Kuntoportaat on monipuolinen treenipaikka

Aktiivinen ja kyläläisten sekä muidenkin lähialueiden asukkaiden kunnosta huolehtiva Itäkylän maa- ja kotitalousseura on jatkanut kylän liikuntamahdollisuuksien parantamista. Aiemmin on Aisaparin myöntämällä hankerahoituksella rakennettu kuntosali ja peruskorjattu Itäkylän kuntorataa ja uusittu sinne valaistusta. Ja mitä kaikkea onkaan tehty ilman hankerahoitusta. Tänä keväänä on vuorossa ollut kuntoportaiden rakentaminen. Hanke on ollut nimeltään ”Kuoppalan kuntoportaat”, jotka nimensä mukaan löytyvät Kuoppalantien varresta. Talkoolaiset ovat pakertaneet ahkerasti lämpimistä keleistä huolimatta. Juhannuksen alla portaat olivat viittä vaille valmiita, mutta valmistuvat lähipäivinä.

Kuoppalan kuntoportaiden strategiset mitat ovat:
pituus 110 m

portaita 220

nousua 18 m

Kunto- tai juoksuportaat käyvät harjoittelupaikaksi yhtä hyvin aloittelijalle kuin himotreenaajalle. Ylämäki tuo treeniin lisää haastetta, jolloin harjoitus voi olla lyhytkestoisempi kuin tasaisella maalla.

Porrastreenin hyötyjä on useita: kunto kohenee, hapenottokyky kasvaa ja rasva palaa lisäksi reisien ponnistusvoima paranee.

Kyllä pelkkä mäkitreenikin on rankkaa, mutta portaat ovat asiantuntijoiden mukaan kuitenkin monipuolisempi ja turvallisempi treenialusta. Portaat ovat valttia varsinkin, jos tehdään tasapainoa vaativia liikkeitä. Portaissa voi tehdä pitkiä loikkia ja kyykkyjä, sillä se antaa jalalle koko ajan tasaisen alustan.

Aloittelijalle suositellaan porrastusta aluksi rauhallisesti kävellen ylös ja alas. Kannattaa edetä oman kunnon mukaan.

Pulssi kohoaa myös kävellen, mutta varsinkin juoksu pistää huohottamaan. Portaat voi tikata ylös nopeasti tai parin portaan välin loikkien.

Alaspäin laskeuduttaessa painottuvat etureiden lihakset, mutta osansa saavat takareidet, pohkeet ja pakarakin.

Jos kaipaa haastetta, rappuset voi mennä kyykkyhypyillä ylös. Silloin töitä tekevät pakarat ja etureidet.

Tehokas pakara- ja takareisitreeni syntyy sivukyykyistä, joilla noustaan portaita niin pitkälle ylös kuin jalkavoimat riittävät.

Porrastreenin saa kohdistumaan myös keskivartaloon, kun rappusia mennään juosten tai kävellen sivuttain ylös. Sivuttaisjuoksussa kehitetään keskivartalon hallintaa ja koordinaatiota.

Mielikuvitusta käyttämällä mukaan saadaan myös ylävartalo ja vatsa. Portaissa pystyy hyvin punnertamaan, mikä tuntuu rintalihaksissa sekä ojentajissa ja olkapäissä. Rapukävely ylä- ja alamäkeen harjoittaa jalkoja, käsiä ja olkapäitä.

Jäähdyttelyksi käy hidas porraskävely. Pohkeiden ja takareisien venytys sujuu helposti portaita vasten.

Itäkylän lisäksi kuntoportaita löytyy Aisaparin alueelta mm. Evijärven Päkinpuistosta, Vimpelin Lakeaharjulta, Kortesjärveltä Kitkan ulkoilukeskuksesta. Lisäksi Lapuan Simpsiöllä ovat kuntoportaat työn alla.

Scroll to Top