Opintoretkellä Kaskisissa ja Sälgrungin majakkasaarella

Kestävä matkailu ja kylätoiminta olivat teemana eteläpohjalaisten Leader-ryhmien Kylille-hankkeen opintoretkellä, joka suuntautui Kaskisiin ja Sälgrundin majakkasaareen 3. syyskuuta. Mukaan oli 40 retkeläistä.

Kaskisissa Bladhin kauppiastaloon tutustuminen toi tuulahduksen menneen ajan merenkulun merkityksestä satamakaupungille. Keramiikkapaja ja puutarha puutalokorttelissa saivat hyvälle mielelle.

Merimatka Kaskisten vierasvenesatamasta Sälgrundin majakkasaareen kesti puolisen tuntia. Matkalaiset jaettiin kolmeen veneeseen. Tummat sadepilvet ropsauttivat sadekuuron matkalaisten niskaan juuri, kun veneet pääsivät irrottautumaan satamasta, mutta se ei retkeläisiä harmittanut.
Sälgrundin luotsiasema sijaitsee luonnonkauniilla paikalla avomeren äärellä. Saarella sijaitseva majakka on Suomen ensimmäinen petroolikäyttöinen majakka. Nykyisin majakan lamppu on sähköinen. Entisen luotsiaseman ympäristö on kulttuurihistoriallisesti arvokas. Museovirasto on määritellyt koko Sälgrundin saaren, majakan ja sen säilyneet rakennukset valtakunnallisesti arvokkaaksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Alue on vireässä matkailukäytössä. Luotsiaseman peruskorjatuissa tiloissa on kokous- ja majoitustilaa. Lisää majoitustilaa on pihapiirin muissa rakennuksissa.
Sälgrundin majakka- ja luotsiasemalla toimii kesäisin Veran kahvitupa. Kahvitupa on nimetty tuvan entisen emännän, Vera Nymanin mukaan. Hänen miehensä Ivar Nyman toimi Sälgrundissa majakkamestarina vuosina 1902 – 1917.

Veran kahvituvan lohisoppa, pannukakku kermavaahdon ja mansikkahillon kera sekä omenapiirakka olivat todella herkullisia. Kestävän matkailun teeman mukaisesti majakkasaaren kahvituvassa tarjottavat ruuat ja leivonnaiset valmistetaan paikallisista raaka-aineista. Muutenkin yhteistyö paikallisten yrittäjien kanssa on tiivistä.

Sälgrundin kalliolta näkee pitkälle Selkämeren horisonttiin. Rohkeimmat kiipesivät ihastelemaan maisemia majakkatornista, jonne pääsee korkeimmalle ikkunatasanteelle saakka. Saarella on luontopolku ja alueen luonnosta kertovia opastauluja. Nuotiopaikalla voi paistaa makkaraa tai savustaa kalaa. Omatoimiretkeilijöille alueella on ulkovessat.

Kotimatkalla linja-autossa retkeläiset kertasivat päivän antia. Muisteltiin, mitä kestävään kehitykseen liittyviä asioita oli huomioitu. Lisäksi kerättiin toiveita kestävään kehitykseen liittyvistä asioista, joista haluttaisiin lisätietoja omalle kylälle sekä muuta palautetta retkipäivästä.

Retkeiläisiä majakan juurella

Scroll to Top