Kyläelokuvia voi äänestää verkossa!

Lokakuulle suunniteltu kyläelokuvafestivaali Alajärven Luoma-ahon uudella kylätalolla jouduttiin pandemiasuositusten mukaan siirtämään myöhemmäksi.

Sen sijaan pääsee yleisö nyt valitsemaan oman suosikkinsa kyläelokuvakilpailun finaaliin selvinneistä. Finalistit ovat katsottavissa Aisaparin YouTube-kanavalla ja siellä on myös linkki äänestyslomakkeeseen.

Valtakunnalliseen kyläelokuvakilpailuun saatiin kaikkiaan kaksikymmentä videota. Tarjonta oli todella monipuolinen ja raati oli vaikean valinnan edessä. Finaalikatselmukseen päätyivät seuraavat lyhytelokuvat:
Atleettiset saunatontut – Pälkäne
Kutsu karjasi koolle – Hankasalmi
Kätkänjoki – Alavus
LandeMaria – Evijärvi / Kälviä
Muistatkos?
Vähikkälä 2060 – Vähikkälä
Märynummi – Salo
Outoa peliä – Vimpeli
Piika ja sotilas – Kurikka
Titti – Perniö

Kaikki elokuvat löytyvät listattuna Kyläelokuvafestivaalin alasivulta Elokuvat.

Tapahtuman järjestelyissä on mukana Luoma-ahon kylän ja Aisaparin lisäksi tänä vuonna myös Maaseutuverkosto.

Voittajan valitsee festivaalin alustajaksi saapuva dokumentaristi Olli Järvenkylä. Järvenkylä on tunnettu muun muassa luontodokumenteistaan ja blogeistaan reppuretki.fi-sivulla, mutta tällä kertaa hän kertoo oman isänsä tarinasta tekemästään dokumenttielokuvasta.

Isän matka maailmalle

MERI VEI VOITON on kertomus ajasta, jolloin merimiesromantiikkaa oli vielä voimissaan ja nuoret miehet lähtivät maailmalle hankkimaan paitsi kokemusta ja elämyksiä, myös parempaa elantoa.

Dokumenttielokuvassa Olli Järvenkylä yrittää selvittää, miksi hänen isänsä Voitto ”Vode” Järvenkylä (1929-2014) lähtiparikymppisenä nuorukaisena merille, ja mitä kaikkea hän siellä koki. Matka isänsä merimiesvuosiin vie Ollin eri puolelle Suomea ja Saksaa museoihin, arkistoihin ja tämän päivän merimiehiä tapaamaan.

Vaatimattomista oloista lähteneen Voden tie vie sodasta toipuvasta kotimaasta seikkailuihin eksoottisiin maisemiin maailman ääriin. 14-vuotiaana alkanut tehdastyö Fiskarsissa vaihtuu aluksi lyhyeen pestiin Itä- ja Pohjanmeren laivareiteille, mutta nuorella puolimatruusilla on kaipuu vieläkin kauemmaksi. Bensow & Rettig -varustamon Armira- ja Arneta-laivat vievät hänet viiden vuoden aikana lähes kaikille maailman mantereille.

Meriltä paluun jälkeen Voitto Järvenkylä ehti elää vielä lähes 60 vuotta.

– Viisi vuotta oli lyhyt ajanjakso hänen elämässään, mutta epäilemättä merkittävä, kertoo Olli Järvenkylä. Ajatus jonkinlaisesta henkilökohtaisesta dokumentista oli itänyt jo muutaman vuoden ja muuttui konkreettiseksi, kun tapasin ohjaaja-kuvaaja Dan Öhmanin. Tuosta tapaamisesta on nyt vierähtänyt puolitoista vuota.

Elokuvaa on kuvattu Rovaniemellä, Fiskarissa, Turussa, MS Finnmaidilla Helsingin ja Travemünden välillä sekä Hampurissa. Nuorta Vodea dokumentissa esittää hänen pojanpoikansa Jali Järvenkylä.

Elokuvan valmistumista ovat yksityisten ihmisten lisäksi tukeneet muun muassa Järvenpään kaupungin kulttuuripalvelut.

Kuvassa merimiehiä purjelaivan kannella.
Kuvassa Arnetan miehistöä vuonna 1956.

Scroll to Top