Ruskorantaan kuuluu hyvää

Kuvassa ruskorannan huoltorakennus
Ruskorannan leirintäalueen päärakennus. Kuva Ruskoranta.

Innostus ja ilo kuplivat Sisko Hanhimäen äänessä, kun hän kertoo Ruskorannan leirintäalueen ja Haaruksen retkeilyreitin kuulumisia. Hiihtolomaviikon päätteeksi Ruskorannan latukahvilassa poikkesi kahden päivän aikana lähes 80 henkilöä.

Sisko Hanhimäki on Härmäin invalidit ry:n sihteeri, rahastonhoitaja ja Ruskorannan leirintäalueen hoitaja. Härmäin invalidit ry:n ylläpitämä Ruskorannan leirintäalue ja Haaruksen retkeilyreististö sijaitsevat Alahärmän keskustasta noin yhdeksän kilometriä Kortesjärven suuntaan.

Esteetön Päästäisenpolku

Haaruksen retkeilyreitistöön kuuluu kaikkiaan noin kahdeksan kilometriä retkeilyreittejä, joiden varrella sijaitsee tulenteko- ja taukopaikkoja. Alueella on hyvät opasteet.

Uusin reiteistä on Leader Aisaparin rahoituksella rakennettu puolen kilometrin pituinen esteetön Päästäisenpolku. Haaruksenportin luota lähtevän reitin varrella on invakäymälä sekä esteetön tulentekopaikka.

– Reitti on helppo kulkea pyörätuolilla tai lastenvaunujen kanssa. Talvellakin Päästäisenpolku on pidetty hyvässä kunnossa, kertoo Sisko Hanhimäki, ja lisää havainneensa, että korona on saanut väen lähtemään luontoon.

Reitistö palvelee luonnossa liikkujia sekä Ruskorannan leirintäalueella majoittuvia. Majoitusta alueella on pääosin kesäisin. Noin 95 prosenttia Ruskorannan majoittujista on PowerParkin matkailijoita tai etelästä pohjoiseen tai pohjoisesta etelään matkallaan pysähtyviä yöpyjiä.  

Aisaparin tuella Ruskorantaan on rakennettu 18 sähköistettyä matkailuajoneuvopaikkaa. Vuokrattavia mökkejä on kolme, päärakennuksessa majoitustilaa on 12:lle henkilölle, lisäksi on telttapaikkoja. Päärakennusta voi vuokrata tapahtumien järjestämiseen. Alueella on hyvät sanomis- ja uintimahdollisuudet, asianmukaiset keittomahdollisuudet sekä kaksi grillikotaa.

–Lammella on lautta, joka on erityisen suosittu. Ruskorannassa on mahdollisuus pelata lentopalloa, frisbeekorikin löytyy ja tikanheittopaikka, luettelee Sisko Hanhimäki alueen aktiviteettejä.

Ruskorannan lähellä sijaitsee Alahärmän metsästysseuran maja. Matkailijoilla ja reitistön kiertäjillä on lupa käyttää heidän laavuaan. Yhteistyötä on myös Jääskän Loman kanssa. Jääskän Loman mökeiltä on yhdysreitti Haaruksen reitistölle.

Kuva lumisesta polusta
Esteetön Päästäisenpolku on noin puolen kilometrin pituinen. Kuva Ruskoranta.

Kaikille matkailijoille

Ruskorannan leirintäaluetta on kehitetty määrätietoisesti useiden vuosikymmenten ajan, niin oman jäsenistön kuin myös kaikkien matkailijoiden tarpeisiin, aikaisemmin puuhamiehenä toimineen Veikko Pyykösen ja nyt leirintäalueen hoitajana toimivan Sisko Hanhimäen toimesta.

Sisko Hanhimäki antaa tunnustusta lapsenlapselleen, 15-vuotiaalle Henrille, joka on innostunut suunnittelemaan ja toteuttamaan alueen reitistöjä sekä siirtänyt tiedot sähköiseen muotoon. Haaruksen retkeilyreitistön ja Ruskorannan leirintäalueen tiedot löytyvät hyvin netistä.  Mieheltään hän on saanut apua erilaisissa töissä, muun muassa suosittu lautta on hänen miehensä valmistama.

Leirintäaluetta ja reitistöä ylläpitävällä Härmäin invalidit ry:llä on 150 jäsentä, joista 85 on yli 75-vuotiasta. Tähän saakka Ruskorannan toiminta on ollut jäsenistön ja leirintäalueen hoitajan vastuulla, mutta tulevan kesän ajaksi yhdistys palkkaa työntekijän. Suunnitelmia on myös uuden reitin rakentamiseksi, maanomistajien luvat on jo saatu.

Kuva opasteviitoista
Haarusjärven reitistö on merkitty opastein. Kuva Ruskoranta.

 

Scroll to Top