Kylien kulttuuria ja elämyskaivoksen ihmeitä

Kuva Tytyrin kaivoksesta

Mitä yhteistä on meteoriitin törmäyksestä syntyneellä Lappajärvellä ja Lohjalla sijaitsevalla Tytyrin elämyskaivoksella? Molemmat kohteet kertovat omalla tavallaan Suomen kallioperästä. Kraatterijärvi syntyi 78 miljoonaa vuotta sitten. Tytyrin kaivoksessa louhitaan 1600 miljoonaa vuotta vanhaa kalkkikiveä.

Outdoor Leader -hankkeessa on Aisaparin hankekumppaneina ollut Leader-ryhmiä Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta. Toukokuun alussa toteutettiin vierailu hankekumppaneiden alueelle otsikolla ”Harjun huminaa, kylien kulttuuria ja Elämyskaivoksen ihmeitä Lounais-Suomessa.”

Mielenkiintoinen ja jännittävä Tytyrin elämyskaivosvierailu vei retkeläiset 80 metriä maanpinnan alapuolelle. Vierailijat tutustuivat Geologian tutkimuskeskuksen kokoamaan näyttelyyn ja aitoon kalkkikivikaivokseen. Oppaana oli alajärveläissyntyinen Ilpo Vehkamäki.

Köyliön Kankaankylän kylätoiminta tuli tutuksi Elämyskeskus Kaarnikassa. Retkeläiset poikkesivat myös Euran Ruukinpuistossa ja maisemakävelyllä Pyhäjärven rannalla Hiitteenkarilla.

Jääkauden synnyttämien harjujen parhaimpiin geologisiin kohteisiin tutustuttiin Säkylänharjun – Virttaankankaan maastokohteissa, oppaana oli FT Jouni Mäkinen.

Kuva kartanon salista

Uni maistui retkeläisille Härkälän kartanossa Somerolla, eivätkä kartanon kummituksetkaan häirinneet yörauhaa. Kartanon isäntäpari Soili Suominen-Hurme ja Raino Hurme kertoivat kartanon mielenkiintoisesta historiasta.

Scroll to Top