Jouluruokavinkkejä hankkeelta

Ruokaperinteet tutuksi -hanke on löytänyt Aisaparin alueelta runsaasti mielenkiintoisia haastateltavia, niin yksityisiä ihmisiä kuin ruoka- ja elintarvikealan yrittäjiä. Hanke selvittää alueelle tyypillisiä ruokia ja raaka-aineita. Pääperiaatteessa Aisaparin alueen ruokatavat ja -kulttuuri noudattelevat yleistä eteläpohjalaista linjaa.

Johtuen alueen runsaista vesistöistä, tuoreen kalan käyttö ruokataloudessa on runsaampaa kuin muualla alueella, lisäksi osissa alueen kunnista syödään muttia, jota muualla eteläpohjanmaalla ei tunneta.

Tässä pari jouluista reseptiä hankkeelta: 

Pipari-puolukkavaahto

3 dl puolukoita
½ dl sokeria
1 prk (200 g) Valio maustettua
rahkaa vanilja
2 dl vispikermaa
¾ tl piparkakkumaustetta
Pinnalle:
3 rkl puolukoita
4 piparkakkua muruina
Survo puolukat kevyesti. Sekoita niihin sokeri, anna maustua hetki.
Lisää vaniljarahka.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Mausta vaahto piparkakkumausteella.
Yhdistä vaahto muihin aineksiin.
Ripottele annosten pinnalle puolukoita ja piparimurua.
Tarjoa kylmänä jälkiruoaksi.

Joulun punaiset kalaruusut

1–2 kpl ruodotonta kalafileetä
(kirjolohi, kuha yms.)
1 rasia anjovisfileitä liemineen
2–3 sipulia hienonnettuna
pala purjoa suikaloituna
2 dl kuohukermaa +
1–2 rkl etikkapunajuuren lientä
valkopippuria hiven
tilliä tarjoiluun
 1. Suikaloi ruodoton lohifilee pituussuunnassa n. 0,5–1 cm viipaleiksi ja kääri ruusukkeeksi uunivuokaan.
2. Ripottele päälle hienonnetut anjovikset, sipulit sekä purjorenkaat. Mausta hippusella valkopippuria. Kaada värjätty kerma vuokaan tasaisesti.
3. Paista uunin keskitasolla 20–30 min 200 asteessa.

Hankekuulumisia

Ensimmäinen Facebook-live lähetettiin Kauhavalta ja vieraanamme oli Aisapari ry:n toiminnanjohtaja Mervi Niemi-Huhdanpää. Puheen ja tekemisen kohteena oli rakas juusto. Leipäjuusto, juustoleipä, kotijuusto vai juusto? Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Syksyn sadosta valikoituituivat kaali ja puolukka, kaalipataa livessä valmistimme Raija Rintalan kanssa vispipuuroa puolestaan Annin Marjatarhan Arja Raatikaisen opastuksella.

Marraskuun alussa Facebook-livessä tutustuimme luonnontuotteiden monipuoliseen käyttöön Tiina Aittolammen kanssa Nature Paavolan tiloissa. Riista ja muut metsän antimet ovat aina ollut tervetulleet lisä perheiden ruokahuollossa. Marjat (luonnonyrtit ja sienetkin viime aikoina) on visusti kerätty talteen talven varalle.

Osta tilalta -päivänä 10.9. teimme lähiruokaretken Kauhavalle tutustuen mm. Annen ja poikien luomukarjatilaan, Lakeuden juurespakkaamoon sekä Annin Marjatarhaan, jossa myös useat muut tuottajat esittelivät ja myivät tuotteitaan. Paljon herkullista lähiruokaa oli maisteltavana ja ostettavana. Kylmälaukut ja muut kassit pullottivat saaliista kotiin lähtiessä!

Joulukuun 12 päivän iltana kokoonnuimme ensimmäiseen ruokatietotyöpajaan Alahärmän Käräjätalolle. Ruokatietotyöpajassa tunnistettiin alueellisia raaka-aineita, ruokia sekä perinteisiä ruoanvalmistustapoja ja havainnoitiin niiden vaikutuksia nykyiseen ruokalajistoon. 

 Tammikuulla teemme matkan arvostetuille ruokamessuille Saksaan. Grüne Woche -messut järjestetään Berliinissä 20.–29.1.2023. Tarkempaa tietoa heti, kun lennot on varmistettu. Matka on suunnattu alueen pienyrittäjille, mutta matkalle voivat lähteä myös yksittäiset ruuasta kiinnostuneet kansalaiset tai yhteistyökumppanit. Opintomatkalla tutustutaan ruoka-alan perheyrittäjien toimintaan yritysvierailuin sekä tutustutaan kauppahallitoimintaan messujen ohella.
 Ruokaperinteet tutuksi -hanketta hallinnoi ProAgria Etelä-Pohjanmaa ry, joka toteuttaa hanketta yhdessä Turun Yliopiston kanssa.
Nähdään Kylillä!

Nanna ja Asta

naisia ruokapöydässä

Hankkeen opintomatkoilla tutustutaan mielenkiintoisiin kohteisiin ja maistellaan paikallisia erikoisuuksia.

 

Scroll to Top