
Lappajärven rantaan on noussut uusi kattoikkunallinen kotalaavu, jonka uskotaan tuovan iloa monelle. Niemenkärjessä sijaitsevasta laavusta aukeaa kauniit maisemat järvelle ja yömyöhällä kattoikkunoista on saatu ihailla jo revontulienkin loistetta.
Karvalan nuorisoseuran ranta Lappajärven länsirannalla on suosittu veneenlaskupaikka paitsi paikallisille, myös maakunnasta saapuville vapaa-ajan kalastajille. Myös uimaranta on kovassa käytössä niin paikallisten kuin kesäasukkaidenkin keskuudessa. Idea rantaan rakennettavasta kotalaavusta tuli Länsirannan kyläyhdistyksen puheenjohtajana toimivalta Paavo Sadeharjulta.
– Tässä oli aiemmin vain nuotiopaikka, mutta kun näin kotalaavun kuvia, sain heti ajatuksen, että tällaisenhan me tarvitsemme, Sadeharju kertoo.
Kotalaavu tuli Lappajärven rantaan valmiina elementteinä. Tarvittiin kuitenkin viitisentoista talkoopäivää ja runsaasti reippaita käsipareja, ennen kuin ensimmäisiä makkaroita päästiin paistamaan uudenuutukaisella grilliarinalla.
– Oli siinä tekemistä, ennen kuin kaikki nurkat saatiin paikoilleen, Sadeharju toteaa.
Työtä riitti myös ikkunoiden ja katon asentamisessa, pohjatöistä puhumattakaan. Onneksi talkooväkeä riitti.
– Ensimmäisellä kerralla oli heti toistakymmentä henkeä. Meillä oli kaksi kertaa somessa yleinen talkookutsu kahvi- ja makkarapalkalla. Kyläläisiä tuli niin, että meitä oli aika paljonkin paikalla parhaillaan, kyläyhdistyksen sihteeri Maarit Ahola kiittelee.
Töitä tehtiin välillä pienemmällä, välillä isommalla porukalla. Yhtenä viikkona talkoita pidettiin lähes joka päivä. Iso merkitys oli myös sillä, että päämestareiksi saatiin ammattimiehet Jouni Ahola ja Jorma Niskakangas.
– Osataan tehdä puusta muutakin kuin nuotioita, miehet veistelevät.
Laavu on aina auki ja kaikkien yhteisessä käytössä
Keväällä kotalaavu saa vielä toisen maalikerroksen pintaansa. Myös mukavia yhteisiä tapahtumia on suunnitteilla. Ahola haaveilee yhteisöllisestä tähtien ja revontulien bongaustapahtumasta. Paikallisessa kulttuuriyhdistys Karikossa puolestaan suunnitellaan kesälle jo laavulauluja.
– Myös muita yhdistyksiä toivotaan hyödyntämään kotalaavua toiminnassaan, Ahola vinkkaa.
Kotalaavu on ollut kovassa käytössä jo pitkin talvea.
– Kyllä siellä on käyty ja monet makkarat paistettu. Somesta satuin näkemään, kuinka jotkut mökkiläiset olivat saaneet laavulta jo hienoja revontulikuviakin, Ahola kertoo.
Karvalan kotalaavulle on hyvä ottaa omat polttopuut mukaan, mutta hätävarapuitakin laavulla pyritään pitämään.
– Tarkenoo siellä ainakin, valakia lämmittää, vaikka ulkona olisi kuinka kylmä, Ahola ja Sadeharju lupaavat.
Kotalaavuun mahtuu mukavasti istumaan 10-15 henkeä. Laavua kiertävien penkkien levikkeiden ansiosta kodassa voi myös yöpyä.
EU:n maaseuturahoitus avuksi kotalaavun hankinnassa
Kotalaavu hankittiin Aisaparin Leader-rahoituksella. Mitä kodan rakentaminen merkitsee kylälle?
– Kyllä se lisää yhteisöllisyyttä ja tuo paljon hyvää. Tämä meidän rantamme on todella hieno paikka ja ihmisiä käy tässä ympäri vuoden. Maakunnasta asti, kun tästä saa veneen järveen, kun tulevat kalastamaan. Isot kiitokset Aisaparille myönteisestä päätöksestä ja talkoolaisille tietenkin, Ahola kiittelee.
Kotalaavu laitettiin tilaukseen heti hakemuksen jättämisen jälkeen, vaikka lopullista rahoituspäätöstä ei ollut vielä tullutkaan, sillä rakentamaan haluttiin päästä sulan maan aikaan.
– Eihän tätä voinut talvelle jättää, niin rakensimme omalla riskillä jo syksyllä. Ja se olikin hyvää aikaa, kelit suosivat. Ei ole kuin muutamana päivänä vähän välissä satanut, Ahola kertoo.
– Mitä nyt tuuli yritti estää katon tekoa muutamana päivänä, sen kanssa piti vähän odotella, Paavo nauraa.
Lappajärven Länsirannan kotalaavu on vapaasti kaikkien käytettävissä ja se löytyy osoitteesta Karvalantie 100, 62630 Karvala.

Vaikuttavuutta ja viisasta kehittämistä
Leader Aisapari on julkaissut kolme vaikuttavuusraporttia kauden 2014-2022 hanketoiminnan tuloksista. Selvityksen kohteena ovat olleet yritystuet, yleishyödylliset investoinnit ja kylien hyväksi rahoitetut hankkeet. Lisäksi on tuotettu 20-osainen videohaastattelusarja. Yritykset ovat tärkeä yhteiskunnan perusta. Ne luovat uutta toimintaa, tarjoavat työtä ja takaavat yhteiskuntamme hyvinvoinnin. Yritykset kustantavat suoraan ja välillisesti suurimman osan julkisista palveluista: noin 80 % julkisen

Lapualaiset hakivat kylähankkeen malleja Suinulasta
Suinulan kylähankkeen saavutukset ja Hallin asuinmahdollisuuksien markkinointi kiinnostavat kyläaktiiveja kaikkialla Suomessa. Keski-Suomen vuoden kylä 2022 ja seuraavana vuonna saatu valtakunnallinen Suomen kylien kunniamaininta olivat jälleen keskustelujen kohteena perjantaina 25. huhtikuuta. Suinula sai tällä kertaa vierailta Lapualta. Lapualta länteen lähtevän valtatie 66:n suunnalta löytyvät Lakaluoma, Tiistenjoki ja Ylikylä -nimiset kylät. Tiistenjoki on suomalaisille musiikinystäville tuttu Jussi

Vuoden eteläpohjalainen kylä järjestää kalamarkkinat
Palkintoa olivat vastaanottamassa vas. Anne Ilomäki, Raili Tamminen, Samuli Metsäpelto, Hannu Särkinen, Reijo Tamminen ja Heikki Salmela. Vimpelin Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti-Viitaniemi -alueen kyläyhdistys on ollut jo vuosien ajan rohkea ja innokas hanketoteuttaja. Suurin yksittäinen projekti on ollut kylätalon toteuttaminen vuosina 2019-2020. Vimpeliläinen käsitys kylätalosta on hirsirunkoinen yli 400-neliöinen entinen tanssilava, joka siirrettiin Vimpeliin Lakeaharjun rinteeseen 90 kilometrin

Aisapari palkitsi intoilijat
Vuoden Intoilija 2025 -huomionosoituksen vastaanotti Asko Peltola (oik.). Lappajärven Länsirannan kyläyhdistys palkittiin Vuoden 2025 intoilusta. Huomionosoituksen vastaanottivat kyläyhdistyksen edustajat Maarit Ahola (vas.), Aulis Koivunen ja Paavo Sadeharju. Aktiivinen yhdistystoimija Asko Peltola Alahärmästä on valittu vuoden 2025 Intoilijaksi. Vuoden 2025 Intoilu-huomionosoitus myönnettiin Lappajärven Länsirannan kyläyhdistys ry:lle. Huomionositukset luovutettiin Aisaparin vuosikokouksessa Karvalan Nuorisoseuralla 23. huhtikuuta. Asko Peltola

Virtaa kalastukseen Aisaparin alueella
Aisaparin esiselvityshanke VIKKAA selvittää loppuvuoden aikana Aisaparin alueen kalastuselinkeinon kehittämisen tilannetta. Erityisesti Lappajärven alue on kaupallisen kalastuksen kannalta mielenkiintoinen alue. Virkistys- ja vapaa-ajankalastuksen osalta taas selvitetään, millainen vaikutus kalastuksella on alueiden elinvoimaisuuteen ja vetovoimatekijöihin. Hankkeessa myös selvitetään, millaisia investointeja alueella kaivataan ja onko kalastajilla kiinnostusta elinkeinon kehittämiseen ja mitä toimia alueelle toivotaan. Tavoitteena on koota

Luonto- ja kulttuurikohteet kutsuvat
Kraatterijärven erikoislaatuinen historia, Kauhavan ja Lapuan laajat peltolakeudet sekä Suomenselän monimuotoiset maastot tarjoavat unohtumattomia luontoelämyksiä kaikenikäisille seikkailijoille. Kulttuurimatkailusta kiinnostuneille Aisaparin alueella on tarjolla monia mielenkiintoisia kohteita tai reittiehdotuksia esimerkiksi ”Nelimarkan maisemiin”, ”Häjyjen Härmänmaalle” tai ”Ripakopallinen risainia”. Paras matkaoppaasi on puhelimessasi, kun lataat maksuttoman Outdooractive-sovelluksen. Outdooractive-sovelluksen sähköisiltä karttapohjilta käyttäjä saa tietoa reitistä ja alueen kohteista valokuvien,