Makupaloja uuden ohjelmakauden yritystuista

Aisaparin toiminta etenee EU:n ohjelmakausittain, joiden pituus on pääsääntöisesti seitsemän vuotta. Edellinen kausi alkoi vuoden 2014 alussa ja sen piti päättyä vuoden 2020 lopussa, kuitenkin kauteen saatiin pari vuotta siirtymäaikaa. Nyt viimeiset hankepäätökset tulee olla tehtynä tämän vuoden loppuun mennessä. Käytännössä Aisaparin hallitus on sitonut myöntövaltuutensa jo viime kesänä.

EU:n seuraava ohjelmakausi alkaa siis vuoden 2023 alussa. Vielä eivät kaikki palikat ole kohdallaan eli yritystukien haut eivät avaudu heti tammikuussa, mutta toivottavasti mahdollisimman pian alkuvuoden aikana.
Yritystukiin on tulossa merkittäviä muutoksia. Esimerkkeinä yritysrahoituksen sisällöistä ovat: yritystoiminnan käynnistäminen, yritystoiminnan kehittäminen ja yritysten investoinnit.

Aivan uutena tulevat mm. seuraavat tuet:
Yrittäjyyskokeiluun on tulossa 2.500 € setelityyppinen rahoitus. Rahoituksen hakijalle ei vielä tarvitse olla Y-tunnusta, vaan tukea voi hakea myös yksityishenkilönä. Tästä voi jatkaa varsinaisen yritystoiminnan käynnistämiseen joko osa-aikaisena- tai kokoaikaisena yrittäjänä.

Yritystoimintaa voi käynnistää myös omistajanvaihdoksen avulla. On mahdollisuus hakea tukea “ostohousujen hankintaan” omistajanvaihdostilanteessa, tuen määrä on 5.000 €. Omistajanvaihdoksissa on tarvetta monenlaisiin selvityksiin ja asiantuntijapalveluihin, niihin on mahdollisuus saada tukea, jotta aloittava yrittäjä pääsisi hyvin matkaan.

Uudenlainen tukimuoto on myös maatalouden kokeilutuki. Tukea myönnetään uudenlaisen maatalousyritystoiminnan aloittamiseen, uusien liikeideoiden testaamiseen ja kokeiluun. Tuen määrä on 2.500 €, 5.000 € tai 7.500 €, riippuen kokeilun sisällöstä ja toimenpiteistä.

Kaikki tulevan kauden yritystuet eivät ole uusia, investointituki aineellisiin ja aineettomiin investointeihin säilyy Leader-ryhmien tukipaletissa.

Tässä siis hieman makupaloja siitä, mitä tuleman pitää ensi vuoden alkupuolella. Kun asiat selkenevät ja haut aukeavat, tullaan järjestämään useita tiedotus- ja aktivointitilaisuuksia eri puolilla Aisaparin aluetta.

SUOMI.FI -valtuudet kuntoon

Jatkossa kaikki hakemukset niin yhdistysten kuin yritystenkin hankkeet tulee jättää sähköisesti Hyrrä-järjestelmän kautta.

Nyt ennen uuden ohjelmakauden alkamista on aika laittaa nimenkirjoittajat ajan tasalle patentti- ja rekisterihallitukseen sekä hoitaa Suomi.fi- valtuudet kuntoon.

Muun muassa alla olevasta linkistä löytyy ohjeistusta siitä, miten valtuudet saadaan vaivatta käyttöön.
Hoida kuntoon Suomi.fi -valtuudet NYT! – Suomen Kylät ry (suomenkylat.fi)

Scroll to Top