E-urheilujaosto ja verkkopelitapahtumia Kauhavan Nuorisoseuralla

Verkkopelitapahtuma HäjyLAN Kauhavan Nuorisoseuralla

HäjyLAN on Kauhavan nuorisoseuralla järjestettävä verkkopelitapahtuma. HäjyLAN järjestettiin ensimmäisen kerran vuoden 2022 lopussa ja tänä syksynä järjestetty verkkopelitapahtuma oli toinen laatuaan. Verkkopelitapahtuma eli LAN-party kokoaa yhteen tietokoneista ja pelaamisesta kiinnostuneet ihmiset. Kyseessä on sosiaalinen tapahtuma, jossa pääkohderyhmänä järjestäjillä on nuoret (yli 10-vuotiaat), mutta myös muut ovat tervetulleita. Juuri remontoidut Kauhavan nuorisoseuran tilat tarjoavat upeat puitteet tapahtuman järjestämiseen.

HäjyLAN 2023 Kauhavan nuorisoseura

Paikalla on innokkaita pelaajia jo ennen ovien virallista avautumista kello 12.00. Osallistujat tuovat paikalle oman tietokoneensa, näppäimistön, hiiren, kuulokkeet, näytön ja osa toi jopa oman tietokonetuolinsa. Nuoret ovat selkeästi innoissaan tapahtumasta ja pelipaikka valitaan ystävän tai sisaruksen vierestä. Tapahtumaa ohjaa ja sisällöstä vastaa noin kymmenhenkinen ydintiimi, jota kuvaillaan myös nuorisoseuran “IT-osastoksi”. Osa nuorista on ollut jo seuran ensimmäisillä laneilla ja tervehtii tiimiläisiä tuttavallisesti.

Laneille osallistuvat voivat pelata omia pelejään yksin tai kavereiden kanssa tai osallistua tapahtumassa järjestettäviin kilpailuihin eli “kompoihin” (competition). 

– Laneille osallistujat saavat äänestää, mitä pelejä he haluavat pelata. Osallistujillehan tätä tapahtumaa tehdään, kertoo yksi HäjyLANien järjestäjistä, Janne Hirvikoski.

Verkkopelien lisäksi laneilla on tarjolla analogisia kilpailuja, kuten vanhojen tietokoneosien tunnistaminen ja tekstin kirjoittaminen näppäimistöllä, jossa ei ole kirjaimia. Osallistujilla on myös mahdollisuus kilpailla voitosta Windows95-käyttöjärjestelmällä alkuperäisessä DOOM 2 -pelissä. 

Remontin myötä uusia aktiviteetteja nuorille

Kauhavan nuorisoseurantalo on käynyt läpi valtavan peruskorjauksen viime vuosien aikana. Remontti aloitettiin vuonna 2017 ja se tuli päätökseen vuoden 2023 keväällä. Peruskorjauksessa uusittiin myös sähköt rakennukseen kauttaaltaan. Seura halusi luoda uutta toimintaa entisten tapahtumien rinnalle. Vuonna 2019 Kauhavan Nuorisoseura ry haki Leader Aisaparilta rahoitusta hankkeeseen, jossa perustettiin e-urheilujaosto ja hankittiin tarvittava laitteisto nuorisoseuralle. Tavoitteena yhdistyksellä on aktivoida nuoria tapaamisiin ja sosiaalisuuteen heidän omilla ehdoillaan ja luoda tila, jossa on mahdollista kokoontua ja järjestää toimintaa. Remontin ollessa käynnissä oli mahdollista luoda nämä puitteet nuorisoseurantalolle. Hankkeen toteuttivat yhdistyksen hallinto, talkoolaiset sekä perustetun e-urheilujaoston jäsenet. 

HäjyLANien ydintiimi on järjestänyt verkkopelitapahtumia Kauhavan nuorisoseurantalolla pienelle porukalle aiemminkin vuosien saatossa. Nuorisoseuran hallitus kysyi heiltä kiinnostusta e-urheiluhankkeeseen sekä lanien järjestämiseen. Ydintiimissä mukana oleva Janne Hirvikoski kertoo esittäneensä idean omalle lähipiirilleen, jotka itse pelaavat tietokonepelejä ja osa on kiinnostunut pelaamisesta kilpailutasolla. Kiinnostuneista koottiin noin kymmenhenkinen ydintiimi, joka järjestää muun yhdistyksen talkooväen kanssa HäjyLANeja sekä kehittää e-urheilutoimintaa Kauhavan nuorisoseurantalolla.  

– Verkkopelitapahtumat ovat hyvä tapa löytää nuoria, jotka ovat kiinnostuneita videopeleistä ja kertoa heille samalla yhdistyksen e-urheilujaostosta, kertoo Hirvikoski. 

E-urheilujaostossa on tällä hetkellä neljä aktiivia ja nuoria haetaan mukaan toimintaa aktiivien omia verkostoja hyödyntäen, tiedottamalla kouluissa yhdistyksen toiminnasta sekä järjestämällä verkkopelitapahtumia.

 

Verkkopelitapahtumat kiinnostavat

HäjyLANien lisäksi Kauhavalla on aiemmin järjestetty KauhaValhalla verkkopelitapahtuma Kauhavan pääkirjastolla. Tapahtumat järjestettiin vuosina 2020 ja 2021. PowerParkissa järjestettiin syyskuussa 2023 Assembly x Powerpark verkkopelitapahtuma.

Assembly on Suomen suurin verkkopelitapahtuma, joka järjestetään kaksi kertaa vuodessa Helsingissä. Tapahtumaa on järjestetty jo 30 vuotta ja se kerää vuosittain lähes 30 000 harrastajaa saman katon alle Helsingin Messukeskukseen. 

Lue lisää

E-urheilujaoston perustaminen ja laitteiston hankinta

Perurstetaan E-urheilujaosto  ja hankitaan laitteisto nuorisoseuralle. Hanke on saanut rahoituksen Leader AISAPARI ry:ltä. Hallinnoija: Kauhavan Nuorisoseura ry, yhteyshenkilö Mika Piri. Hankkeen kustannusarvio 14 965,00 € Julkinen tuki 9 727,25 € Yksityinen rahoitus  5 237,75 € josta talkootyötä   2 100,00 € Hankeaika 01.05.2019 – 31.12.2020

Read More »

Tämä artikkeli on julkaistu myös Yhdessä ylöspäin -julkaisussa, joka jaettiin kotitalouksiin Aisaparin alueella keväällä 2024. Voit lukea julkaisun sähköisen version vierestä olevasta linkistä.

Scroll to Top