25-vuotiaan Aisaparin kevään erikoisprojekti – Massiaisen istutus Vähäjärveen

Aisapari ilmoittaa suurella innolla, että juhlavuoden kunniaksi on päätetty rahoittaa ainutlaatuista projektia: Jäännemassiaisen (Mysis relicta) istutusta Evijärven Vähäjärveen.

Tämä jääkauden jäänne-eläin, joka tunnetaan myös vanhalla nimellä jäännehalkoisjalkainen, on valittu tuomaan lisää elämää ja vipinää Vähäjärven syvyyksiin. Massi Massiainen on Leader Aisaparin rahoituskauden 2023–2027 maskotti.  Sitkeä, monitaitoinen ja elinympäristönsä kulloisiinikin olosuhteisiin menestyksekkäästi sopeutuva massiainen sopii erinomaisesti kauden tunnukseksi. Tämän takia näin juhlavuotena päätimme istuttaa Massiaista Lappajärven lisäksi Vähäjärveen. 

Massiainen, tuo pieni mutta pippurinen kuoriäyriäinen, on tunnettu päivittäisistä vaelluksistaan järven pohjan ja pinnan välillä. Tämä vesien opossumirapu on kuin sukellusvene, joka piileskelee päivisin termokliinin alapuolella ja nousee yöksi pintaveteen tanssimaan ja ruokailemaan. Nuoret massiaiset ovat kuin teini-ikäiset, jotka eivät malta pysyä pohjalla, vaan hakeutuvat lähemmäs pintaa ja jännitystä.

Havainnollistava kuva Massiasten istuttamisesta Kivijärveen Evijärvellä.

Evijärvellä sijaitsevan Vähäjärven valinta massiaisen uudeksi kodiksi ei ole sattumaa. Koska Vähäjärvi on Kirsinpäkin kautta jo vesistöyhteydessä Lappajärveen, uskotaan järvessä jo olevan pieni omaehtoinen populaatio, joka kuitenkin kaipaa kipeästi lajitovereita kannan vahvistamiseksi.

Vähäjärven parantaminen on puhuttanut paikkakunnalla jo pitkään ja tällä projektilla uskotaan olevan myönteistä vaikutusta niin järven biotooppiin kuin -diversiteettiinkin. Populaatioita uskotaan tämän operaation jälkeen esiintyvän tuhatmäärin enemmmän kuin ennen. Järvi on tunnettu hämäristä syvänteistään ja ravinteikkaasta vedestään – juuri sellaisista olosuhteista, joissa massiainen viihtyy. Eikä ole ensimmäinen kerta, kun Pohjoismaissa massiaisia siirretään uusiin vesistöihin; ne ovat olleet tärkeä osa kalojen ravintoverkkoa jo vuosikymmeniä. 

Joten pidä silmällä Vähäjärven aaltoja 1.4., kun teemme ensimmäisen istutuksen järveen. Tapahtuma on avoin kaikille, aloitamme kello 12.00. Järvi sijaitsee suuren yleisön saavutettavissa kantatie 63:n varrella aivan ydinkeskustassa Evijärven nuorisoseuran ja kunnantalon välimaastossa. Paikalle saapuneille on tarjolla kuravettä ja silliä päälle.

Scroll to Top