännönläheisellä tavalla. Vapepan jäsenjärjestöt järjestävät koulutuksen kaikille vapaaehtoisille. Järjestöt myös varustavat omat vapaaehtoisensa. Vuonna 1964 perustetussa Vapepassa toimii ympäri Suomen yhteensä noin 11 000 vapaaehtoista yli 1000 hälytysryhmässä. Tule sinäkin mukaan!
Suomen Punainen Risti toimii Vapaaehtoisen pelastuspalvelun yhteysjärjestönä ja  Länsi-Suomen valmiuspäällikkönä palvelee Aki Valonen.

Nyt etsitään vapaaehtoisia koronan joukkorokotuksiin!

Valmiuspäällikkö Aki Valosen mukaan tavoite on tuottaa tukitoimintoja massarokotustapahtumien toimintaa helpottamaan. Niitä voivat olla esimerkiksi käsihygieniasta huolehtiminen, paikoitusapu, liikenteen tai asiakkaiden ohjaaminen.

Näin saadaan rokotusprosessista mahdollisimman sujuva. Voit ilmoittautua vapaaehtoisten resurssipankkiin alimmaisessa painikkeessa.

Kuva Mäenpään kylätalosta Kauhavalta, edustalla Vapepan lippu

Kauhavan Mäenpäässä pidettiin etsinnän peruskurssi viime syksynä.

Scroll to Top