76 miljoonaa vuotta sitten tapahtui jotakin ainutlaatuista: meteoriitti syöksyi maahan ja syntyi Euroopan suurin kraatterijärvi, joka myöhemmin sai nimekseen Lappajärvi. Nyt samalla suunnalla tapahtuu taas jotakin ainutlaatuista koko maailmassa ja alue on jälleen uutisotsikoissa. Uusien teknologioiden, Aisaparin rahoituksen ja lappajärveläisten moraalisen tuen ansiosta Lappajärven jääpinta tullaan säilyttämään koko kesän 1.4. alkaen.
Halkosaaren ja Nykälänniemen välille ohjataan vedenvärinen mikroaaltosäde, joka estää kylmän ja lämpimän veden sekoittumisen. Kylmän veden alueen päällä jääkansi pysyy koko kesän ja mahdollistaa avantouinnin ympärivuotisesti. Kalat voivat kuitenkin vapaasti liikkua puolelta toiselle.
Kyrönsaareen rakennettavasta mastosta levitetään myös alueen päälle näkymätön sumu, joka päästää läpi auringon valon, mutta pitää poissa auringon lämmön, näin estäen jään sulamisen. Lisäksi jääkannen päälle kudotaan mattoja, jotka varmistavat sen, että jää ei sula kuuminakaan päivinä. Mattomateriaaleja on testattu lappajärveläisissä mattokutomoissa jo usean vuoden ajan. Näiden uusien kehitysideoiden myötä myös perinteikäs lappajärveläinen matonkudontaperinne säilyy ja vahvistuu entisestään.
Ensimmäisessä vaiheessa ympärivuotinen jääpeite saadaan vain osaan Lappajärveä. Jatkossa on tarkoitus pitää koko järvi jäässä ympäri vuoden ja saada näin Lappajärvestä ja sen lähialueista maailman vetovoimaisin talvimatkailukohde. Matkailijat ja yhtä lailla paikallisetkin pystyvät nauttimaan avantouinnin hyödyistä, kuten stressin alentamisesta, mielialan parantamisesta, verenpaineen laskemisesta, verenkierron parantamisesta ja kipujen helpotuksesta ympäri vuoden.
Pilkkijöitäkään ei ole unohdettu. Jääkanteen porataan 100 pilkkireikää, joita voi vuokrata tunniksi, päiväksi, kuukaudeksi tai vuodeksi kerrallaan. Reikien vuokraamisesta vastaa paikallisyritys Tmi A. P. Rilli.
Jääteknologian kehittäjät ovat professori John Iceberg Grönlannin yliopistosta, tohtori Liu Gumaki Pekingin Jäätieteiden Opistosta ja suomalainen tekniikan lisensiaatti Lumi Ukkonen Jääntutkimuskeskuksesta. Rahoitus hankkeeseen on saatu EU:n “Taivaanranta” -ohjelmasta. Hankkeen hallinnoija, Leader Aisapari, ei paljasta tässä vaiheessa saadun rahoituksen määrää, mutta sen verran suurista summista on kysymys, että muutamaan vuoteen Suomi ei ole enää EU:n nettomaksaja.