Kestävä perintö esillä kolmen kylän kierroksella

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teemana tänä vuonna oli Kestävä perintö. Teemapäivän merkeissä kolme kauhavalaiskylää Ämpin sillan molemmin puolin tempaisivat 11. syyskuuta järjestäen Kolmen kylän kestävä kierros -tapahtuman.

Tapahtuman keskuspaikkoina samaan aikaan olivat Kotiseututalo Keskikangas Ylihärmässä ja Kauhavalla Kleemolan kylätalo ja Alakylän Kyläareena.

Kyliä yhdistävä Ämpin silta vihittiin käyttöön viisi vuotta sitten. Silta on yhdistänyt kolmea kylää muun muassa pyöräilytempausten merkeissä. Kyläläisillä syntyi ajatus näkötornista sillan kupeeseen. Matkan varrella näkötornihanke muuttui veistospuistoksi. Moottorisahaveistäjä Juha Käkelän opastuksella syntyi lintuveistoksia, jotka veistäjät lahjoittivat yhteisötaideteokseen. Mukana veistoskurssin toteutuksessa oli Aisaparin Kylille-hanke ja Maaseudun Sivistysliiton Yhteinen ympäristö -hanke. Puut veistoksiin lahjoitti UPM Kymmene.

Veistokset sijoitetaan kylätaloille ja niiden läheisyyteen. Osa veistoksista on jo pysyvästi paikoillaan, muun muassa Kleemola-Varpula-Varvaan kyläyhdistyksen ylläpitämällä Korkeakallion laavulla.

Tapahtumapäivän järjestelyissä oli kyläyhdistysten ja Kylille-hankkeen lisäksi myös Härmänmaan 4H-yhdistyksen Juurille-hanke. Lisäksi mukana oli Thermopolis antamassa energiansäästövinkkejä sekä kierrätyksestä kertovaa materiaalia Ab Ekorosk Oy:ltä.

Tapahtumapäivänä oli mahdollisuus käydä tutustumassa Ristaniemen kotimuseoon ja vanhaan sepän pajaan Kohtamäen tilalla Sippolan mäellä. Avoimet ovet olivat myös Jaakko Mäkisen Peltomarketissa ja Luomukarjatila Anne ja Pojat, kutsuivat tutustumaan lähiruokaa tuottavalle tilalle. Lampaita sai käydä silittelemässä jokirannan lammashaan perinnebiotoopissa. Keskikankaalla sai tutustua nosturiautoon ja puhetta piisasi myös valkoisen David Brown-traktori äärellä.

Kylissä kiertäen pääsi tutustumaan muun muassa kasvivärjäykseen, biohiiletykseen, sammaltöiden tekemiseen, metallinetsintään sekä osallistumaan kierrätysaskarteluun tai juuresdominon pelaamiseen.

Tutustu painikkeessa lähemmin kolmen kylän yhteisötaiteeseen eli lintuveistoksiin ja niiden tekijöihin:

Scroll to Top