Edullista kahvia yhteistuumin ja omin voimin

Kahvin maailmanmarkkinahinnan nousu on saanut Aisaparin ryhtymään toimenpiteisiin paikallisen kahvituotannon edistämiseksi. Kansainvälisten yhteyksiensä kautta Leader-ryhmä on saanut tilattua koeviljelyyn papuja, joiden kasvatus saattaa onnistua myös näillä leveysasteilla.

 

kuva säkeistä

Kahvisäkit odottavat vielä koeviljelyä LSK Business Parkin varastolla.

Koeviljely käynnistyy keväällä

Paikallisten tuottajayhdistysten kanssa kartoitetaan parhaillaan koeviljelyyn sitoutuvia tiloja, joilla on kahvinviljelyyn sopivaa peltomaata. Tarkoitukseen soveltuvat erityisesti lämpimät etelärinteen pellot.

Kahvi vaatii kasvaakseen myös runsaasti sadetta, joten keinokastelulta tuskin vältytään.

– Tämän vuoksi tulemme suosimaan järveen tai jokeen rajautuvia viljelyksiä, joita alueellamme kyllä on runsaasti, sanoo toiminnanjohtaja Mervi Niemi-Huhdanpää.

Lämpötilan puolesta ei tule olemaan ongelmia. Aisaparille saatu papu on arabica-lajia, jonka ihanteellinen kasvulämpötilä on alimmillaan 15 astetta. Siedätyksellä on onnistuttu tätäkin alhaisemmissa lämpötiloissa.

papanoita hangella

Kahvipapuja on jo siedätetty suomalaiseen säähän testimielessä Kauhavalla.

Kahvin vaatimat kasvuolosuhteet ovat siis suhteellisen tarkat, ja paras kasvupaikka arabicalle on yleensä 1000–2200 metrin korkeudessa. Perinteisillä kahvin viljelyalueilla on kasvatus siirtynyt yhä korkeammalle vuoristoon ilmastonmuutoksen nostaessa lämpötiloja.

– Tämä antaa kilpailuetua eteläpohjalaiselle kahvituotannolle. Alhaisempi lämpötila kompensoi korkeutta, ja logistiikassa meidän alueemme voittaa kaikki vertailut, kehuu yliopistokeskuksen tutkija Katriina Löfberg.

Suomenselkä ja erityisesti Suokonmäen rinteet ovat houkuttelevimpia maastoja koeviljelmille. Kilpailukykyistä maastoa löytyy myös Lapuan Simpsiöltä, ja Vimpelin Lakeaharjullakin selvitetään kuinka kahvin viljely voitaisiin limittää lasketteluliiketoimintaan.

Myös vertikaaliviljelyä sisätiloissa testataan Kurejoella Jamin uudessa testiyksikössä, jossa olosuhteet voidaan säätää vaikka kännykän näytöltä. Tienviitat-hankkeessa suunnitellaan koulutusta tuottajille viljelystä ja käsittelystä yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen kanssa.

Muita tyypillisiä ongelmia kahvinviljelylle ovat eroosio ja maavyöryt. Näiden ongelmien kanssa ei Aisaparin alueella jouduta näillä näkymin painimaan koskaan.

Kotitarveviljelyä ei unohdeta


Aisaparilla on tehty pienimuotoista testausta omin voimin. Tulokset ovat rohkaisevia. Kansalaisopiston kanssa on jo neuvoteltu prännärikurssin järjestämisestä. 

Aisapari haluaa tarjota kaikille mahdollisuuden kokeilla kahvinviljelyä omatoimisesti.

– Omatoimisuuteen on tällä alueella totuttu joka asiassa. Aisaparin toimistolta voi hakea kahvipavun siemeniä (max. 10 kpl/hlö) perjantaina 1.4. klo 10-14 välisenä aikana, kutsuu toiminnanjohtaja Mervi Niemi-Huhdanpää.

– Täällä on viljelty kessua ja keitetty pontikkaa – mikäs ihme se kahvin viljely sitten olisi, tuumii Kauhavan raitilla tapaamamme ikämies, joka tahtoo jättää nimensä mainitsematta.

Scroll to Top