Talo herää eloon

Mitä muuta sukuseura voi tehdä kuin sukukirjoja? Mikä yhdistäisi sukupolvet ja tekisi yhteisen historian eläväksi? Ketolan Paksun sukuseura päätti, että suvun lähtöhenkilön kotitalosta, Alasen talosta Lapuan Kauhajärvellä, tehdään suuren suvun yhteinen mummola, eli yhteisömummola. Talo elävöittää yhteistä historiaa ja yhdistää kaukaisetkin sukulaiset, jotka eivät enää muuten ole yhteydessä toisiinsa.  

Seura sai Aisaparilta rahoitusta talon kunnostamiseen, ja hanke on parhaillaan käynnissä. Taloon on jo saatu sähköt, sauna pihaan ja nuotiopaikka. Tänä kesänä sukuseura päättikin jo kunnostustalkoiden lisäksi käynnistää tavoitteena olevaa yhteisöllistä toimintaa. Sitä varten on palkattu kolme kesäpehtooria, jotka järjestävät kerhoja, nuotioiltoja, valokuvauskursseja ja muuta toimintaa lähialueen asukkaille. Myös tähän hankkeeseen on saatu rahoitusta Aisaparilta. 

Alasen talosta ei kunnostuksen jälkeen ole tarkoitus tulla museo, vaan elävä yhteisöllinen talo, yhteinen mummola johon kaikki ovat tervetulleita. Remontin jälkeen talossa on mahdollista myös yöpyä, mutta ennen kaikkea sisällä ja pihalla voi järjestää monenlaista tapahtumaa.  

”Tulee tunne, että voiko tämä olla tottakaan, kun vuosia haaveilemamme asiat vihdoin tapahtuvat, ja talossa ja pihamaalla on elämää” ihastelee sukuseuran puheenjohtaja Kirsi Ojala

Kun yhteisiä tiloja korjataan, pitää jo suunnitteluvaiheessa tietää millaista toimintaa tiloihin on tulossa. Pelkkiä seiniä seinien vuoksi on turha rakentaa. Toiminnan kehittämiseen voi myös hyödyntää hankerahoitusta, kuten Ketolan Paksun sukuseura teki. 

Seuraa Alasen taloa somessa, ja ilmoittaudu mukaan kesän tapahtumiin: 

https://www.facebook.com/alasentalo 

https://www.instagram.com/alasentalo/ 

Kuvassa kolme lammasta
Eläimetkin viihtyvät Alasen talon pihapiirissä. Lampaiden lisäksi pihaan on tulossa myös kanoja.
Scroll to Top