Kymmenes kerta luonnon juhlaa – Suomen luonnon päivä 26.8.

Lähde ulos juhlimaan Suomen upeaa luontoa

Suomen luonnon päivää juhlitaan joka vuosi elokuun viimeisenä lauantaina rennosti ja pilke silmäkulmassa. Suuntaa oleskelemaan ulkona ja liputa Suomen luonnolle. Kutsu kaverisi mukaan tai järjestä oma tapahtuma – tyyli on vapaa. 

Lähikuva roosan sävyisistä kanervista luontopolulla

Suomen luonnon päivä syntyi vuonna 2013, kun ensimmäistä luonnon juhlaa vietettiin noin 40 tapahtumassa eri puolella Suomea. Nykyään Suomen luonnon päivän juhlinta on laajentunut muutaman luontotoimijan tapahtumasta koko kansan yhteiseksi juhlaksi. Vuonna 2018 Yliopiston almanakkatoimisto julisti päätöksestä lisätä Suomen luonnon päivän uutena merkkipäivänä suomalaisiin kalentereihin vuodesta 2020 lähtien. Vuonna 2023 Suomen luonnon päivästä tulee vakiintunut liputuspäivä. 

Jaa luontojuhlasi tunnelmat somessa #suomenluonnonpäivä #liputanluonnolle 

Lue lisää Suomen luonnon päivästä osoitteessa: https://suomenluonnonpaiva.fi/

Aisaparin alueen tärpit luontoon

Suomalaisten luontosuhde on aina ollut erityinen. Kannustamme Aisaparilla lähtemään viikonloppuna ulos nauttimaan ja juhlimaan Suomen luonnon päivää. Aisapari on tukenut erilaisten reitistöjen, laavujen ja näkötornien rakentamista alueellaan. Nämä kohteet ja paljon muuta löydät: https://www.aisapari.net/intolinkki/ sekä Outdoor Activesta osoitteesta: https://www.outdooractive.fi/fi/source/aisapari-ry/58057056/#dmdtab=oax-tab4 .

Yksi hieno esimerkki toteutetusta reitistöstä Aisaparin alueella on Paalijärven patikka Alajärvellä. Patikointireitti on toteutettu Paalijärven maamiesseuran ja kyläyhdistyksen yhteistyönä Leader Aisaparin hankerahoituksen tuella. Paalijärven patikka on 23 km mittainen ympyräreitti, joka kulkee läpi peltojen ja hyvin hoidettujen talousmetsien Paalijärven kylässä, Alajärvellä. Näyttävä lähtöportti viitoittaa retkeilijän luontoäidin helmaan. Monipuolisella reitillä voi pysähtyä kuuntelemaan Myllypuron solinaa tai tutkimaan paikallishistorian merkkipaikkoja. Paalijärven kierroksella on useita luonnonkauniita kallioita, hyvin hoidettuja taukopaikkoja, ja eteläpohjalaista peltomaisemaa voi ihailla 18,5 m korkeasta näkötornista. 

Rengasreittiä ei ole pakko kulkea kokonaisuudessa, vaan reitistöltä voi valita lyhyempiä reittejä useiden aloituspisteiden ansiosta.  

Esimerkkejä lyhyistä päiväretkistä: 
Tanssilavan lähtöpaikalta     Kivenpesäkallion laavulle 2,8 km 
Kuntoradan lähtöpaikalta     näkötornille 3,8 km 
Kuivaajan parkkipaikalta      Myllypurolle 3,8 km 

Omatoimisen juhlinnan lisäksi tänä viikonloppuna useampi taho järjestää yhteisiä tapahtumia Suomen luonnon päivän kunniaksi. Tässä muutama Aisaparin alueen tapahtuma:

Nuku yö ulkona -tapahtuma Ruskorannassa – HaarusTrails 

Nuku yö ulkona –tapahtuma Valkealammella – Alajärven nuorisopalvelut 

Suomen Luonnon päivän ulkoilutapahtuma, Ojutjärvi Uimaranta sekä kalastajien laavu – Kauhavan liikuntapalvelut, Kauhavan Etsivä nuorisotyö, Kauhavan kalastusseura sekä Kauhavan Kirkonkylän apteekki

Lisää tietoa Paalijärven patikasta

Paalijärven patikka – Outdoor Activessa 

Paalijärven luonto- ja patikointireitit löytyvät myös Facebookista. 

Katso myös Retkipaikan artikkeli: https://retkipaikka.fi/tanssilavalta-eiffeltornille-paalijarven-patikka-on-23-kilometrin-vaelluskierros-jarvi-pohjanmaan-maaseudulla/ 

Paalijärven kunnostus 2022

Hankkeen tavoitteena on teettää suunnitelma Paalijärven kunnostamiseksi ja kokeilla separointia rehevöitymisen hoitamiseen.Separoinnilla on tarkoitus poistaa

Read More »
Scroll to Top