Kunta tulee kylään

Evijärven kunta on lähtenyt kyläkierrokselle kyliä kehittävien hankkeiden kanssa. Tähän mennessä on jo käyty Inassa, Kivijärvenkylässä, kirkonkylässä ja Alapäässä. Seuraavat keskiviikot on jo kirjattu järjestykseen: Haapajärvenkylä 28.9. (Metsästysmaja, Millasnoorintie),  Särkikylä 5.10. (Särkikylän kylätalo, Haapakankaantie 1) ja  Jokikylä 12.10. (Jokikylän kylätalo, Jokikyläntie 322). Kaikille avoimet tilaisuudet aloitetaan iltakuudelta kahvituksella.

Kunnanjohtaja Mikko Huhtala pitää kierrosta tärkeänä kyliin tutustumisen kannalta. Kunnanjohtaja kertoo kunnan kuulumiset ja kuuntelee kyläisten toiveet. Mukana on myös kehittäjäkoordinaattori Sanna Kivimäki, joka kertoo muun muassa Järjestöystävällinen Evijärvi -hankkeesta.
– Hankkeen tavoitteena on helpottaa yhdistysten byrokratiaa ja lisätä yhteistyötä niin yhdistysten kesken kuin myös kunnan ja yhdistysten välillä. Seuraavaksi hankkeeseen perustetaan pilottiryhmiä verkkoalustojen testausta varten.
Landemia-hankkeesta ovat tilaisuuksissa mukana Tarja ja Tiia Vuorinen sekä Susanna Laitila, joka esittelee myös Suomen Kylät ry:n Vetovoimainen ja vastaanottava kylä -hanketta. Maakunnallinen Landemia-hanke haluaa, että kylät tunnistavat omat vahvuutensa ja käyttävät ne hyödyksi veto- ja pitovoiman parantamisessa. Lisäksi rakennetaan Evijärvellekin kyläkummijärjestelmää: jokaiseen kylään on tarkoitus saada nimettyä yksi tai kaksi henkilöä, jotka ovat neuvonantajina esimerkiksi uusille muuttajille.
Autiot talot tulee kartoittaa ja saada myyntiin tai vuokralle. Jokaisen kylän tulisi tehdä omalta alueeltaan kartoitus, millaisia taloja tai tontteja voisi olla tarjolla – maallemuutolle on kysyntää, kunhan se vain saadaan kohtaamaan tarjonta.
– Korjauskelvotonkin talo voi olla jollekin unelmien asuinpaikka, Tarja Vuorinen toteaa. Vanhat pihapiirit houkuttavat, jos niissä on hieman peltoa ympärillä vaikkapa puutarhan perustamista varten.
Aisaparin Kyllle-hanke tuo tilaisuuksiin oman tarjottimensa: kylät voivat tilata hankkeelta apua esimerkiksi tapahtumajärjestämiseen, kyläsuunnitteluun tai vaikkapa varautumiseen.
Tilaisuudet ovat kaikille avoimia. Mukaan toivotaan kyläläisiä, mökkiläisiä, yrittäjiä, luottamushenkilöitä ja kaikkia Evijärven vetovoimasta ja kehittämisestä kiinnostuneita. Kylille ilta on erinomainen tilaisuus toiveiden esittämiseen. Yhdessä voidaan haasteisiin etsiä myös ratkaisuja.

Valoa, kuitua ja lähipalveluja

Tähän mennessä kylillä on noussut puheenaiheeksi erityisesti valaistus. Inankylän nuorisoseuran pihamaalle kaivataan luvattua lamppua ja Kivijärvenkylä toivoo hyvitystä valaistun ladun sähkölaskuihin, jotka tällä hetkellä menevät kylän nuorisoseuran piikkiin. Sähkön säästämiseksi on toiveissa myös valaistun ladun lamppujen vaihtaminen led-valoihin.

Puheenaiheeksi nousivat myös järvet: Inankylä on huolissaan Evijärven tilasta ja Kivijärvessä tahdotaan kehittää edelleen suosittua kylän uimarantaa. Pitkän ajan suunnitelmissa on esimerksi rantasaunan uusiminen. Uimaranta on myös yhdistyksen tärkein tulonlähde. Talviuintivuorot ovat jälleen käynnistyneet, keskiviikkoisin sauna lämpiää naisille ja torstaisin miehille.

Kivijärvenkylässä pidettiin illan päätteeksi kyläyhdistyksen syyskokous. Yhdistys sai uudeksi puheenjohtajaksi Antti Ahon. Hänen lisäkseen kyläkummina palvelee Johanna Ahopelto. Kyläyhdistyksen sihteeriksi on lupautunut Ulla Luomansuu. Rahastonhoitajana jatkaa Jukka Kuusela. Lisäksi yhdistys päätti kerätä vapaaehtoisena jäsenmaksuna 10 euroa taloudelta. Yhdistyksen jäseniä ovat kaikki kyläläiset.
Kirkonkylän nuorisoseuralla pidetyssä tilaisuudessa olivat mukana myös JNT ja Valokuitunen, jotka esittelivät valokuidun hyötyjä nopeiden tietoliikenneyhteyksien turvaamisessa.

Nuorisoseuran toimintaan toivottiin uutta virtaa. Takavuosina seura oli tuottoisa rahasampo pitäjän muillekin yhdistyksille, jotka olivat mukana tanssi- ja bingoiltojen talkoovuoroissa. Nykyisin sen sijaan on vaikeuksia saada katettua kiinteistön ylläpidosta koituvat kulut eikä talkoisiin löydy vapaaehtoisia. Tilat ovat hyvässä kunnossa, mutta seinien sisälle pitäisi kehittää uutta toimintaa.

Evijärven Alapäässä on toiveena leikkikentän rakentaminen lapsille. Yksittäisinä puheenaiheina kyläilloissa on nostettu esiin myös ikäihmisten palvelut, esimerkiksi lääkäripalvelut ja pihatien liittymien auraukset. Kaikenikäisten kyläläisten palveluista on huolehdittava niin, että eläminen kylissä on mahdollista tulevaisuudessakin. Kylien yhteistyötä tulee lisätä, niin vältetään päällekkäisyydet ja saadaan entistä monipuolisempaa toimintaa. 

ihmisiä kahvipöydässä
Scroll to Top