
Alajärveläinen Anniina Luoma toteutti unelmansa luonnontuotteista yritystoiminnan kokeilutuen avulla. 2500 euron suuruinen kokeilutuki oli avuksi paitsi liikeidean testaamisessa, myös tuotekehityksessä.
– Olen saanut tutustua luonnon raaka-aineisiin jo lapsena. Ensimmäiset kosketukseni luonnontuotteiden makumaailmaan tulee lapsuudestani. Aikuisiällä innostus luonnon raaka-aineista sai kunnon sysäyksen vuonna 2022, kun havahduin siihen, kuinka paljon luonnossa on upeita raaka-aineita, mutta me ihmiset osaamme niitä niin vähän hyödyntää.
Omatoimisen opiskelun jälkeen polku johti luonnonvaratuottajaopintoihin Savonlinnaan syksyllä 2023.
– Opinnot ovat edelleen vaiheessa, mutta opintojen mahdollistama Nyt-yrittäjyys on antanut minulle mahdollisuuden kokeilla yrittäjyyttä ja saattaa tuotteita myös myyntiin saakka.
Anniinan Viheräiset niityt -yritysidean ajatuksena on tuottaa luonnontuotteita, kuten pihkavoidetta ja villiyrteistä tehtyjä viheryrttirouheita. Tuotteet kerätään itse luonnosta, jatkojalostetaan elintarvikehyväksytyissä tiloissa ja pakataan myyntiä varten. Tuotteita suunnitellaan myytäväksi sekä jälleenmyynnin että suoramyynnin kautta.
Leader Aisaparilta Anniina haki uuden yritystoiminnan kokeilutukea pihkavoiteen markkinakelpoisuuden selvittämiseen. Mistä kuulit kokeilutuesta?
– Kuulin kokeilutuesta paikalliselta tutultani Aana Vainiolta, joka minua myös sparraa Nyt-yrittäjyydessä. Hän ohjasi minut olemaan yhteydessä Järvipohjanmaan yrityspalveluihin ja heidän kauttaan kuulin kokeilutuesta vielä lisää, Luoma kertoo.
Vaikka kokeilutuen määrä on suhteellisen pieni, se riitti yllättävän pitkälle.
– Kokeilutuen avulla pihkavoiteelle tehtiin kuluttajatutkimus, tuoteturvallisuusselvitys, Viheriäisille niityille yritysilme, tuotteille tuoteilme, sekä tilattiin valokuvauspalvelu tuotteiden tarinallistamiseksi.
Kokeilutuki mahdollisti myös kahdelle pihkavoiteen markkinoille viemistä tukevalle verkkokurssille osallistumisen. Miksi ensimmäiseksi tuotteeksesi valikoitui juuri pihkavoide?
– Pihkavoiteen käytöllä on suomalaisessa kulttuuriperimässä pitkä historia ja sen käytöllä on tutkittuja terveyshyötyjä. Pihkavoide on esimerkiksi antibakteerinen, kosteuttava, ihoa rauhoittava ja ihovaurioita hoitava, Luoma taustoittaa.
Tällä hetkellä Viheräisten niittyjen tuotevalikoimasta löytyvät myös Viherrouhe ja Nokkosen siemenet.
– Myyn tuotteitani suoramyyntinä, mutta jälleenmyyntipaikkojakin on löytynyt Alajärveltä sekä Lapualta. Luonnonvaratuottajaopintoni ovat vielä kesken ja valmistuminen ajoittuu loppuvuoteen 2025. Opinnot vievät tällä hetkellä suuren osan ajasta, mutta ehdin myös valmistamaan tuotteita myyntiin, aloitteleva yrittäjä kertoo.
Luoma kannustaa myös muita yrittäjyydestä haaveilevia hakemaan Leader-kokeilutukea.
– Itselleni hyväksi avuksi oli JPYP:n Elina Rantalahti. Häneltä sain apua niin hakemuksen tekemiseen, kun raportoinnin lähettämiseen. Raportin koostin itse. Tähän sain hyvät ohjeet jo kokeilutuen hakemisen vaiheessa, jotta tiesin, millaista materiaalia raporttiin tarvitsen, Luoma kiittelee.
Viheräisten niittyjen alkuaskelilla kokeilutuella oli iso merkitys.
– Kokeilutuen avulla mahdollistui moni asia, joka olisi voinut jäädä tekemättä. Kokeilutuki mahdollisti eri ammattilaisten ammattitaidon hyödyntämisen. Oma osaaminen ja ammattitaito ei olisi kaikkeen siihen yksin riittänyt, mitä yhteistyötahojen kanssa saatiin aikaiseksi, Luoma pohtii.
Nyt vain toivotaan, että Viheräisten niittyjen lähellä ja vastuullisesti tuotetut tuotteet löytävät riittävästi asiakaskuntaa. Tulevaisuudensuunnitelmat ovat vielä auki.
– Toiveenani olisi kokeilla uusien tuotteiden valmistamisen lisäksi luonnonkosmetiikkapajojen järjestämistä sekä villiyrttiretkiä, Luoma valottaa.
Lue lisää Anniinan NYT-yrityksestä: www.viheriaisetniityt.fi

Vaikuttavuutta ja viisasta kehittämistä
Leader Aisapari on julkaissut kolme vaikuttavuusraporttia kauden 2014-2022 hanketoiminnan tuloksista. Selvityksen kohteena ovat olleet yritystuet, yleishyödylliset investoinnit ja kylien hyväksi rahoitetut hankkeet. Lisäksi on tuotettu 20-osainen videohaastattelusarja. Yritykset ovat tärkeä yhteiskunnan perusta. Ne luovat uutta toimintaa, tarjoavat työtä ja takaavat yhteiskuntamme hyvinvoinnin. Yritykset kustantavat suoraan ja välillisesti suurimman osan julkisista palveluista: noin 80 % julkisen

Lapualaiset hakivat kylähankkeen malleja Suinulasta
Suinulan kylähankkeen saavutukset ja Hallin asuinmahdollisuuksien markkinointi kiinnostavat kyläaktiiveja kaikkialla Suomessa. Keski-Suomen vuoden kylä 2022 ja seuraavana vuonna saatu valtakunnallinen Suomen kylien kunniamaininta olivat jälleen keskustelujen kohteena perjantaina 25. huhtikuuta. Suinula sai tällä kertaa vierailta Lapualta. Lapualta länteen lähtevän valtatie 66:n suunnalta löytyvät Lakaluoma, Tiistenjoki ja Ylikylä -nimiset kylät. Tiistenjoki on suomalaisille musiikinystäville tuttu Jussi

Vuoden eteläpohjalainen kylä järjestää kalamarkkinat
Palkintoa olivat vastaanottamassa vas. Anne Ilomäki, Raili Tamminen, Samuli Metsäpelto, Hannu Särkinen, Reijo Tamminen ja Heikki Salmela. Vimpelin Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti-Viitaniemi -alueen kyläyhdistys on ollut jo vuosien ajan rohkea ja innokas hanketoteuttaja. Suurin yksittäinen projekti on ollut kylätalon toteuttaminen vuosina 2019-2020. Vimpeliläinen käsitys kylätalosta on hirsirunkoinen yli 400-neliöinen entinen tanssilava, joka siirrettiin Vimpeliin Lakeaharjun rinteeseen 90 kilometrin

Aisapari palkitsi intoilijat
Vuoden Intoilija 2025 -huomionosoituksen vastaanotti Asko Peltola (oik.). Lappajärven Länsirannan kyläyhdistys palkittiin Vuoden 2025 intoilusta. Huomionosoituksen vastaanottivat kyläyhdistyksen edustajat Maarit Ahola (vas.), Aulis Koivunen ja Paavo Sadeharju. Aktiivinen yhdistystoimija Asko Peltola Alahärmästä on valittu vuoden 2025 Intoilijaksi. Vuoden 2025 Intoilu-huomionosoitus myönnettiin Lappajärven Länsirannan kyläyhdistys ry:lle. Huomionositukset luovutettiin Aisaparin vuosikokouksessa Karvalan Nuorisoseuralla 23. huhtikuuta. Asko Peltola

Virtaa kalastukseen Aisaparin alueella
Aisaparin esiselvityshanke VIKKAA selvittää loppuvuoden aikana Aisaparin alueen kalastuselinkeinon kehittämisen tilannetta. Erityisesti Lappajärven alue on kaupallisen kalastuksen kannalta mielenkiintoinen alue. Virkistys- ja vapaa-ajankalastuksen osalta taas selvitetään, millainen vaikutus kalastuksella on alueiden elinvoimaisuuteen ja vetovoimatekijöihin. Hankkeessa myös selvitetään, millaisia investointeja alueella kaivataan ja onko kalastajilla kiinnostusta elinkeinon kehittämiseen ja mitä toimia alueelle toivotaan. Tavoitteena on koota

Luonto- ja kulttuurikohteet kutsuvat
Kraatterijärven erikoislaatuinen historia, Kauhavan ja Lapuan laajat peltolakeudet sekä Suomenselän monimuotoiset maastot tarjoavat unohtumattomia luontoelämyksiä kaikenikäisille seikkailijoille. Kulttuurimatkailusta kiinnostuneille Aisaparin alueella on tarjolla monia mielenkiintoisia kohteita tai reittiehdotuksia esimerkiksi ”Nelimarkan maisemiin”, ”Häjyjen Härmänmaalle” tai ”Ripakopallinen risainia”. Paras matkaoppaasi on puhelimessasi, kun lataat maksuttoman Outdooractive-sovelluksen. Outdooractive-sovelluksen sähköisiltä karttapohjilta käyttäjä saa tietoa reitistä ja alueen kohteista valokuvien,