
Matkailun edistäminen Kauhavalla -hanke kokoaa yhteen alueen matkailutoimijat yrityksistä yhdistyksiin luoden tiiviin verkoston, jossa edistetään yhteistä oppimista, kehittämistä ja vertaistukea. Aisaparin rahoittamaa hanketta hallinnoi Suomen Yrittäjäopisto yhteistyökumppaninaan Kauhavan kaupungin kehityskeskus.
Yhteistä tekemistä ja verkostoitumistilaisuuksia on ehditty järjestää jo runsaasti, vaikka hanketta on takana vasta vajaa vuosi.
– Tämä on ollut antoisa työpesti. Olen päässyt tutustumaan aivan valtavan hienoihin yrityksiin, hankkeen projektipäällikkö Marleena Haatainen Suomen Yrittäjäopistolta iloitsee.
Haatainen on haastatellut lähes kaksikymmentä alueen matkailuyrittäjää tai -toimijaa ja saanut todeta, että vaikka Pohjanmaalla aina puhutaankin, että täällä kyllä osataan trossata, niin omista kohteista ollaan kuitenkin aika vaatimattomia.
– Meillä on aivan upeita kohteita, mutta sitten kun sinne tullaan vieraisille, sanotaan herkästi, että meillä nyt on vaan tällaista, Haatainen huomioi.
Tutustuminen alueen matkailutoimijoihin on yllättänyt joka kerta positiivisesti.
– Paljon on tullut uutta, vaikka olen ikäni täällä asunut. Joka kerta, kun haastatteluja on tehty, olen saanut vähän monttu auki lähteä, että tällaistakin meillä on, Haatainen kertoo.
Hankkeeseen oli alun perin kirjoitettu paljon työpajoja ja koulutuksia, mutta Haataisella oli tunne, että ne eivät riitä.
– Päätin että me tarvitsemme myös pienempiä teemaryhmiä, joissa asioita lähdetään työstämään eteenpäin.
Ryhmätapaamiset onnistuivatkin yli odotusten.
– Tapasimme pienissä ryhmissä. Ryhmät olivat tosi lämminhenkisiä ja yhteishenkeä tuntui löytyvän.
Teemaryhmätapaamiset jatkuvat koko hankeajan, joten mukaan ehtii vielä sellaisetkin, joilta ensimmäiset tapaamiset ovat menneet ohi. Aktiivisimmaksi on muodostunut elämyspalveluihin keskittynyt teemaryhmä.
– Viime kerralla saimme kasaan jo seitsemän palvelupolkua, joita päätimme lähteä kehittämään yhdessä eteenpäin.
Teemaryhmissä syntyneitä ideoita pilotoidaan toivon mukaan kesän 2025 aikana.
– Haaveena on, että pystyisimme järjestämään takuulähtöjä, eli testaamme ideoimiamme elämyspaketteja, tuli mukaan tarpeeksi osallistujia tai ei.
Yhteistyötä, tiedonvälitystä ja vastuullisuuskaffeja
Hankkeessa on jo nyt huomattu, että lisäkäsiä tarvittaisiin monessa tekemisessä. Uusia yhteistyökumppaneita matkailuyrittäjille onkin jo etsitty paitsi yhdistyskentältä, myös muista alueella toimivista hankkeista.
– Olemme jo alustavasti suunnitelleet yhteistyötä keväällä alkavan nuorten 4H-hankkeen myötä. Laavuretkiä toivottiin monessa ryhmässä ja siitäkin lähtee 4H:lle koppia, löytyisikö sitä kautta nuori yrittäjä vetämään ohjattuja retkiä, Haatainen vinkkaa.
Keväälle on luvassa koulutusta ainakin nettivarausjärjestelmistä, somemarkkinoinnista sekä verkkosivujen tai -kaupan tilaamisesta.
– Aiomme myös pyytää alueelle muodostetun uuden Visit Seinäjoki Region -matkailuorganisaation väkeä esittäytymään, samoin Aisaparia kertomaan yritysrahoitusmahdollisuuksistaan. SeAMK:lta puolestaan tullaan kertomaan meille vastuullisuusmerkkien suorittamisesta, Haatainen esittelee tulevaa ohjelmaa.

Vastuullisuus puhuttaa matkailukenttää yhä enenevissä määrin, mutta osalle asia saattaa tuntua vielä vähän vieraalta. Oppia on tarkoitus hakea yritysvierailuilla.
– Järjestämme vastuullisuuskaffeja, eli vierailemme eri yrityksissä katsomassa, millaista vastuullisuutta keneltäkin löytyy. Saadaan siten asiaa vähän tutummaksi, Haatainen ideoi.
Yhteistyötä tehdään myös alueen opiskelijoiden kanssa. Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijoille on heitetty haasteeksi miettiä keinoja matkailun ympärivuotisuuden lisäämiseksi Kauhavalla. Työhön pureudutaan innovaatioviikolla, jolloin opiskelijat kehittävät palvelumuotoilun työkalun avulla heille annettuja tehtävänantoja.
Pikkubussi alle ja baanalle
Ennen kuuminta kesäsesonkia käydään vielä tutustumassa alueen matkailukohteisiin porukalla.
– Suunnitelmissa on ottaa pikkubussi alle ja tehdä puolen päivän kierroksia. Yhtenä kertana luvassa on ainakin tutustuminen LSK Business Parkin alueeseen ja sieltä ajo Kortesjärven Jääkärimuseoon. Toisena päivänä ohjelmassa olisi tutustuminen Härmän Kylpylän ja PowerParkin tarjontaan, ehkä myös Härmän käräjätaloon. Kahvitus voisi olla Lapuanjoen Rantakeitaalla ja lopuksi käymme vielä Hunurijärvellä katsomassa, kun siellä on nyt aloittanut uudet yrittäjät, Haatainen valottaa alustavia retkisuunnitelmia.
Bussimatkalaisia viihdyttävät Kauhavan oppaat Jyrki ja Aira Lahti tarinoinnillaan.
Hanke jatkuu vuoden loppuun saakka
Hankkeessa on kolme kärkeä: verkostojen vahvistaminen ja yhdessä tekeminen, uusien liiketoimintamahdollisuuksien etsiminen ja kehittäminen sekä uusien matkailuteemojen kehittäminen.
– Hanketyö on onneksi sellaista, että tässä saa vähän erehtyä ja kokeilla ja olenkin muokannut hankkeen toimenpiteitä alkuperäisestä suunnitelmasta paremmin matkailuyritysten todellisia tarpeita vastaaviksi, Haatainen kertoo.
Osa hankkeen ryhmätapaamisissa kehitetyistä ideoista aiotaan ottaa käyttöön matkailuyrityksissä jo tulevana kesänä.
– Lentohotelli pilotoi teemaillallisia Kauhavan käsityöviikolla. Myös pakohuoneita ja mönkijäsafareita on tarkoitus kokeilla. Onnelassa suunnitellaan pienille lapsille sopivaa nukketeatteriesitystä, sillä muualta tilatut ovat olleet usein liian pitkiä tai pelottavia, Haatainen listaa.
Monelta suunnalta on myös noussut toive liikkuvasta sketsistä tai näytelmästä, jota voisi maksusta tilata eri kohteisiin tai vaikka bussimatkan piristykseksi. Kukahan tähän ehtii tarttua ensimmäisenä?
Matkailun kehittäminen Kauhavalla -hanke
Matkailun kehittäminen Kauhavalla -hanke on Euroopan unionin osarahoittama tiedonvälityshanke.
Hankkeen toteutusajankohta on 1.4.2024 – 31.12.2025. Hanketta hallinnoi Suomen Yrittäjäopisto.
Hankkeen toteutuksessa tehdään tiivistä yhteistyötä kuntarahan maksaneen Kauhavan kaupungin kanssa. Hankkeen ensisijaisena kohderyhmänä ovat alueen matkailuyrittäjät sekä alueen matkailun kehittämisestä kiinnostuneet.

Lapsityövoimaa ja räjähtäviä autoja – Vastuullisuus liiketoiminnassa: Opit menneisyydestä ja tulevaisuuden haasteet
Vastuullisuus ja siihen liittyvä kehitystyö ovat olleet osa liiketoimintaa kautta historian. Kehityskaari tähän päivään mennessä on ollut valtava. Historia kertoo nykyajasta katsottuna lähes uskomattomia tarinoita, jotka kertovat oman aikansa käsityksistä ja yhteiskunnallisesta ympäristöstä. Suomen Yrittäjäopistolla hankevetäjänä työskentelevä Annika Puro-Aho kertoo esimerkin 1970-luvulta. – Yhdysvaltalainen autovalmistaja Ford toi markkinoille uuden Pinto-mallinsa ennätysnopeasti. Ekstranopean suunnitteluprosessin takia auto

”En olisi uskonut, että lähtisin vapaaehtoisesti laulamaan ja tanssimaan tanhua lavalle” – Puuställin häät -näytelmä sai nuoret innostumaan kotiseudun perinnekulttuurista
Puuställin häiden näyttelijäkaarti. Pääosassa Anssin Jukkana nähdään entinen ammattinyrkkeilijä Juho Haapoja. Kuva: Samuli Koivusalo. Puuställin häät -perinnenäytelmä tulee ensi-iltaan Ylihärmän nuorisoseuralla 21.3.2025. Näytelmä perustuu vuonna 1868 vietettyihin Härmän häihin ja sen esittämiseen on Ylihärmässä pitkät perinteet. Mukana vuoden 2025 näytelmässä on ennätysmäärä nuoria, jotka ovat projektin myötä innostuneet kansanlauluista ja kansantanssista. Myös näytelmää katsomaan toivotaan

Alajärven lähiluonnosta kerätty pihka jalostuu voiteeksi
Alajärveläinen Anniina Luoma toteutti unelmansa luonnontuotteista yritystoiminnan kokeilutuen avulla. 2500 euron suuruinen kokeilutuki oli avuksi paitsi liikeidean testaamisessa, myös tuotekehityksessä. – Olen saanut tutustua luonnon raaka-aineisiin jo lapsena. Ensimmäiset kosketukseni luonnontuotteiden makumaailmaan tulee lapsuudestani. Aikuisiällä innostus luonnon raaka-aineista sai kunnon sysäyksen vuonna 2022, kun havahduin siihen, kuinka paljon luonnossa on upeita raaka-aineita, mutta me ihmiset

Kaupunkiniittyohjelmalla halutaan pelastaa pörriäiset
Lapualla ei haluta leikata nurmikkoa enää ”komian tähren”, vaan tehdään konkreettisia toimia luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Lapuan kaupungin kaupunkiniittyohjelma 2023–2030 -hankkeessa kartoitetaan kaikki nurmialueet sekä muut niityiksi sopivat alueet keskustaajaman alueella ja mietitään, missä on järkevää olla leikattavaa nurmikkoa ja missä olisi tilaa antaa luonnon vallata alaa ja vähentää leikkauskertoja. Tällä hetkellä Lapuan kaupungin viheralueista

Revontulien ja tähtitaivaan tarkkailijat suuntaavat nyt Lappajärvelle
Lappajärven rantaan on noussut uusi kattoikkunallinen kotalaavu, jonka uskotaan tuovan iloa monelle. Niemenkärjessä sijaitsevasta laavusta aukeaa kauniit maisemat järvelle ja yömyöhällä kattoikkunoista on saatu ihailla jo revontulienkin loistetta. Karvalan nuorisoseuran ranta Lappajärven länsirannalla on suosittu veneenlaskupaikka paitsi paikallisille, myös maakunnasta saapuville vapaa-ajan kalastajille. Myös uimaranta on kovassa käytössä niin paikallisten kuin kesäasukkaidenkin keskuudessa. Idea rantaan

Aisaparilla käynnistyi oma ympäristöhanke
Aisaparilla on alkanut uusi kaksivuotinen Kestävien yhteisöjen purot -ympäristöhanke. Hankkeessa tullaan toteuttamaan erilaisia työpajoja ja infotilaisuuksia, joissa aktivoidaan ja innostetaan Aisaparin alueen ihmisiä ja yhteisöjä ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ja ympäristön hoidon parantamiseen. Tavoitteena on saada aikaan ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävä alue, jossa ihmiset ja yhteisöt ottavat itse vastuuta ympäristöstään. – Hankkeen tavoitteena on yhdessä tekemällä,